Hoe bestrijd je mieren in je boom

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

De boom in je tuin, je hebt hem geplant toen je er kwam wonen toen het nog een heel klein boompje was. In de loop der jaren is de boom uitgegroeid tot een mooie boom waar je trots op bent. Maar…. er zitten mieren in! Daar moet je vanaf, zo snel mogelijk. Hier kan je lezen hoe je dat het beste kan doen. 

Waar komen ze vandaan?

Als eerste is het handig om te weten waarom de mieren je boom interessant vinden. Mieren komen in het voorjaar tevoorschijn om naar eten te zoeken. Als jij in het voorjaar en zomers lekker buiten zit te genieten van de zon en een barbecue komen de mieren vanzelf.

Waarschijnlijk zijn de mieren in de buurt van je boom bezig met het bouwen van een nest, houd dat ook goed in de gaten.

Hoe kom je er vanaf?

Mieren kunnen de je boom dusdanig beschadigen dat je de boom moet verwijderen. Dit kan je voorkomen door zogeheten boombanden in je boom te hangen. Deze banden bestrijden de mieren niet, maar het zorgt er wel voor dat de mieren niet in de boom kunnen.

Ga je liever voor drastische maatregelen, dan kan je kiezen voor aaltjes, de natuurlijke vijand van de mier. Als je aaltjes loslaat in de omgeving van het mierennest gaan ze vanzelf in de aanval. Je zal geen last krijgen van de aaltjes, zij gaan namelijk op zoek naar nieuw voedsel als je alle mieren hebben vernietigd. 

Je kan ook kiezen voor goedjes zoals lavendel, munt of peper. De mieren houden hier niet van en zullen je boom mijden op het moment dat deze kruiden om eromheen zijn gestrooid. Een snellere optie is kokend water over de mieren gooien. Dit doodt ze namelijk vrijwel direct. Nadeel is dat je boom ook kan beschadigen, al zal deze zichzelf herstellen als je het aantal liter water doseert.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit is de meest handige optie, maar wel ingewikkeld. Je moet namelijk zorgen voor een schone en hygiënische tuin rondom je boom, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Je kan zo goed mogelijk de boel schoonhouden, maar buiten kan je kruimels nooit 100% weg houden.