Hoe bestrijd je faraomieren

geplaatst in: Dieren, Wonen | 0

Denk je aan farao’s, dan denk je meestal aan de Egyptische koningen van duizenden jaren geleden. Je kan alleen dichterbij huis farao’s tegenkomen. Dit zijn wellicht niet de oude Egyptenaren, maar mieren. Faraomieren om precies te zijn. Deze insecten kunnen heel veel overlast veroorzaken.

Waar komen ze vandaan?

Net als de farao’s in Egypte houden faraomieren van hoge temperaturen, als het even kan boven de 30 graden. Met andere woorden, je zal hooguit een paar weken per jaar last van deze beestjes hebben. Je kan faraomieren onderscheiden van gewone mieren door de kleur. Faraomieren hebben een gelige gloed, terwijl gewone mieren meestal zwart zijn. 

Faraomieren zijn voornamelijk te vinden in donkere en vochtige plekjes, zoals onder tegels, in meterkasten of in slechte voegen. Dit zijn ideale plekken voor het leggen van eitjes.

Faraomieren zijn in principe alleseters, maar ze geven de voorkeur aan vlees. Ze vinden de ideale plekjes doordat zogeheten verkenners eerder op zoek zijn gegaan naar deze plekjes. Met behulpen van geursporen sturen de rest van de kolonie naar de juiste plek.

Hoe kom je er vanaf?

Faraomieren zijn lastiger te bestrijden dan gewone mieren. Aangezien de koningin de enige is die mag voortplanten is het belangrijk om je op haar te richten. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan doordat de mieren goed verstopt zijn en je er niet zomaar bij kan komen.

Faraomieren krijg je niet zomaar weg, je hebt speciale bestrijdingsmiddelen nodig. Je hebt een gel nodig waar een stofje in zit wat de beestjes lokt. Deze werksters nemen dit stofje mee naar het nest waar ze larven en koninginnen besmet. Het duurt dan een paar weken voordat de kolonie is uitgeroeid. Het is wel belangrijk om dit te doen met hulp van een professional. Als je dit zelf gaat doen lopen kinderen en huisdieren wel een risico, houd daar dus rekening mee.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is misschien een open deur, maar een goede hygiëne is essentieel om de mieren te verdrijven. Verder is het aan te raden om eten, voornamelijk dus vlees, te bewaren in goed afgesloten bakjes.

Heb je last van gewone of rode mieren? Of wil je de mieren uitroeien voordat ze überhaupt geboren zijn? Dan zijn er andere mogelijkheden