Hoeveel Gram Rijst Per Persoon (P.P) Heb Je Nodig?

geplaatst in: Eten | 0

Waar rijst vroeger voornamelijk in het buitenland gegeten werd, is menig Nederlander niet vies meer van een rijstgerecht op zijn tijd. De graansoort heeft zijn plek gevonden op de dinerkaart van ons kleine kikkerlandje.

Maar hoe vaker je rijst klaarmaakt, hoe vaker je weer met die ene vraag komt te zitten: hoeveel gram rijst heb je nou per persoon nodig? Hoe groot moet die portie rijst per persoon zijn en hebben mensen het daarbij over ongekookte of gekookte rijst? En hoe zit het met 2, 3 of 4 personen; hoeveel rijst heb je dan nodig?

De antwoorden op al die rijst-gerelateerde vragen vind je in deze blog!

Nog even een tip vooraf: mocht je toch teveel rijst gebruikt hebben, doe het dan in een afgesloten bakje en zet het in de koelkast. Zo kun je de volgende dag nog van de kliekjes genieten.

hoeveel gram rijst pp

In Het Kort: Hoeveel Rijst voor 1 Persoon?

Een ellenlange uitleg is leuk, maar uiteindelijk ben je toch kort op zoek naar hoeveel rijst er in een portie voor 1 persoon zit. Daarom zal hier alvast een samenvatting volgen van wat nog komen gaat. In de volgende kopjes zullen ook de aantallen voor meerdere personen gegeven worden.

Hoeveel Zilvervlies-, Basmati-, Jasmijn- & Pandanrijst Per Persoon?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 100 gram ongekookte rijst wanneer de rijst een groot onderdeel van de maaltijd vormt. Dit is ongeveer 250 gram gekookte rijst.

Wanneer het slechts om een bijgerecht gaat, kun je beter 75 gram ongekookte rijst gebruiken. Dat is 187,5 gram gekookte rijst. Heb je veel of weinig trek? Dan kun je deze aantallen iets uitbreiden of verkleinen.

Hoeveel Risotto-, Sushi- & Paellarijst Per Persoon?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 75 gram ongekookte rijst, omdat deze rijstsoorten veel vocht opnemen bij het koken. Daardoor worden ze uiteindelijk 2,95 keer zwaarder en eindig je met iets meer dan 220 gram gekookte rijst. Heb je veel of weinig trek? Dan kun je dit aantal iets uitbreiden of verkleinen.

Hoeveel Rijst voor 2 Personen?

De vraag hoeveel rijst je moet gebruiken voor 2 personen, kan lastig zijn. Het is namelijk onder andere afhankelijk van of de andere persoon een grote of kleine eter is. Probeer hier daarom aanpassingen in te maken als het nodig is.

Hoeveel Zilvervlies-, Basmati-, Jasmijn- & Pandanrijst voor 2 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 200 gram ongekookte rijst wanneer de rijst een groot onderdeel van de maaltijd vormt. Dit is ongeveer 500 gram gekookte rijst.

Wanneer het slechts om bijgerechten gaat, kun je beter 150 gram ongekookte rijst gebruiken. Dat is 375 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de ander kun je dit aantal iets bijstellen.

Hoeveel Risotto-, Sushi- & Paellarijst voor 2 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 150 gram ongekookte rijst, omdat deze rijstsoorten veel vocht opnemen bij het koken. Daardoor worden ze uiteindelijk 2,95 keer zwaarder en eindig je met iets meer dan 440 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de ander kun je dit aantal iets bijstellen.

Hoeveel Rijst voor 3 Personen?

De vraag hoeveel rijst je moet gebruiken voor 3 personen, kan lastig zijn. Het is namelijk onder andere afhankelijk van of de andere personen grote of kleine eters zijn. Probeer hier daarom aanpassingen in te maken als het nodig is.

Hoeveel Zilvervlies-, Basmati-, Jasmijn- & Pandanrijst voor 3 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 300 gram ongekookte rijst wanneer de rijst een groot onderdeel van de maaltijd vormt. Dit is ongeveer 750 gram gekookte rijst.

Wanneer het slechts om bijgerechten gaat, kun je beter 225 gram ongekookte rijst gebruiken. Dat is ongeveer 560 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de anderen kun je dit aantal iets bijstellen.

Hoeveel Risotto-, Sushi- & Paellarijst voor 3 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 225 gram ongekookte rijst, omdat deze rijstsoorten veel vocht opnemen bij het koken. Daardoor worden ze uiteindelijk 2,95 keer zwaarder en eindig je met bijna 660 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de ander kun je dit aantal iets bijstellen.

Hoeveel Rijst voor 4 Personen?

De vraag hoeveel rijst je moet gebruiken voor 4 personen, kan lastig zijn. Het is namelijk onder andere afhankelijk van of de andere personen grote of kleine eters zijn. Probeer hier daarom aanpassingen in te maken als het nodig is.

Hoeveel Zilvervlies-, Basmati-, Jasmijn- & Pandanrijst voor 4 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 400 gram ongekookte rijst wanneer de rijst een groot onderdeel van de maaltijd vormt. Dit is ongeveer een kilo gekookte rijst.

Wanneer het slechts om bijgerechten gaat, kun je beter 300 gram ongekookte rijst gebruiken. Dat is ongeveer 750 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de anderen kun je dit aantal iets bijstellen.

Hoeveel Risotto-, Sushi- & Paellarijst voor 4 Personen?
De meeste mensen hanteren een hoeveelheid van 300 gram ongekookte rijst, omdat deze rijstsoorten veel vocht opnemen bij het koken. Daardoor worden ze uiteindelijk 2,95 keer zwaarder en eindig je met ongeveer 885 gram gekookte rijst. Let op: het gaat hier om gemiddelden. Gebaseerd op de eetbehoeften van de ander kun je dit aantal iets bijstellen.

hoeveel rijst voor 1 persoon

Hoeveel Gram Rijst Per Persoon: Van Ongekookt naar Gekookt

Een ding om duidelijk te hebben als je wilt gaan kijken naar hoeveel gram rijst je p.p. nodig hebt, is of het om gekookte of ongekookte rijst gaat. Wanneer je rijst kookt, neemt het gewicht namelijk zo’n 2,5 tot 2,95 keer toe.

Sommige rijstsoorten, zoals zilvervlies- basmati-, jasmijn- pandanrijst nemen minder vocht op dan rijstsoorten als risotto-, sushi- en paellarijst. Simpelweg kan gezegd worden dat de eerste vier ongeveer 2,5 keer zwaarder worden wanneer je ze kookt. Risotto-, sushi- en paellarijst worden zelfs 2,95 keer zwaarder. Dan maak je dus plotseling van 10 gram ongekookte rijst tot wel bijna 30 gram gekookte rijst.

In deze blog zal antwoord gegeven worden op de vraag hoeveel gram ongekookte en gekookte rijst je per persoon nodig hebt. Maar als je net een ander aantal wilt gebruiken dan in de blog aangegeven wordt, kun je de keersom van 2,5 of 2,95 gebruiken.

hoeveel gram ongekookte rijst per persoon

Hoeveel Gram Rijst p.p: Zilvervlies, Basmati, Jasmijn & Pandan

Laten we nu nogmaals gaan kijken naar hoeveel gram rijst er nodig is voor 1 persoon, maar wat uitgebreider. Dit aantal is namelijk afhankelijk van verschillende factoren.

Ten eerste: wat voor rijst gebruik je? Rijstsoorten als zilvervlies, basmati, jasmijn en pandan verschillen namelijk van soorten als risotto en paella, omdat ze minder vocht opnemen en dus minder zwaar worden tijdens het koken. Dit maakt een verschil bij het vaststellen van de hoeveelheid rijst die je nodig hebt per persoon.

Ten tweede: hoe groot is de rol van rijst in het gerecht dat je bereidt? In sommige gerechten, zoals nasi, is rijst een zeer belangrijk onderdeel. Je zult hier dan ook waarschijnlijk meer rijst gebruiken dan in een bijgerechtje.

En ten derde: ben je een grote of een kleine eter? De hoeveelheid rijst die iemand op kan, verschilt sterk per persoon. Ook dit is daarom belangrijk om in gedachten te houden wanneer je bedenkt hoeveel gram rijst je per persoon nodig hebt.

In dit kopje zullen we het hebben over de eerste vier genoemde rijstsoorten. Je zult dus onder andere te weten komen hoeveel zilvervliesrijst je per persoon nodig hebt. Omdat deze rijstsoorten minder vocht opnemen, heb je er iets meer van nodig. De meeste mensen houden gemiddeld zo’n 75-100 gram ongekookte rijst per persoon aan (187,5-250 gram gekookte rijst).

Hierbij kun je de 75 gram of iets in die richting beter aanhouden voor bijgerechten, terwijl je de 100 gram gebruikt wanneer de rijst een groot deel van de maaltijd vormt. Grote trek? Dan kun je dit iets uitbreiden, maar aan 100 gram heeft de gemiddelde mens waarschijnlijk al een flinke maaltijd.

Juist totaal geen trek? Dan kun je die 75 gram ook gebruiken voor hoofdgerechten, of zelfs daar nog iets vanaf halen.

hoeveel zilvervliesrijst per persoon

Hoeveel Rijst Per Persoon: Risotto, Sushi & Paella

De vraag hoeveel rijst je per persoon nodig hebt, is bij rijstsoorten als risotto, sushi en paella net iets anders dan bij de soorten die in het vorige kopje benoemd zijn. Toch stel je ook hier weer dezelfde vragen: gaat het hier om een bij- of een hoofdgerecht en ben je een kleine of grote eter?

Risotto, sushi en paella nemen meer vocht op dan andere rijstsoorten, en worden daarom zwaarder wanneer je ze kookt. Je hebt er dus minder van nodig dan van hun lichtere broers en zussen.

De meeste mensen hebben wel genoeg aan 75 gram ongekookte rijst (iets meer dan 220 gram gekookte rijst) bij hoofdgerechten en bijgerechten. Hier geldt ook dat je met grote trek net iets meer kunt gebruiken, en kleine eters misschien wat minder dan 75 gram kunnen nemen.

portie rijst pp

Hoeveel Rijst Per Persoon Afmeten

Je weet nu hoeveel rijst er p.p. in 1 portie zit. Je kunt dan nu beginnen met kokkerellen… mits je over een weegschaal beschikt. Maar wat als je die niet in huis hebt, hoe weet je dan hoeveel 75 of 100 gram rijst is? Daar zijn gelukkig een paar handige methoden voor.

Gebruik een Speciale Maatbeker!

Een weegschaal is niet het enige keukengerei waarmee je kunt afmeten hoeveel rijst je per persoon nodig hebt. Er zijn ook maatbekers op de markt waarmee producten als rijst, couscous en pasta kunt afmeten. Zo weet je zeker dat je niet teveel gebruikt!

Gebruik een Normale Maatbeker!

Je kunt ook een gewone maatbeker gebruiken om de hoeveelheid rijst per persoon af te meten, ook als deze niet uit zichzelf de grootte van een portie rijst weergeeft.

100 gram rijst heeft ongeveer een volume van 125 mL (1,25 mL per gram rijst). Dat betekent dat je voor 100 gram de maatbeker kunt vullen tot deze hoeveelheid. Voor 75 gram rijst kun je de maatbeker tot 93,75 mL vullen. Dat kan iets lastiger in te schatten zijn. Desondanks is dit een mooie methode om te bepalen hoeveel rijst je nodig hebt zonder een weegschaal te gebruiken.

Hoeveel Rijst Per Persoon Afmeten met een Kopje

Een iets minder accurate methode is om met een kopje af te meten hoeveel rijst je per persoon nodig hebt. In een koffiekopje van gemiddelde grootte past namelijk ongeveer 100 gram rijst! Ga je toch liever voor die 75 gram? Vul het kopje dan voor 3/4e met rijst.

Een nadeel van deze methode is dat het lastig kan zijn om in te schatten wat ‘’gemiddelde grootte’’ is. Daarom is de volgende methode misschien handiger.

Pak een Eetlepel!

Iedereen heeft wel een eetlepel in huis. Dat komt goed uit, want eetlepels zijn een goede manier om hoeveelheden rijst af te meten. Op een eetlepel past namelijk ongeveer 15 gram rijst. Dat betekent dat je ongeveer 6 volle eetlepels en 1 bijna volle eetlepel rijst nodig hebt om aan 100 gram te komen. Voor 75 gram heb je 5 volle eetlepels nodig.

Ook deze methode is niet 100% accuraat, maar wel iets accurater dan het gebruiken van een kopje.

hoeveel rijst per persoon afmeten

Hopelijk weet je nu hoeveel gram rijst je p.p. nodig hebt! En nogmaals, mocht je toch teveel hebben gemaakt, dan kun je het altijd bewaren en de dag erna opeten. Weggooien is zonde!