Veel mensen vinden het lastig om te bepalen hoeveel pasta per persoon voldoende is. Hierdoor wordt er vaak te veel pasta gekookt, wat vervolgens in de prullenbak verdwijnt. Zonde! Gelukkig zijn er handige richtlijnen om te bepalen hoeveel pasta per persoon nodig is, gericht op het soort gerecht en de specifieke soort pasta die je gebruikt.

Hieronder kun je deze richtlijnen vinden.

Hoeveel macaroni per persoon?

Wil je weten hoeveel pasta per persoon nodig is voor een bijgerecht en maak je gebruik van macaroni? Voor voorgerechten en bijgerechten kun je in principe 57 gram per persoon aanhouden.

Veel mensen houden per persoon een halve mok macaroni aan, wat op zich ook een goede methode is als je een goede mok in huis hebt.

Wil je een hoofdgerecht met macaroni maken? Dan kun je rond de 100 gram droge macaroni aanhouden per persoon. Heb je een grote eter te gast? Dan is 115 gram wellicht beter. Voor kleinere eters is 85 gram vaak voldoende.

Hoeveel spaghetti per persoon?

Spaghetti is natuurlijk iets anders dan macaroni. De meest gebruikte methode om de hoeveelheid pasta per persoon te meten bij gebruik van spaghetti is de duim-en-wijsvinger methode.

De hoeveelheid droge spaghettislierten die je tussen duim en wijsvinger vast kunt houden is voldoende voor 1 persoon. In de meeste gevallen kom je dan uit tussen de 50 en 60 gram per persoon.

Vind je deze methode te onzeker of gewoon onhandig? Dan kun je ook gebruik maken van een spaghettimeter. Deze kun je gewoon in de winkel met keukengerei kopen of online bestellen. Deze meters hebben een gat waarin je de precieze hoeveelheid spaghettisliertjes kunt meten. Sommige meters hebben meerdere gaten voor diverse gerechten.

Hoeveel penne per persoon?

Dan is er natuurlijk ook nog penne, een veel gebruikte pastasoort. Deze soort pasta kun je het best wegen om een goede inschatting te maken. Voor een normale eter kun je 57 gram aanhouden. Dit komt overeen met ongeveer ¾ kop pasta. Met anderhalve kop kun je dus een mooi gerecht voor 2 personen maken met penne.

Hoeveel lasagnebladen per persoon?

Onder de pasta’s vinden we natuurlijk ook lasagne. Veel mensen houden echt van lasagne, maar zijn altijd bang dat zij te veel of juist te weinig lasagnebladen gebruiken. Hoe kun je dit nu het best meten?

Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 2 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus je kunt de bladen doormidden breken voor een kleine portie lasagne.

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Bovenstaande hoeveelheden zijn natuurlijk heel gemiddeld. Het is vooral ook belangrijk om goed te kijken naar het gezelschap waar je de pasta voor klaar gaat maken.

Hoeveel pasta per persoon voldoende is, is immers ook afhankelijk van hoeveel een persoon eet. Ga je een maaltijd voor 4 personen maken, waarvan er 3 meer dan gemiddeld eten? Dan is het aan te raden om de hoeveelheid pasta af te meten naar 5 personen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je verder nog aan de pasta toevoegt. Hoe meer groente, vlees en/of vis je aan het pastagerecht toevoegt, hoe minder pasta je nodig hebt.

Ik ben bijvoorbeeld dol op alle soorten pasta, dus als ik alleen voor mezelf kook, dan maak ik vaak voor 3 personen pasta, zo heb ik de volgende dag bij de lunch ook nog een beetje.