Mobiele airco lekt water, en nu?

geplaatst in: Wonen | 0

Je wilt binnen in huis een aangename temperatuur hebben en hebt daarom een mobiele airco aangeschaft. Je hebt alles geïnstalleerd en de airco in werking gesteld. De warme lucht wordt aangezogen en al snel geniet je van de eerste koude luchtvlagen in de kamer. Na een tijdje hoor je een verontrustend geluid, iets met waterdruppels die op de grond lijken te kletteren. Met een blik op de airco gericht zie je datgene wat je eigenlijk niet wilt zien: de airco lekt water. Lees snel verder voor oplossingen voor dit probleem.

Onderhoud mobiele airco

Veel problemen met welk apparatuur dan ook kunnen tijdig voorkomen worden door goed onderhoud. Ook een mobiele airco heeft regelmatig onderhoud nodig om perfect te kunnen functioneren en om te voorkomen dat de airco uit zichzelf uitschakelt. Dat je waterdruppels uit de airconditioning ziet komen is vaak een teken dat de lekkage al langer bezig is. Veel lekkages ontstaan in de machine en blijven lange tijd onopgemerkt totdat er geen plek meer is voor nog meer water en het de airco uit gaat druppelen of zelfs stromen. Periodiek de mobiele airco een onderhoudsbeurt geven is dan ook geen overbodige luxe. Sterker nog, bevat de airco meer dan 3 kilo koelmiddel, dan ben je wettelijk verplicht om de airco minimaal één maal per jaar te laten controleren.

Wat controleer je tijdens een mobiele airco onderhoud?

Zodra je een airco gaat controleren, of beter nog, laat controleren, let je op de volgende punten:
* Conditie van de filters
* Niveau van het koelmiddel
* Verstoppingen en lekkages
* Ventilatoren schoonmaken

mobiele airco probleem oplossen

Oorzaken van lekkages bij een mobiele airco

Vuil nestelt zich in de afvoer

Bij een mobiele airco wordt het condenswater via afvoerbuizen weggevoerd. Het kan gebeuren dat er vuil in deze buizen terecht komt en blijft hangen. Naast stof en ander vuil kunnen insecten die in de airco terecht komen en er niet meer levend uitkomen kunnen de afvoerbuizen ook verstoppen. Veel vuil veroorzaakt uiteindelijk een verstopping met als gevolg dat het water in de airco gaat ophopen. Binnen de airco ontstaat een lekkage die je snel kunt verhelpen door de verstopping in de buis te verwijderen. Regelmatig schoonmaken van deze afvoerbuizen voorkomt deze manier van lekkage. Schoonmaken kun je onder andere doen met een waterstofzuiger.

Vervuilde filters veroorzaken een probleem

Het koelsysteem van de airco wordt beschermd door enkele luchtfilters. Deze filters halen het vuil uit de aangezogen warme lucht. Regelmatig deze filters schoonmaken hoort bij het onderhouden van je mobiele airconditioning. Doe je dit niet of te weinig, dan raken de filters verzadigd. Condens wordt dan niet meer doorgelaten en er ontstaan waterdruppels op de filters die in de machine gaan lekken.

Een losse afsluitdop

Beschik je over een mobiele airco zonder afvoerslangen, dan zit er een wat grotere lekbak in het apparaat dat je regelmatig leeg moet maken. De tank die het water opvangt wordt afgesloten wat een dop de je losmaakt zodra je het water afvoert. Het is zaak om deze dop na het legen goed af te sluiten zodat er geen water meer uit kan sijpelen. Vaak bevatten mobiele airco’s meerdere dopjes en doppen. Loop ze allemaal even na of ze wel goed genoeg vast zitten.

Een scheef geplaatste airco

Vocht uit de warme lucht wordt in de airco afgekoeld en zo staat er condensvorming dat opgevangen wordt. Het afvoerbakje moet je regelmatig eens leeggooien en meteen schoonmaken zodat er geen stank van stilstaand water ontstaat. Staat de airco niet helemaal stabiel of scheef, dan zal het opvangbakje eerder overlopen en zo gaan lekken. Bij het plaatsen van een mobiele airco is het dan ook slim om de airco waterpas te plaatsen waardoor vocht gelijk verdeeld wordt in de opvangbak.

Eerst uitschakelen en dan pas handelen

Zodra je aan de slag gaat met schoonmaken en onderhoud aan de airco, zorg je er eerst voor dat het apparaat helemaal uitgeschakeld is. Met de stekker er uit weet je dat je veilig kunt werken zonder dat de machine plotseling in werking treed. Naast verwondingen kun je door een combinatie van vocht en elektriciteit een goede opdonder krijgen. Om jezelf te beschermen tijdens airco onderhoud schakel je dus eerst het apparaat uit voordat je ook maar iets gaat doen.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik een mobiele airco onderhouden?
Net zoals elk huishoudelijk apparaat werkt een mobiele airco het beste als deze in topconditie is. Door vuil en verstopte filters kunnen er problemen ontstaan in de airco die ervoor zorgen dat de machine niet optimaal functioneert of zelfs defect raakt.

Hoe voorkom ik een lekkage van de mobiele airco?
Regelmatig de airco van binnen en buiten schoonmaken zorgt ervoor dat deze stofvrij is. Je filters kunnen daardoor langer mee gaan en veroorzaken geen condens in de airco die gaat lekken. Door het opvangbakje regelmatig te legen voorkom je dat deze overstroomt.

Wat kan er mis gaan als de mobiele airco lekt?
Vocht in de airco is nooit goed. Roestgevoelige onderdelen zullen eerder slijten en elektrische onderdelen kunnen een kortsluiting veroorzaken door contact met water. Stroomt de airco over, dan kun je ook een flinke overstroming krijgen in de ruimte dat flink wat waterschade kan veroorzaken.

Kun je een mobiele airco zelf onderhouden?
In principe kun je een mobiele airco zelf onderhouden. Opvangbakjes voor vocht kun je makkelijk zelf legen en filters kun je zelf schoonmaken of vervangen. Het aanvullen van koudemiddel is echt een taak voor de vakman en het wordt aangeraden dit niet zelf te doen.