Hoe Lang Moet Kit Drogen: Bekijk Dit Drie Stappenplan

geplaatst in: Wonen | 0

Herken jij ook het moment dat je aan het kitten bent, maar eigenlijk niet weet hoe lang de kit precies moet drogen? Op zo’n moment ben je gelukkig niet de enige.

Momenten als deze kunnen zeer vervelend zijn, zeker als je bijvoorbeeld in de badkamer bezig bent. Want hoe lang moet die kit nog drogen voor het douchen? Kun je de kit niet even snel drogen met een föhn zodat je eindelijk het zweet van je lichaam af kunt spoelen? En hoe zit het met de verschillen in droogtijd tussen siliconenkit, acrylaatkit, sanitairkit en montagekit?

Het antwoord op al deze vragen vind je in deze blog.

droogtijd kit

Wat Is Kit?

Laten we bij het begin beginnen. Het begrip ‘kit’ vormt een verzamelnaam voor allerlei soorten dikvloeibare materialen die dienen om iets te lijmen of af te dichten. Wanneer je kit op iets spuit, is het in eerste instantie een dikke, stroperige vloeistof. Na verloop van tijd droogt het echter en wordt het plastisch.

Kit is meestal in grotere hoeveelheden in winkels verkrijgbaar in de vorm van kokers of worsten. Deze maken het echter moeilijk om de kit aan te brengen. Daarom gebruiken de meeste mensen hiervoor een hulpmiddel: het zogenaamde kitpistool of de kitspuit.

wat is kit

Waar Gebruik je Kit Voor?

Kit is het ideale middel om te gebruiken wanneer je iets wilt lijmen of af wilt dichten en een simpele Prittstift of plakband niet voldoet. Het wordt vaak in de bouw gebruikt, bijvoorbeeld bij het afdichten van voegen of het monteren van bouwmaterialen als hout of beton.

Maar ook voor doe-het-zelvers kan kit een handig middel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afdichten van raamkozijnen met acrylaatkit of het weren van schimmels in de badkamer met sanitairkit.

waar gebruik je kit voor

Hoe Lang Moet Kit Drogen: Globaal Antwoord

Wanneer de meeste vakmensen de vraag krijgen hoe lang kit moet drogen, geven ze aan dat de kit na 24 uur wel gebruikt kan worden. Een globaal antwoord op deze vraag is dan ook 24 uur. Echter is het lang niet zo simpel als dit.

De droogtijd van kit kan namelijk in drie fases worden onderscheiden:

  • De fase waarin de buitenlaag droog is
  • De fase waarin de kit nog niet helemaal droog is, maar wel gebruikt kan worden
  • De fase waarin de kit geheel droog is.

Na een aantal uur tot maximaal een halve dag zal de buitenlaag van de kit droog zijn. Daardoor kan er bijvoorbeeld geen stof meer aan de kit vast komen te kleven en hoef je minder voorzichtig te zijn met het schoonmaken van de ruimte. Alleen is het binnenste gedeelte van de kit op dat moment nog wel vloeibaar. De kit kan dus nog niet goed gebruikt worden in deze fase.

Dan is na 24 uur de kit toch meestal wel voldoende uitgehard om gebruikt te worden, althans, volgens veel vakmensen. Er zijn ook mensen die aanraden om te wachten tot de kit in zijn geheel gedroogd is.

Het wachten totdat de kit in zijn geheel gedroogd is, duurt soms wel een (kleine) week. Het duurt namelijk al zo’n 24 uur voordat 1-2 millimeter uitgehard is. Daarnaast is de droogtijd van kit van veel andere omstandigheden afhankelijk. Hierover zal in het vervolg van de blog meer te lezen zijn.

kit drogen

Waarvan is de Droogtijd van Kit Afhankelijk?

De droogtijd van kit is door omgevingsfactoren niet altijd even lang. Op de vraag hoe lang kit moet drogen, is dan ook geen specifiek antwoord te geven. Echter is het wel mogelijk om enkele van de factoren waarvan de droogtijd van kit afhankelijk is weer te geven en zo een conclusie te trekken.

In het kort is de droogtijd van kit afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur, de dikte van de aangebrachte kit, de ondergrond, de luchtverplaatsing en natuurlijk de soort kit die je gebruikt.

Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, zal het langer duren voordat de kit droog is. En net als veel andere vloeistoffen, droogt kit sneller onder hogere temperaturen. De luchtverplaatsing zorgt ervoor dat het vocht dat uit de kit komt, afgevoerd kan worden.

Maar ook de ondergrond speelt een belangrijke rol. Er zijn namelijk materialen die vocht opnemen, zoals steen of beton. Hierdoor kan de kit sneller droog worden. Materiaal als kunststof neemt echter helemaal geen vocht op. Daardoor zal het langer duren voordat kit die op kunststof aangebracht is, droog is.

Maar vooral de dikte van de aangebrachte kit speelt een grote rol; misschien zelfs de grootste rol van alle hiervoor genoemde punten. Wanneer je een dikkere laag kit aanbrengt, moet je ook zeker rekenen op langere droogtijden.

Met die lange droogtijden vragen mensen zich doorgaans ook af of het mogelijk is om de uitharding te versnellen, bijvoorbeeld door de kit te drogen met een föhn. Hierover meer in het volgende kopje.

Kit Drogen Met een Föhn

Jazeker, kit drogen met een föhn is mogelijk en versnelt het proces! Zoals eerder benoemd, leidt een hogere temperatuur tot een snellere uitharding. Zeker wanneer je de föhn op de kit houdt in een ruimte met een zomerse temperatuur (een graad of 25), zal de kit onder invloed van de föhn veel sneller drogen.

kit drogen met fohn

Droogtijd Siliconenkit

De droogtijd van siliconenkit is zoals eerder benoemd eigenlijk ook op te delen in drie delen: de tijd die de buitenlaag nodig heeft om te drogen, de tijd totdat de kit in principe bruikbaar is en de tijd totdat de hele siliconenkit klaar is met uitharden.

De buitenlaag van de meeste soorten siliconenkit heeft zo’n dertig minuten tot een uur nodig om te drogen. Hou er hierbij dus wel rekening mee dat dit slechts om de eerste 1-2 millimeter gaat. Van binnen is de kit dus nog vloeibaar.

Na ongeveer 24 uur is de siliconenkit waarschijnlijk nog niet volledig klaar met drogen, maar kan deze in principe wel gebruikt worden. Dit raden de meeste vakmensen ook aan.

Na ongeveer een kleine week is de siliconenkit hoogstwaarschijnlijk wel helemaal uitgehard. Je kunt hem nu zeker gebruiken.

De tijd die de siliconenkit nodig heeft om uit te harden, is echter ook afhankelijk van het soort merk en enkele omgevingsfactoren. Hou altijd in eerste instantie de droogtijd op de verpakking van de siliconenkit aan. Deze zal het meest accuraat zijn.

droogtijd siliconenkit

Droogtijd Sanitairkit

Alhoewel sanitairkit in principe vaak gewoon siliconenkit is, kan de droogtijd iets verschillen. Over het algemeen is de droogtijd van sanitairkit namelijk net iets sneller dan die van siliconenkit. Je kunt dus wel wat tijd van de bovenstaande siliconenkit droogtijden afhalen.

Maar ook hier geldt dat je beter de droogtijd op de verpakking van de sanitairkit aan kunt houden. Deze is namelijk gebaseerd op het exacte merk dat je gebruikt. Hou hierbij ook rekening met de omgevingsfactoren die eerder in de blog benoemd zijn.

droogtijd sanitairkit

Droogtijd Acrylaatkit

De droogtijd van acrylaatkit is ook weer op te delen in een paar delen: de tijd die de buitenlaag nodig heeft om te drogen, de tijd totdat de kit in principe bruikbaar is en de tijd totdat de hele acrylaatkit klaar is met uitharden.

Over de precieze droogtijden bestaat veel onduidelijkheid. Hou daarom altijd eerst de droogtijd die op de verpakking van de acrylaatkit staat, aan. Hierna zullen de globale droogtijden nogmaals volgen, maar ditmaal met enkele specifieke tips.

Na een paar uur tot een halve dag zal er waarschijnlijk wel een huidje op de kit zitten. Echter is dit sterk afhankelijk van het merk acrylaatkit dat je gebruikt. Soms zit dit huidje er zelfs al na een minuut of tien op. Hou er wel rekening mee dat je in dit stadium vaak beter nog niet over de kit heen kunt verven.

Na 24 uur is de acrylaatkit in veel gevallen in zoverre uitgehard dat deze gebruikt kan worden. Echter kun je op dit moment ook nog niet altijd over de kit heen schilderen. Je loopt namelijk de kans dat de laag verf zich niet goed hit aan de kit.

Vaak kun je pas over acrylaatkit heen schilderen wanneer deze volledig is uitgehard, tenzij anders aangegeven op de verpakking. Dit kan wel ruim een week duren afhankelijk van het merk.

Opnieuw, is dit sterk afhankelijk van het merk. Raadpleeg dus altijd eerst de verpakking.

droogtijd acrylaatkit

Droogtijd Montagekit

De droogtijd van montagekit, ook vaak wel bekend als neopreen rubberkit, is iets anders dan de andere soorten kit.

Ook over deze soort kit is niet veel informatie te vinden. Hou daarom altijd eerst de droogtijd op de verpakking aan.

Het lijkt er echter op dat montagekit sneller droogt dan andere soorten kit. Zo is bij enkele soorten de kit na 48 uur al volledig gedroogd. Maar dit hangt opnieuw weer af van het merk dat je gebruikt.

droogtijd montagekit

Hoe Lang Moet Kit Drogen voor het Douchen?

Ook op de vraag hoe lang kit moet drogen voor het douchen is geen definitief antwoord te geven. Maar wanneer kun je dan waarschijnlijk wel weer gaan douchen na het kitten?

Over het algemeen zeggen mensen dat je 24 uur na het aanbrengen van de kit weer kunt douchen. Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn.

Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog. Je kunt dan ook beter een dag of drie wachten met het aanraken van de kit en zelfs twee weken tot de eerste schoonmaak.

hoe lang moet kit drogen voor douchen