Hoeveel slaapt een hond

geplaatst in: Dieren | 0

Honden zijn zonder twijfel de meest loyale dieren. Het is daarom belangrijk om goed voor ze te zorgen. Er zijn veel vragen over het gedrag van honden, maar vandaag gaan we het hebben over het slaapgedrag van honden.

Hoeveel slaapt een puppy 4 weken – 12 weken: Puppy (slaap) schema

  • Puppy’s slapen 18-20 uur per dag

Zo’n jonge pup is te jong om ‘’normaal’’ hondenvoer te eten, dit kan gebeuren om verschillende redenen. Wat veel voorkomt, is dat puppy’s te vroeg bij hun moeder/nest worden weggehaald. Als dit ook het geval is met jouw puppy zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.

Je zult veel verantwoordelijkheden met je meedragen, want net zoals een mensen baby moet een pup om de twee uur gevoed worden. Ondanks dat de puppy tot wel 20 uur slaapt, bereid je alsnog voor op slapelozen nachten! Laat je puppy zoveel mogelijk slapen. Een baby heeft maar drie dingen nodig:

  1. Verzorging
  2. Warmte
  3. Slaap

Ook al ben je heel blij met je nieuwe pasgeboren pup, laat de puppy zoveel mogelijk slapen. Als de pup slaat probeer de pup ook niet te aaien, op te tillen etc, tenzij je de pup moet voeden. Slaap is cruciaal voor de pup in deze levensfase. Na een paar weken zal je vanzelf merken, dat de pup op onderzoek gaat in je huis en dus ook minder slaapt. Je puppy slaapt veel? Maak je geen zorgen het hoort er allemaal bij!

Hoeveel uur slaapt een hond (volwassen)

  • Volwassen honden slapen gemiddeld 12-14 uur per dag. (grote honden tot 18 uur)

Honden zijn over het algemeen energieke dieren, maar volwassen honden hebben rust momenten nodig. Als ik zo naar mijn twee kleine hondjes kijk, slapen die bijna de hele dag door.

Zodra je hond uit de puppy fase is, gaat zijn gemiddelde slaaptijd naar 12-14 uur per dag. Het verschilt natuurlijk per ras, grote, dieet en algemene gezondheid.

Als je een actief levensstijl hebt met je hond, is het logisch dat je hond meer slaap nodig heeft.

Werk honden zoals een bordercollie, die vaak gebruikt worden voor schapen op boerderijen, slapen over het algemeen een stuk minder. Dit komt omdat hun dag druk is, dus blijft er minder tijd over voor slapen.

Hoeveel slaapt een (oude) hond

Een oudere hond slaapt 12-14 uur per dag

Ook bij oudere honden verschilt de hoeveelheid slaap dat ze nodig hebben, per ras. Als honden 7 jaar of ouder zijn, worden het gezien als oudere honden. Kleinere hondenrassen zoals, chihuahua’s, terriërs en kleine poedels hebben een langer levenslijn, dus worden deze rassen niet als ‘’oudere’’ gezien, dat komt pas vanaf hun 10e levensjaar.

Grotere hondenrassen zoals de labrador, malamoet en de Golden Retriever worden al als ‘’ervaren’’ aanschouwd vanaf hun 5e levensjaar. Je vraagt je misschien af, waarom slaapt mijn oude hond zoveel? Het kan goedkomen omdat je hond verveeld is en te weinig prikkels binnenkrijgt. Zodra je hond aan alle ouderdom kenmerken voldoet, is je lieve betrouwbare hond niet meer die skippybal van vroeger. Dat betekent natuurlijk niet dat je hond minder liefde nodig heeft.

Een oudere hond heeft niet zo veel meer nodig. De hond heeft minder behoefte aan langere wandelingen etc. Een wat oudere hond kan zelfs wat bewegingsproblemen problemen hebben, dus kan zijn voorkeur uitgaan naar wat meer rust in plaats van veel beweging. Hij gaat ook weer terug naar zijn puppy slaapgedrag, dat betekent dus lekker veel slapen!

Zorg er daarom voor dat je hond een lekker comfortabel bed heeft om in te slapen. Je hond gaat weer veel uren slaap tegemoet! Stop vooral niet met het spelen op zijn oudere leeftijd, je hond is nog steeds toe aan mentale stimulatie.

Slaapt je hond te veel?

Honden zijn van nature slapers, dus dit is meestal geen probleem, maar er zijn wel een paar dingen waarop gelet moet worden. Let op het slaappatroon van je hond, kijk of er veranderingen zijn geweest. Als je merkt dat je hond niet meer eet, breng je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts voor onderzoek.