Loopt je Hond Plotseling Mank?

geplaatst in: Dieren | 0

Gedraagt je hond zich plotseling anders? Heb je te maken met één van de volgende situaties?

  • je hond loopt ineens mank
  • je hond kan niet meer lopen
  • je hond loopt kreupel na val
  • je pup loopt mank

Je maakt je zorgen en je wilt weten wat er precies aan de hand is met je huisdier, zodat je hem snel kunt helpen.

Oorzaken van mank lopen bij honden

Vaak zie je het meteen als je hond kreupel is of een pijnlijke poot probeert te ontlasten. De hond kan daarbij ook chagrijnig zijn of niet meer naar buiten willen voor een wandeling. Lusteloosheid en niet willen eten komt ook regelmatig voor. Soms piept je huisdier bij bepaalde bewegingen. Allemaal zaken die de alarmbellen af laten gaan: je hond heeft pijn.

Voor het kreupel lopen bij honden zijn veel verschillende oorzaken te noemen. Het kan zeer plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens sport en spel. Ook kan het geleidelijk ontstaan. Dit is onder andere het geval bij ouderdom, slijtage en overgewicht.

Je hond loopt mank? Dit kun je NU zelf doen

Loopt je hond mank? Dat doet hij niet zomaar. Hij heeft pijn en moet geholpen worden. Om de ernst en oorzaak van de klacht te achterhalen is het verstandig de hond door de dierenarts te laten onderzoeken.

Je hond loopt kreupel: behandeling

Omdat kreupelheid heel veel verschillende oorzaken kan hebben, zijn er ook heel veel verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kan mankheid te maken hebben met de nek, de rug of de poten, maar het kan ook om een ingegroeide nagel of om een splinter gaan.

Heb je een pup die mank loopt? Bij puppies kan mank lopen ook te maken hebben met een ontwikkelingsstoornis, groeipijnen of verkeerde voeding.

Afhankelijk van de vastgestelde diagnose, stellen we een behandelmethode voor uw hond op.

Bij ernstige aandoeningen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld een knie-operatie bij kruisbandletsel, een operatie vanwege een botbreuk of een kijkoperatie in het gewricht.

Welke behandelmethode voor je hond het meest geschikt is, is afhankelijk van de gestelde diagnose. Plan hiervoor een consult bij jouw dierenarts.

Mank lopen door een kreupele voorpoot

Merk je dat je hond mank loopt doordat hij last heeft van een kreupele voorpoot? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kunt je denken aan artrose die plaats kan vinden in de tenen. Maar mankheid aan de voorpoten kan ook komen door zogenaamde elleboogdysplasie.

Heb je een puppy die enorm aan het groeien is? Dan kan het ook komen door groeipijn, hierdoor kan je hond tijdelijk pijn hebben bij het lopen. Een kreupele voorpoot kan ook komen door een hernia, wervelinstabiliteit, een verrekking van het schoudergewricht of spier-en peesproblemen.

Heb je het gevoel dat je hond last heeft van één van de bovenstaande aandoeningen? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts om een onderzoek te laten plegen. Een dierenarts zal de gezondheid van je hond onderzoeken en achterhalen waar je hond last van heeft.

Heeft je hond last van een kreupele achterpoot?

Het kan ook zijn dat je hond last heeft van een kreupele achterpoot. Een kreupele achterpoot kan net zoals een kreupele voorpoot veroorzaakt worden door artrose.

Het is ook mogelijk dat je viervoeter kreupel loopt doordat hij last heeft van een gescheurde kruisband in de achterpoot. Dit is te zien wanneer de achterpoot opgezwollen is. Er zijn uiteraard meer oorzaken voor een kreupele achterpoot bij een hond. Hierbij kun je denken aan heupdysplasie, een hernia, wervelinstabiliteit, een verrekking van het schoudergewricht, een ontwrichting van het schoudergewricht of een pees-en spierprobleem.

Een andere mogelijkheid is dat je viervoeter last heeft van losse knieschrijven, dit wordt ook wel patella luxatie genoemd. Heb je het vermoeden dat je hond last heeft van een kreupele achterpoot? Ga dan vooral langs je dierenarts zodat hij je hond verder kan onderzoeken en het probleem voor je kan oplossen.

Loopt je hond mank na het rennen?

Loop je harige vriend na het rennen mank? Dan is de kans groot dat hij tijdens zijn wandeling iets heeft verrekt of verstuikt heeft. Maar het is ook mogelijk dat je viervoeter in iets scherp is gaan staan. Controleer daarom zijn pootjes om er snel genoeg achter te komen waar hij precies last van heeft.

Je wilt natuurlijk niet dat je dier te lang rond blijft lopen met een probleem. Kijk bijvoorbeeld over er iets onder zijn voetzolen zit of tussen zijn tenen. Wanneer je hond aan zijn poot likt en mank loopt dat is de kans groot dat zijn pootje warm en/of dik is geworden en zijn spieren zijn beschadigd. Houd in de gaten of je hond niet meer kan lopen en of hij lang mank blijft lopen.

Wanneer zijn pootje warm aanvoelt kun je de betreffende poot koelen en een bezoek aan de dierenarts brengen.

Mijn hond loopt mank na het opstaan

Ben je met je hond op pad geweest en merk je dat hij na het opstaan, mank loopt? Dan is het goed dat je even extra op je manke hond let. Het is namelijk mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door problemen met de gewrichten.

Opstaan gaat voor een hond namelijk erg lastig wanneer hij stijve gewichten heeft doordat hij last heeft van een ontsteking of een slijtage.

Merk je dat je hond steeds meer last krijgt bij het opstaan en dat hij langzamer op gang komt? Dan is de kans groot dat hij last heeft van gewrichtsproblemen. Wanneer je deze problemen bij je hond constateert is het goed om een bezoek te brengen aan je dierenarts. Het kan namelijk duiden op gewrichtsproblemen maar soms heeft het ook te maken met ouderdomsklachten.

Er zijn uiteraard allerlei verschillende oplossingen om het dragelijker te maken voor je kreupele hond. Met de juiste behandeling kan jij ervoor zorgen dat je hond weer graag met jou op pad gaat. Het is namelijk erg vervelend om met slechte gewrichten rond te blijven lopen.

Een van deze oplossingen kan het toedienen van gewrichtssupplementen, zoals onderstaand product, zijn. Volgens gebruikers heeft dit artikel positieve effecten gehad op hun manke hond.

Mijn hond mankt, wat zijn de symptomen?

Je denkt waarschijnlijk dat er gelijk iets aan de hand is met je hond. Maar een manke hond wilt niet gelijk zeggen dat er iets aan de hand is. Je viervoeter kan namelijk zich hebben verstapt of verstrekt tijdens het rennen. Het is dus belangrijk dat je goed let op de symptomen van het mank lopen.

Wanneer je ziet dat je hond kreupel loopt moet je ook kijken of het aan één of aan twee poten is én gaat het om de voorpoten of de achterpoten.

Wanneer je hond likt aan zijn pootje en mank loopt, dan is de kans groot dat er iets inzit of dat er echt iets met zijn pootje aan de hand is. Maar het is ook mogelijk dat hij last heeft van kramp of dat er een probleem is met zijn tenen.

Wanneer je merkt dat je hond geen druk wilt zetten op zijn poot, dan moet je goed op je hond gaan letten. Het is niet gelijk nodig om naar de dierenarts te gaan, maar aandacht is wel vereist.

Als je hond meer dan 24 uur mank loopt, dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Wanneer je hond alleen maar kermt en niet vooruit te krijgen is, dan moet je zeker geen 24 uur wachten met een bezoek aan de dierenarts. In dit geval is het zelfs aan te raden om naar een spoedhulp te gaan, je wilt ernstige schade aan de poot voorkomen.

Mank lopen hond voorkomen

Zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen. Wij geven je daarom graag 5 adviezen om te voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Je wilt natuurlijk dat je hondje geen last heeft van zijn poten.

  • Allereerst is het belangrijk dat je voordat je een pup aanschaft controleert op je pup of een oudere hond getest is op elleboog-en heupdysplasie.
  • Een hond heeft beweging nodig, zorg en daarom voor dat je hem goed op conditie houd en zorgt voor een passend dieet-en bewegingspatroon.
  • Honden zijn gevoelig op de gewrichten daarom is het belangrijk dat je extra belasting vermijdt. Ga daarom niet (vaak) wild met hem spelen, laat hem geen traplopen en vermijd mulle ondergrond en belastende sporten.
  • Wanneer je je hond hebt uitgedaagd met een lange wandeling is het belangrijk dat je hem ook voldoende rust gunt.
  • Wanneer je je hond kennis wilt laten maken met nieuwe sporten of activiteiten, dan is het belangrijk dat je dit doet in korte sessies. Hierdoor kunnen de spieren wennen aan de extra belasting.

Je manke hond heeft slechte botten

Helaas is de kans groot dat je hond last heeft van slechte botten, dit is een veelvoorkomende aandoening bij honden. Het is ook mogelijk dat je hond er last van krijgt op latere leeftijd, hier kun je helaas niks tegen doen. Soms kan een dierenarts het leed wel verzachten door een plaatje op het bot te plaatsen.

Op deze manier kun je botten die fragiel zijn, weer wat sterker maken. Dit zorgt er ook voor dat je hond zich weer wat makkelijk voort kan bewegen.

Je hond kan ook last hebben van een aandoening aan zijn gewrichten, dit komt voornamelijk voor bij honden op latere leeftijd. Het kan zelfs voorkomen dat de knieschijf van een hond los komt te liggen in de kom, dit voelt natuurlijk erg vervelend aan voor je kreupele hond.

Wanneer de knieschijf volledig loslaat doet dit erg veel pijn voor je hond. Dit is gelukkig wel goed te behandelen, ga daarom op tijd langs de dierenarts zodat je viervoeter niet te lang hoeft rond te lopen met het probleem.

Heeft je hond last van LPC?

Misschien ben je nog bekend met de aandoening LPC, maar dit er een die betrekking heeft op de gewrichten van je hond. Het is een aandoening die bij een paar verschillende hondenrassen voorkomt.

De ene soort heeft er helaas meer last van dan de ander. Wanneer je twijfelt of je hond last heeft van LPC, kun je langs de dierenarts gaan om een foto te laten maken. LPC komt voornamelijk voor bij manke honden op oudere leeftijd, jonge honden hebben er vaak geen last van.

Wat kun je zelf aan je manke hond doen?

Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor je viervoeter zorgen én mankheid zelf proberen te verhelpen. Mankheid hoeft niet altijd een ernstige oorzaak te hebben, daarom is het belangrijk dat je eerst 24 uur wacht voordat je langs de dierenarts gaat. Wanneer je merkt dat je hond niet veel pijn heeft, dan kan het ook gewoon spierpijn zijn. Wacht dus altijd nog even voordat je een bezoek brengt aan de dierenarts.

Onderzoek zelf eerst de pootjes van je viervoeter, misschien dat er iets scherps in zijn voetzooltje zit. Maar er kan ook eenvoudig iets blijven zitten tussen de tenen van een hond. Zorg ervoor dat je het stukje uit zijn voet verwijderd en daarna goed schoonspoelt. Hierdoor voorkom je dat het wondje gaat irriteren en een ontsteking wordt.

Geef je hond nooit een paracetamol of een aspirine, deze zijn iet voor honden bedoeld. Het is zelfs mogelijk dat je hond dood gaat doordat jij hem één van deze medicijnen geeft.

Laat je manke hond verzekeren

Heb jij helaas het verkeerde hondje uit het nest gekozen? Of wil je voor de zekerheid altijd naar de dierenarts kunnen gaan zonder te schrikken van de rekening. Dan is het waarschijnlijk verstandig om een verzekering af te sluiten voor je hond. Hierdoor kun je heel goedkoop je hond laten behandelen.

Stel je voor dat je hond een gebroken pootje heeft, dan is het mogelijk dat de rekening oploopt tot wel duizenden euro’s. Je wilt liever niet voor zulke financiële verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om een hondenverzekering af te sluiten.

Met een hondenverzekering kun je alle gemaakte kosten verhalen op de aanbieder van je verzekering. Afhankelijk van je voorwaarden is het mogelijk om een groot deel van de kosten vergoed te krijgen.

We hopen dat deze tips je geholpen hebben bij het verzorgen van je manke hond. Mocht je toch nog twijfels hebben over het welzijn van je hond. Neem dan het zekere voor het onzekere en breng een bezoek aan je eigen dierenarts. Je wilt natuurlijk niet dat je hond blijft doorlopen wanneer hij zich niet 100% goed voelt.