Mieren in het gras bestrijden

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Een stukje gras in je tuin, het ziet er, mits goed verzorgd, erg leuk uit. Het echter alleen een broedplaats zijn voor mieren. Dat is om meerdere redenen vervelend… Ten eerste kan een mierenkolonie je grasveldje en aangrenzende planten doden. Ten tweede kan een mierenbeet behoorlijk irriteren. Niet alleen bij jou, maar ook bijvoorbeeld bij je kind of huisdier. Dit wil je uiteraard voorkomen. Wees gerust! Hieronder lees je tips over hoe je mieren in je gazonnetje kan bestrijden. Heb je mieren op andere plekken in je tuin, of zelfs in huis? Of heb je last van een specifiek soort mier? Ook daar heeft Brakkehond tips voor.

Waar komen ze vandaan?

Mieren zijn liefhebbers van etensresten, met een voorkeur voor zoetigheid. Op het moment dat er in de warmere periode etensresten in het gras terechtkomen is dat een lokkertje voor mieren. In de warmere maanden zit en eet je veel vaker buiten dan in de winterperiode, wat er logisch voor zorgt dat er veel meer kans is op kruimels.

Mieren gaan aan de slag met hun nest wanneer ze veel eten in de omgeving kunnen vinden. Behalve overlast van de mieren zelf, zorgt een kolonie ook voor overlast van bladluis. Deze luizen liften mee met de mieren terwijl ze de planten om je gazon heen schaden.

Hoe kom je er vanaf?

Als je kiest een natuurlijke bestrijding kan je een bloempot vullen met aarde en deze ondersteboven op het gazon en het mierennest zetten. Als je een aantal dagen tot een week of twee wacht hebben de mieren het nest verplaatst van je gazon naar de bloempot. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de pot verplaatsen.

Heb je geen zin om te wachten? Je kan ook kiezen voor een rigoureuze aanpak. Giet bijvoorbeeld kokend water over de mieren. Dit zorgt voor dode mieren, maar ook voor een aangetast grasveld. Maar geen nood! Je gazon zal herstellen. Of kies voor een anti-mierenspray, een mierenlokdoos of aaltjes, de natuurlijke vijand van de mier.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu denk je misschien, als je geen mieren in je gazon wil hebben, haal het dan weg. Dat is alleen niet zo makkelijk, je kan namelijk ook mieren onder de tegels hebben. Het enige wat je doet is je probleem verplaatsen. Een betere optie is zorgen dat je überhaupt geen last hebt van mieren.

Het beste wat je kan doen is zorgen dat je geen troep achter laat. Een netjes opgeruimd gazon heeft geen aantrekkingskracht voor mieren. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, geen troep achter laten. Je ziet het grootste deel van etensresten en ander vuil niet zitten. Wat je dan kan doen is een huis-tuin-en-keukenmiddel inzetten om het gras en de omringende tegels schoon te houden. 

Wat je ook kan doen is het ‘’opsluiten’’ van de mieren. Dit kan je doen door materialen rond de ingang van het nest te plaatsen. Mieren houden bijvoorbeeld niet van koper. Span een koperdraadje rond de ingang van het nest en de mieren komen niet meer naar buiten. Dit kan je ook voor elkaar krijgen door een aantal euromunten rond het nest te plaatsen.

Volg deze tips en je gazon zal binnen no time miervrij zijn.