Hoeveel is een Ton? 1 Ton in Geld & Gewicht

geplaatst in: Finance | 0

Ben jij benieuwd hoeveel een ton is? 1 ton in geld is weer anders dan 1 ton in gewicht. Dit wordt dagelijks nog veel door elkaar gehaald. Kom er in dit artikel achter hoeveel nullen een ton heeft en vergeet het nooit meer!

Hoeveel is een ton in geld?

Een ton in geld staat in Nederlandse spreektaal voor honderdduizend geldeenheden, dus €100.000. 

Het woord ‘ton’, wordt alleen voor geldbedragen in Nederland gebruikt, in de meeste gevallen om de waarde van de huizen uit te drukken. Wat vaak tot verwarring leidt is dat een ton ook kan worden gebruikt om gewicht uit te drukken.

Omdat het gebruik van het woord “ton” nog wel eens tot verwarring kan leiden, zul je het ook nooit aantreffen in officiële en juridische documenten. Daar wordt de hoeveelheid altijd in cijfers en woorden uitgedrukt. 

1 ton in geld

Hoeveel is een ton in kg?

Een ton in gewicht staat in Nederland voor een massa van 1000 kilogram. In Angelsaksische landen wordt onder een ton een andere massa verstaan, zoals ‘short ton’ en ‘long ton’. 

Hoeveel nullen heeft een ton?

Zoals aangegeven is 1 ton in gewicht anders dan 1 ton in euro. 1 ton in euro is €100.000, wat betekent dat een ton in geld 5 nullen heeft. 

1 ton in gewicht is 1000 kilogram, wat betekent dat een ton in gewicht 3 nullen heeft. 

Hoeveel euro is een ton?

Soms sta je wel eens in een groep te praten, wanneer er opeens over ton gesproken wordt. Nu vraag je je misschien af: ‘Hoeveel euro is een ton?’.1 ton is €100.000 (honderdduizend euro). Wanneer er bijvoorbeeld gesproken wordt over 6 ton, staat dit voor €600.000 (zeshonderdduizend euro).

Waarom is een ton in geld anders als een ton in gewicht?

Het is op het eerste zicht apart dat een ton in geld anders is dan een ton in gewicht. Daarom leg ik je uit hoe dit is ontstaan! 

Een ton in euro’s

Een ton was vroeger 100.000 gulden (± € 45.000). Nadat de euro werd ingevoerd, stond 1 ton nog steeds voor € 100.000.

Voor de verklaring van de naam zijn 2 “theorieën”: In 1839 is het gewicht van de gulden verlaagd van 10,766 gram naar 10 gram (toentertijd zilver). Uit die tijd stamt de uitdrukking om 100.000 gulden aan te duiden, want 100.000 × 10 gram = 1000 kg, gelijk aan het gewicht van 1 ton.

De naam is afgeleid van die zelfde ton, maar dan met de betekenis 1000, plus het bankbiljet met de grootste waarde (dat wil zeggen, tijdens het ontstaan van het woord), het briefje van 100. Een ton is dus 1000 briefjes van 100.

De aanduiding wordt alleen in Nederland gebruikt, met name in de handel in onroerend goed.

Een ton in massa

Een ton is een massa van 1000 kilogram. Voor explosieven, bijvoorbeeld kernwapens, wordt de explosiekracht wel eens uitgedrukt in kiloton. Een kiloton komt overeen met de explosiekracht van 1000 ton (1 miljoen kilogram) TNT.

Kortom: Er kan met een ton verschillende eenheden worden aangegeven. Historie heeft ervoor gezorgd dat een ton in kilogram verschilt van een ton in euro’s. Het is dus van belang dat je de verschillen weet en goed leert. 

Voorbeeld: Hoeveel is 2 ton?

Nu we weten wat het onderscheid is tussen een ton in gewicht en een ton in geld is het goed om even voor jezelf te oefenen. Wanneer er wordt gesproken over 2 ton, over hoeveel euro en over hoeveel kg zou dit kunnen gaan? Hoeveel is 2 ton?

Antwoord: 2 ton staat voor 200.000 euro (tweehonderdduizend euro) of voor 2000 kg (tweeduizend kilogram)