Wanneer Is een Middenvoetsbeentje Gebroken of Gekneusd?

geplaatst in: Gezondheid | 0

Wanneer er een zwaar voorwerp op je voet terecht komt of als je vaak loopt, kan je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd zijn. De voet kan opzwellen en blauw worden. Na rust is het soms mogelijk om er weer op te lopen, maar het kan ook opnieuw opzwellen en pijnlijk worden. Wanneer weet je of je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is? Lees hier het verschil! 

Oorzaken gebroken of gekneusd middenvoetsbeentje

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd kan zijn. De pijn kan plotseling, bij een val, verdraaiing of door overbelasting ontstaan. Door (constante) druk op een bepaald punt van de voet, ontstaat er een breuk of een kneuzing. 

Pijn middenvoetsbeentje bovenkant

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Er zijn verschillende symptomen bij een gebroken of gekneusd middenvoetsbeentje, zoals: 

  • Opgezwollen voet op de plek waar het middenvoetsbeentje is gebroken;
  • Bloeduitstorting op de plek waar het middenvoetsbeentje is gebroken;
  • Pijn aan de buitenzijde van van de middenvoet;
  • Pijn bij rust, bewegen en belasten van de voet;
  • In sommige gevallen is er ook sprake van een standsafwijking van de voet en/of de tenen;
  • De pijn blijft lang aanhouden.

Symptomen gekneusd middenvoetsbeentje

Bij een gekneusd middenvoetsbeentje is er geen sprake van een standsafwijking en gaat de pijn vanzelf over. De symptomen zijn in mindere mate aanwezig in tegenstelling tot een middenvoetsbeentje wat gebroken is. Bij een middenvoetsbeentje wat gekneusd is, kunnen de symptomen echter wel weken tot maanden aanhouden. 

Middenvoetsbeetje tapen

Verschil tussen een breuk of een kneuzing

Bij een middenvoetsbeentje dat gebroken is, zullen de symptomen enigszins overeenkomen. Hierdoor wordt er vaak getwijfeld of er sprake is van een kneuzing of een breuk. Bij een middenvoetsbeentje dat gekneusd is, zullen de symptomen redelijk hetzelfde zijn. Echter zullen klachten in mindere mate aanwezig zijn, en zal de pijn na verloop van tijd verdwijnen.

Middenvoetsbeentje gebroken test

Om te achterhalen of het middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is, kan je een test doen. Dit doe je door het uiteinde van je voet in je hand te nemen. Door telkens op een teen te drukken, kom je erachter of het wel of niet gebroken is. Wanneer dit zonder moeite mogelijk is, zal er niets gebroken zijn. Maar let op, deze test is niet 100% betrouwbaar. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan een arts.

Gebroken middenvoetsbeentje

Is de breuk van het middenvoetsbeentje altijd zichtbaar?

Het is soms moeilijk vast te stellen of er sprake is van een gekneusd of gebroken  middenvoetsbeentje. De breuk van het middenvoetsbeentje is namelijk niet altijd goed zichtbaar op een röntgenfoto. Pas wanneer deze volledig is gebroken, is dit pas te zien.

De behandeling

In de meeste gevallen is rust de beste remedie. Wanneer er een kneuzing ontstaat is het belangrijk om de voet direct te koelen. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Doordat het beentje recht wordt gehouden door de andere beentjes, is gips bij een gebroken middenvoetsbeentje, in veel gevallen niet nodig. Wanneer de breuk vanzelf moet helen, kunnen stevige schoenen, het middenvoetsbeentje tapen of het aanmeten van podologische zolen helpen. Deze alternatieven beïnvloeden de stand van je voeten en zorgen ervoor dat het vocht vermindert wordt. 

Het geeft je voet steun en het kan daarnaast helpen om de breuk van het middenvoetsbeentje te mobiliseren. Hierdoor zal je voet niet te veel afwikkelen. Na ongeveer zes weken zal de breuk helen. In sommige gevallen is dit niet voldoende en moet er, bij een middenvoetsbeentje wat gebroken is, wel gips aan te pas komen. Dit is afhankelijk van welk middenvoetsbeentje een fractuur of kneuzing heeft opgelopen en waar de pijn zit.  

Gebroken middenvoetsbeentje tapen

Doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje? Raadpleeg een arts!

Wanneer je het niet vertrouwd, is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Een arts kan je uitsluitsel geven of er sprake is van een gebroken middenvoetsbeentje of dat het middenvoetsbeentje is gekneusd. Doorlopen met een gebroken middenvoetsbeentje is niet aan te raden, en kan eventueel schade toebrengen.