Wat vinden muizen lekker: beste lokaas voor muizen vangen

geplaatst in: Dieren | 0

Als je veel last hebt van muizen wil je die het liefst zo snel mogelijk vangen. Het kan zijn dat je de ‘beste muizenval’ hebt gekocht, maar er is één probleem. En dat is dat de muizen er helemaal niet op afkomen.

Hoe lost je dat op? En wat werkt nou het beste muizen vangen met pindakaas? En houden muizen daadwerkelijk van kaas?

Hoe lok je een muis

Je wilt natuurlijk alle muizen vangen in je huis. Maar hoe doe je dit precies? Elke muizenval vereist een andere aanpak, maar toch zit er weinig diversiteit in het lokaas dat je gebruikt om de muizen te vangen. Zo gebruik je bijvoorbeeld voor een elektrische muizenval pindakaas en voor een klapval kaas.

Wanneer de muizen nou eenmaal binnenshuis zijn, is het niet lastig om de muizen te lokken. Als de muizen het huis geïnfiltreerd hebben, moeten ze zich voorzien van voedsel. Het is daarom belangrijk om je huis van top tot teen schoon te maken. De voornaamste reden waarom muizen in huizen blijven, is omdat wij mensen onopgemerkt veel etensresten achterlaten. Een gratis buffet dus voor muizen.

Voordat je begint met: een muis vangen, raad ik je aan om een flinke schoonmaak te doen. Wees creatief met de plekken die je schoonmaakt. Ook in kasten waar normaalgesproken geen etensresten zouden kunnen komen. Zodra je huis spik en span is, is het tijd voor muizen vangen.

Je wilt je muizenval zo dichtmogelijk tegen de muur plaatsen. Muizen hebben namelijk slecht zicht en hebben van nature een angst voor openruimtes. Plaats niet te veel lokaas voor je muizenval. Je wilt dat de muis moeite doet om het lokaas te verkrijgen. Dit verhoogt de effectiviteit van muizenvallen.

Wat eten muizen?

Als je denkt aan muizen vangen met lokaas, is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt kaas. Maar is dat nou echt zo effectief in de praktijk. In bijvoorbeeld de klassieke tv-show Tom & Jerry, zie je altijd dat er kaas voor een muizenval wordt gebruikt. Om er daadwerkelijk achter te komen wat de meest effectieve manier is om muizen te vangen. Zoeken we eerst uit waar muizen van houden.

Muizen houden van veel verschillende dingen, zoals granen, noten en vetrijke spijzen zoals kaas. Muizen eten ongeveer 20 keer per dag. Muizen hebben een duidelijk voorkeur voor bepaalde voedsel groepen. Je zou het misschien niet verwachten, maar muizen eten zelfs fruit en groente, zoals citrusvruchten en wortels.

Helaas is het in de praktijk zo dat muizen vangen met bijvoorbeeld wortels minder effectief is, dan met zaden. Net zoals wij mensen hebben wij ook een voorkeur naar bepaald eten. Je herkent het misschien wel aan je zelf. Je bent mogelijk meer geneigd, als je alleen thuis bent om een zak chips te pakken in plaats van fruit. Voor muizen werkt dat ook zo, voornamelijk als je de muizen probeert te vangen. Dit is het overzicht van voedselsoorten waar muizen een duidelijke voorkeur naar hebben:

 • Peulvruchten
 • Granen
 • Noten
 • Vet
 • Vetrijken spijzen zoals kaas
 • Spek
 • Zoette snoep
 • Vette zaden
 • Zonnebloempitten
 • Bessen
 • Bananen
 • Meloen
 • Citrusvruchten
 • Wortels
 • Pindakaas

Lokaas voor de beste muizenval

Het is mogelijk om muizen te vangen met elk voedsel dat hierboven is vermeld. Vele van de voedselsoorten zijn effectief voor het lokken van een muis, maar er zijn ook nadelen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een spekblokje in je muizenval is de kans groot dat het snel bederft. Omdat je normaliter het vlees gekoeld bewaard om schimmel te voorkomen, leg je het in dit geval zonder verpakking in een muizenval. Dat is vragen om problemen. Hiermee lok je alleen maar meer ongedierte zoals insecten. Met fruit krijg je hetzelfde effect het zal snel schimmelen en stinken.

Ik heb gelezen dat pindakaas de beste optie is voor een muizenval. In pindakaas zit namelijk veel vet, muizen houden van heel erg van eten met veel vet erin verwerkt. Daarnaast geeft pindakaas een sterke geur af, dar muizen van ver al kunnen ruiken. Wij mensen zullen minder last hebben van deze geur, aangezien ons ruikvermogen niet zo sterk is als dat van bijvoorbeeld muizen. Pindakaas blijft ook veel langer goed in tegenstelling tot een spekblokje.

Een ander voordeel van pindakaas is, dat een muis meer moeite moet doen om de pindakaas te consumeren. Pindakaas is natuurlijk plakkering, dus muizen kunnen niet zomaar de pindakaas in zijn geheel pakken. De muis zal dus meer moeite moeten doen, dat verhoogt uiteraard de kans dat je muizenval slaagt. Om de muizenval compleet te maken is het altijd aan te raden om een zaadje op de pindakaas te leggen. Het is soms lastig om te zien of de muis van de pindakaas heeft gegeten. Daarvoor dient het zaadje, je kan dus makkelijker zien dat er is gegeten van je lokaas.

Lokaas van muizenval leeggegeten

Dit is een veel voorkomend probleem. Je hebt alles gedaan wat je hebt gelezen, maar nog steeds zit er geen muis in de val. Dit is erg frustrerend, aangezien je de muis een gratis maaltijd hebt bezorgd. Het probleem is gelukkig minder erg dan je denkt. Als de muizenval niet is afgegaan, denkt de muis dat op die plek meer eten is te halen. Het is daarom belangrijk dat je het lokaas goed plaatst in de muizenval. Je wilt niet te veel lokaas in de val plaatsen. Het is belangrijk om de muizen een uitdaging te geven, zodat de muis langer bezig is met de muizenval. Dit verhoogt de kans dat de muizenval afgaat.

Lokaas voor muizen: elektrische muizenval

De elektrische muizenval begint steeds populairder te worden. Los van dat het gezien wordt als een elektrisch ‘speeltje’ heeft deze muizenval veel voordelen. Deze manier van muizen vangen zorgt voor de meest humane muizen dood.

Er zijn veel verschillende elektrische muizenvallen op de markt. Het grootste verschil zit hem in de opvangcontainer die bij veel elektrische vallen ontbreekt. Eén van de meest voorkomende klachten over de elektrische muizenval, is dat de meeste elektrische muizenvallen zich beperken tot 1 muis per setting.

De elektrische muizenval werkt als volgt. Nadat de muis doormiddel van muis lokaas in de val is gekropen, loopt deze over een metalen plaatje. Doordat de muis over de metalen plaat loopt wordt de val geactiveerd. Zodra de muis voet zet op het metalen plaatje, krijgt de muis een schok. Binnen enkele seconden zal de muis dood zijn.

Een prima gewaardeerde elektrische muizenval kun je vinden via onderstaande link:

Lokaas voor muizen: klapval

Net zoals bij de elektrische muizenval is het van belang om je val dichttegen de muur te plaatsen. Muizen hebben een aangeboren angst voor openruimtes. Dat is de reden waarom klapvallen vaak niet effectief zijn ondanks het lokaas. Plaats een klein beetje pindakaas op de klapval met een zaadje erop. Hazelnootpasta werkt ook goed.

De sleutel tot succes is hoe minder hoe beter. Normaal zou je denken om extra veel te plaatsen, maar in dit geval werkt dat niet. Je wilt het eten klein serveren, maar wel groot genoeg zodat het nog aantrekkelijk is voor de muis. De muis moet moeite doen om het lokaas te verkrijgen.