Gedraagt je hond zich plotseling anders? Heb je te maken met één van de volgende situaties?

  • je hond loopt ineens mank
  • je hond kan niet meer lopen
  • je hond loopt kreupel na val
  • je pup loopt mank

Je maakt je zorgen en je wilt weten wat er precies aan de hand is met je huisdier, zodat je hem snel kunt helpen.

Oorzaken van mank lopen bij honden

Vaak zie je het meteen als je hond kreupel is of een pijnlijke poot probeert te ontlasten. De hond kan daarbij ook chagrijnig zijn of niet meer naar buiten willen voor een wandeling. Lusteloosheid en niet willen eten komt ook regelmatig voor. Soms piept je huisdier bij bepaalde bewegingen. Allemaal zaken die de alarmbellen af laten gaan: je hond heeft pijn.

Voor het kreupel lopen bij honden zijn veel verschillende oorzaken te noemen. Het kan zeer plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens sport en spel. Ook kan het geleidelijk ontstaan. Dit is onder andere het geval bij ouderdom, slijtage en overgewicht.

Je hond loopt mank? Dit kun je NU zelf doen

Loopt je hond mank? Dat doet hij niet zomaar. Hij heeft pijn en moet geholpen worden. Om de ernst en oorzaak van de klacht te achterhalen is het verstandig de hond door de dierenarts te laten onderzoeken.

Je hond loopt kreupel: behandeling

Omdat kreupelheid heel veel verschillende oorzaken kan hebben, zijn er ook heel veel verschillende behandelmethodes mogelijk. Zo kan mankheid te maken hebben met de nek, de rug of de poten, maar het kan ook om een ingegroeide nagel of om een splinter gaan.

Heb je een pup die mank loopt? Bij puppies kan mank lopen ook te maken hebben met een ontwikkelingsstoornis, groeipijnen of verkeerde voeding.

Afhankelijk van de vastgestelde diagnose, stellen we een behandelmethode voor uw hond op.

Bij ernstige aandoeningen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld een knie-operatie bij kruisbandletsel, een operatie vanwege een botbreuk of een kijkoperatie in het gewricht.

Welke behandelmethode voor je hond het meest geschikt is, is afhankelijk van de gestelde diagnose. Plan hiervoor een consult bij jouw dierenarts.