Help Mijn Kat Plast op het Bed!

geplaatst in: Dieren | 0

Je kat plast op bed en heeft dit nooit eerder gedaan. Het spreekt voor zich dat je je dan afvraagt wat er aan de hand is. Het is natuurlijk heel vervelend als de kat steeds op bed plast. Geloof me, ik spreek uit ervaring.

De wasmachine draait overuren en in het slechtste geval moet je op den duur een nieuw matras kopen. Het is belangrijk om te achterhalen waarom de kat plast op bed in plaats van op de kattenbak.

Als je weet waar de oorzaak ligt, dan kun je er iets aan doen. Natuurlijk heb ik de dierenarts gesproken, maar eerst natuurlijk even googlen, want tja zo is mijn generatie nu eenmaal. En

Ga altijd eerst langs de dierenarts

Om te ontdekken waarom de kat plast op bed is het verstandig om altijd eerst langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck. Er zijn namelijk meerdere lichamelijke aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de kat ineens op bed gaat plassen. Denk aan blaasgruis, een blaasontsteking of een urineweginfectie, maar ook schildklierproblemen kunnen ervoor zorgen dat de kat plast op bed in plaats van op de kattenbak.

Ontdekt de dierenarts een aandoening? Dan kan de dierenarts je de nodige medicatie en adviezen geven. Is je kat lichamelijk goed gezond? Dan is het tijd om verder te kijken.

Kijk eens goed naar de kattenbak

Een kat plast op bed of ergens anders in huis wanneer de kattenbak niet naar wens is. Er kan van alles mis zijn met de kattenbak. Bedenk je eens of je zaken hebt veranderd.

  • Heb je een nieuwe kattenbak gekocht?
  • Staat de bak op een andere plek dan gewoonlijk?
  • Maak je gebruik van ander kattengrind dan gewoonlijk?

Wanneer je zaken veranderd hebt en de kat is hierna op bed gaan plassen, dan is het verstandig om de verandering ongedaan te maken. De kat kan zich niet vinden in de verandering en is in protest. Als je de verandering ongedaan maakt, dan houdt het plassen op bed waarschijnlijk op.

Hebben er andere veranderingen plaatsgevonden?

Een belangrijk verschil tussen honden en katten is dat honden hechten aan de baas en katten hechten aan het huis. Hierdoor kunnen honden veranderingen prima verdragen als de baas maar in de buurt is, terwijl katten veel moeite hebben met veranderingen.

Katten houden van voorspelbaarheid in hun omgeving en veranderingen zorgen ervoor dat de omgeving niet meer controleerbaar is voor een kat. Wanneer de kat plast op bed, dan is het dus goed om eens te kijken of er veranderingen zijn geweest.

  • Heb je nieuw meubilair gekocht?
  • Is er een huisdier bijgekomen of juist overleden?
  • Heb je een kindje gekregen?
  • Of ga je door ander werk op andere tijden van huis?

Dit zijn allemaal veranderingen waar een kat moeite mee kan hebben.

Wat kun je doen als de kat plast op bed?

Als er geen medische oorzaak te vinden is voor het plasgedrag van de kat, dan is de kans groot dat het probleem ligt in het gevoel van onveiligheid.

Een nieuwe kattenbak, ander kattengrind en diverse andere veranderingen in de omgeving kunnen ervoor zorgen dat de kat zich onveilig voelt.

Een vervelende ervaring in de kattenbak kan ook zorgen voor het vermijden van de kattenbak. Heeft de kat per ongeluk opgesloten gezeten in de kattenbak of heb je de kattenbak gebruikt om de kat te vangen voor een bezoek aan de dierenarts? Dan zal de kat niet meer willen plassen op de kattenbak.

Angst en onzekerheid zorgen dus vaak voor verkeerd plasgedrag. Bij Lilo was er geen medische oorzaak en ik had ook geen veranderingen gemaakt aan de kattenbak. En tóch wilde ze niet op de kattenbak. Ik heb alle onderstaande tips geprobeerd en nu plast ze eindelijk niet meer op het bed.

Maak de kattenbak weer aantrekkelijk

Wanneer de kat plast op bed, dan is het aannemelijk dat de kat het bed aantrekkelijker vindt dan de kattenbak. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat de kattenbak weer aantrekkelijker wordt voor de kat.

Kies voor goede, gezonde en prettige kattenbakvulling. Fijnkorrelig, niet-geparfumeerd en klonterig strooisel, zoals in onderstaand product, is vaak de beste keuze. Je kunt een beetje catnip in de bak strooien om de kat blij te maken.

Reinig het bed grondig

Katten komen altijd terug naar de plek waar zij eerder geplast hebben. Het is dus belangrijk om te zorgen dat er geen spoortje geur van urine meer te vinden is rondom het bed.

Reinig het bed daarom grondig en maak het bed vervolgens onaantrekkelijk voor de kat. Dit kun je doen door er vuilniszakken of een knisperend douchegordijn overheen te leggen. Dit voorkomt direct dat vloeistoffen in het bed trekken als er toch nog eens een ongelukje gebeurt.

Straf je kat niet

De belangrijkste tip: straf je kat niet wanneer de kat plast op bed. Dit maakt de kat enkel angstiger en onzekerder, waardoor het gedrag juist gestimuleerd wordt. De kat negeren is altijd beter dan de kat straffen.

Met Lilo is alles goedgekomen, dus ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt!