Mieren in je plantenpot bestrijden

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Een persoon met groene vingers houdt van tuinieren en lekker bezig zijn met bloemen en planten. De grootste schrik van deze personen zijn insecten die de tuin verwoesten. Een voorbeeld hiervan zijn mieren in een plantenpot. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf, en dat kan! In dit artikel kan je lezen hoe je je plantenpot miervrij kan houden, in andere artikelen op Brakkehond lees je over het miervrij houden van je boom. Of lees bestrijdingsopties voor specifieke miersoorten.

Waar komen ze vandaan?

Als je temperatuur omhoog gaat komen de insecten tevoorschijn. Mieren zijn één van de meest voorkomende insecten, de kans is dus heel groot dat je ze in het voorjaar tegen gaat komen. Mieren gaan dan op zoek naar een plek waar ze veel eten kunnen vinden, in die omgeving gaan ze hun nest bouwen. Om specifieker te zijn, het nest wordt gebouwd in donkere, vochtige plekjes. Een plantenpot is daar de perfecte plek voor.

Hoe kom je er vanaf?

Dit hangt er een beetje vanaf waar je plantenpot staat. Heb je last van mieren in een pot die binnen staat? Zet deze dan direct buiten, zo voorkom je in ieder geval ellende binnenshuis. Als je al te laat bent om die stap te nemen, lees dan hier hoe je van mieren binnenshuis afkomt. 

Heb je de pot buiten gezet, of stond die daar al? Dan kan je verder met de volgende stap, het gebruik van een natuurlijk middel tegen mieren, mierenpoeder. Dit zal je plant zelf niet aantasten en na een paar minuten zijn de mieren dood.

Je kan ook kiezen voor andere middelen om de mieren uit de plantenpot te krijgen. Mieren houden namelijk niet van spul zoals knoflook, munt, kaneel of peper. Als je dit strooit zullen ze mieren je planten vanzelf met rust laten. Let wel op dat deze goedjes de planten zelf niet beschadigen.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar wel makkelijker gezegd dan gedaan. Je las al dat mieren op zoek gaan naar beschutte plekjes met eten in de buurt, een plantenpot is nou eenmaal een beschut plekje. Je kan je potten weghalen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je kan ook proberen om de omgeving om je planten schoon te houden, maar dit is eigenlijk onmogelijk.  Gelukkig is het bestrijden van mieren niet onmogelijk en relatief eenvoudig.