Wanneer mijn hond trilt, bibbert of rilt, schrik ik als baasje altijd op. Het is nooit fijn om je hond zo te zien. Gelijk komen er allerlei vragen naar boven. Waarom trilt mijn hond; wat is er precies aan de hand? Begint de hond bijvoorbeeld met trillen omdat het dier ziek of oud is, of is er eigenlijk niets gaande met de hond? Vaak blijkt het trillen van de hond namelijk geen ernstige oorzaak te hebben.

Maar hoe zit het met enkele specifieke problemen? Wat als de hond trilt en onrustig is, de hond trilt en lusteloos is of de hond niet eet en trilt?

Omdat ik als hondenbezitter me ook snel zorgen maak wanneer mijn hond trilt, heb ik diverse oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje gezet. Daarna ga ik verder in op enkele specifieke symptomen. Je vindt mijn ondervindingen in deze blog.

hond bibbert

Trillende Hond Symptomen

Laten we beginnen door de symptomen van een trillende hond op een rijtje te zetten, oftewel een korte omschrijving van wat wij onder ‘trillen’ verstaan.

Een trillende hond zien wij als een hond die een bibberende beweging maakt: het herhaaldelijk en snel heen en weer bewegen. Dit ziet eruit als een vibrerende beweging. Net als bij mensen, kan het ontstaan van deze beweging meerdere oorzaken hebben.

waarom trilt een hond

Waarom Trilt een Hond: Algemene Oorzaken

Een hond kan meerdere redenen hebben om te trillen. Veel hiervan zijn onschuldig en hebben geen ernstige gevolgen voor het dier. Er zijn echter ook situaties waarin een hond bibbert waarbij de oorzaak wat ernstiger is.

Mocht je twijfelen, neem dan contact op met een dierenarts.

De hond heeft trek

Er is een kans dat de hond simpelweg rilt omdat hij of zij trek heeft. Deze oorzaak is vrij gemakkelijk te controleren. Schotel het dier zijn gewoonlijke maaltijd voor en bekijk achteraf of de hond is gestopt met trillen.

Trilt de hond na afloop nog steeds? Dan ligt de oorzaak mogelijk ergens anders. Bekijk de andere oplossingen in deze blog, en schakel bij twijfel de dierenarts in.

De hond heeft het koud

Deze oorzaak zien we ook vaak bij mensen terug; een hond die trilt kan het gewoon koud hebben. Rillen is een gewoonlijke reactie bij koude temperaturen en zorgt ervoor dat we warmte ontwikkelen. Het is een eeuwenoud overlevingsmechanisme dat ook bij dieren voorkomt.

Als het inderdaad best koud is en geen van de andere oorzaken op lijken te gaan voor je viervoeter, heb je waarschijnlijk de oorzaak voor je trillende hond gevonden. Probeer de hond te verplaatsen naar een warmere locatie en bekijk of het trillen stopt.

Wanneer je vermoedt dat de hond trilt door kou, maar je de temperatuur zelf als warm ervaart, bestaat de kans dat de hond koorts heeft. Bij honden spreken we van koorts wanneer het dier een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden celsius heeft. Meestal is er bij koorts geen sprake van een ramp, tenzij het dier ook andere problemen gaat vertonen (niet eten, etc.). Schakel dan de dierenarts in.

De hond heeft veel energie/is opgewonden

Er bestaan gevallen waarin een hond trilt om energie kwijt te raken. Als de hond plotseling stopt met trillen en daarna druk of blij doet, was dit waarschijnlijk het geval. Er is dan hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand. Voor de zekerheid kun je de situatie een poosje aankijken en in de gaten houden of het gedrag van het dier afwijkt.

trillende hond

De hond is bang/ervaart spanning

Een bibberende hond kan angst ervaren. Probeer je af te vragen of je huisdier ergens bang voor kan zijn of spanning voor kan hebben. Ben je bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving of een omgeving die het dier onprettig vindt, zoals bij de dierenarts of de kennel?

Ook onverwachte harde geluiden kunnen de hond bang maken, en zo laten trillen. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, onweer of geluiden van de televisie.

In situaties als deze ben je snel geneigd om de hond te troosten. Probeer dit echter juist niet te doen. Door de hond te aaien of op een andere manier gerust te stellen, geef je een teken af dat het dier zich gerechtvaardigd angstig voelt. Hierdoor zal de angst niet weggaan. Een beter idee is om de hond af te leiden en zo een teken te geven dat het dier zich in een normale situatie bevindt.

De hond wilt aandacht

In enkele gevallen gebruikt een hond het trillen als een manier om aandacht van zijn baasje te vragen. Een hond die veel trilt en vervolgens aandacht van zijn baasje krijgt, kan dit in zijn voordeel gaan gebruiken.

Wanneer je vermoedt dat dit de oorzaak van het trillen is, is er dus niets aan de hand. Maar het is wel verstandig om dit verschijnsel zo snel mogelijk af te leren. Probeer de hond in het vervolg geen aandacht te geven als hij veel blijft trillen als dekmantel om aandacht te vragen.

De hond is ziek

Ziekten kunnen ook de oorzaak zijn voor het feit dat je hond de hele tijd trilt. Wanneer je ziek bent, ga je namelijk veel meer warmte produceren om het herstel van weefsels en cellen te stimuleren. Een van de manieren om de lichaamstemperatuur te laten stijgen, is door te rillen.

Een zieke hond kan daarom gaan trillen. In eerste instantie is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand, tenzij de hond zich plotseling heel ziek gedraagt of de ziekte meer dan 2 dagen lijkt aan te houden. Doet dit het wel of twijfel je, neem dan contact op met de dierenarts.

Er is iets ernstigs

Een hond die trilt kan ook trillen door een aandoening. Problemen aan de zenuwen, zoals bij het Shaker Dog Syndroom, kunnen ervoor zorgen dat de hond de hele tijd trilt. Meestal is dit al op jonge leeftijd (minder dan twee jaar oud) zichtbaar bij het dier.

Maar ook ziekten als hondsdolheid en Ehrlichiose kunnen ertoe leiden dat de hond rilt. Wanneer je vermoedt dat jouw hond één van deze aandoeningen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Sommige zijn namelijk met medicatie goed behandelbaar.

Andere Oorzaken

De oorzaken voor je trillende hond kunnen ook ergens anders liggen. Zo kan overgeven ertoe leiden dat de hond tijdelijk even trilt. Maar ook buikpijnen en dergelijke kunnen ervoor zorgen dat het beestje trilt. Wanneer je twijfelt over de ernst van de situatie of de kwaaltjes langer aanhouden, is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

waarom trilt mijn hond

Hond Trilt en is Onrustig

Wanneer een hond trilt en onrustig is, kan dit duiden op stress. Dit is in een kopje hierboven al uitgelegd, maar kort samengevat kan deze stress bijvoorbeeld het gevolg zijn van een introductie in een nieuwe of onprettige omgeving of een onverwachts hard geluid.

Wanneer je vermoedt dat dit het geval is, is het van belang om het dier juist weinig aandacht te geven en een teken af te geven dat er sprake is van een normale situatie.

Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

hond trilt en is onrustig

Hond Trilt en is Lusteloos

Lusteloosheid bij honden kan het gevolg zijn van een ziekte. Die ziekte kan vervolgens weer de oorzaak zijn voor het feit dat je hond trilt en lusteloos is. Het is verstandig om deze situatie in de gaten te houden. Als deze symptomen aanhouden, doe je er goed aan even bij een dierenarts te informeren wat er met je viervoeter aan de hand kan zijn.

Ga in geval van twijfel gelijk naar de dierenarts, zeker als hier nog andere klachten bijkomen.

hond trilt en is lusteloos

Hond Trilt bij Inademen

Wanneer de hond trilt bij het inademen, kan er sprake zijn van meerdere oorzaken. Het kan extreem onschuldig zijn, zoals bij blijdschap of hyperactiviteit, maar ook ziekten, angst en vergiftiging (bijvoorbeeld door het eten van rattengif of chocolade) kunnen tot de oorzaken behoren.

Als je vermoedt dat er wat ernstigs aan de hand is, neem dan contact op met een dierenarts. Doe dit ook als je twijfelt zodat je verzekerd kunt zijn van de gezondheid van je huisdier.

hond trilt bij inademen

Hond Trilt en Ademt Zwaar

Een hond die trilt en zwaar ademt kan dit doen om meerdere redenen. Enkele oorzaken zijn heel onschuldig, zoals hyperactiviteit en angst/stress, maar ook ziekten en pijn kunnen de oorzaak zijn van dit verschijnsel.

Wanneer je vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door een ziekte, of twijfelt over de oorzaak, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

hond trilt en ademt zwaar

Hond Eet Niet en Trilt

Het komt weleens voor dat een hond niet eet en trilt. Een hond die zijn voer laat staan kan daar veel verschillende redenen voor hebben, welke ik beschrijf in deze blog. Ook dit kan zeer onschuldig zijn, maar er bestaat een kans dat de hond een probleem met één van de organen heeft.

Als dit probleem zich enigszins lang aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

hond eet niet en trilt

Oude Hond Trilt

Ouderdom kan ook zeker de reden zijn voor het feit dat je hond trilt. Alle hierboven genoemde oorzaken, zoals angst en pijn, kunnen er echter ook voor zorgen dat je oude hond trilt. Daarnaast kunnen ouderdomskwaaltjes, zoals staar, ervoor zorgen dat je oude hond blijft trillen.

Twijfel je over de oorzaak en ben je bang dat er sprake kan zijn van iets ernstigers, bijvoorbeeld als de hond ook andere symptomen gaat vertonen, schakel dan een dierenarts in.

oude hond trilt

Hopelijk heb je met deze blog het antwoord gevonden op de vraag waarom een hond trilt. En nogmaals, mocht je twijfelen over de oorzaak, schakel dan de expertise van een dierenarts in. Deze kan je verder helpen en de exacte oorzaak achterhalen.