Hoe bestrijd je rode mieren

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Rode mieren bestrijden

Je kent de gewone zwarte tuinmier waarschijnlijk wel. In de warmere periode til je een tegel op en het krioelt er van de mieren. Maar wist je dat dit niet de enige mierensoort is die je in je tuin tegen kan komen. De rode mier is net zo voorkomend als de gewone tuinmier. Een verschil tussen beide soorten is, je raadt het nooit… de kleur. Maar dit is niet het enige, een kolonie rode mieren wil nog wel eens in de aanval schieten op het moment dat het wordt aangevallen. Hierbij kunnen ze vervelende steken uitdelen (vandaar dat de officiële naam ‘’rode steekmier’’ is). Dat is iets wat je niet wil, zeker niet als het je kind of huisdier betreft.

Waar komen ze vandaan?

Je zal mieren niet snel in de winter zien. Insecten houden van warm weer, in de loop van de lente komen de rode mieren weer tevoorschijn. Ze worden aangetrokken door etensresten, met een voorkeur voor zoetig eten. De mieren gaan aan de slag met het bouwen van een mierennest op het moment dat er genoeg eten voor de hele kolonie is.

Rode mieren komen voornamelijk voor in bosrijke gebieden. Lees je dit terwijl je in je appartement in hartje Amsterdam zit is de kans klein dat je ooit rode mieren in je huis gaat vinden. Woon je in een bebost gebied dan is de kans veel groter dat je last gaat krijgen van de kleine rode beestjes.

Hoe kom je er vanaf?

De bestrijdingsmiddelen van de rode mier zijn vergelijkbaar met die van de gewone mier. Rode mieren houden niet van goedjes zoals lavendel, munt of peper. Als je dit rond de ingang van het mierennest strooit zullen de mieren verdwijnen. Je kan ook kiezen voor een drastisch middel, namelijk kokend water in het nest gooien. Dit zal de mieren vrijwel direct doden. Dit is misschien niet heel erg diervriendelijk, het is begrijpelijk als je voor een andere optie kiest.

Voorkomen is beter dan genezen

Hierboven staan handige tips om van rode mieren af te komen, het is wel beter om te voorkomen dat je überhaupt last krijgt van mieren. Zoals je eerder kon lezen, rode mieren komen op (zoete) etensresten af. De beste optie is dus om alle etensresten te verwijderen en je huis en tuin goed schoon te houden. Nu is dit, vooral voor je tuin, een onmogelijke klus. Maar geen paniek! 

Behalve een schone woning zijn er bepaalde materialen waar rode mieren hun neus voor ophalen. Ze houden niet van koper. Als je het nest hebt gevonden kan je een koperdraadje of een aantal euromunten voor de ingang van het nest leggen. Mieren lopen daar niet overheen. Of strooi wat lavendel, munt of peper voor de ingang. Je kan de mieren zo niet alleen verdrijven, maar ook opsluiten.