Geen bakpapier in huis! Wat moet je nu doen?

geplaatst in: Eten | 0

U bent hier: Gebruik vers koekjesbeslag in de keuken. Je komt er net achter dat je geen bakpapier in huis hebt, of je hebt geen bakpapier meer. Hoe koekjes bakken zonder bakpapier? In deze blog worden de beste alternatieven voor bakpapier besproken.

Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven wordt gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan de bakvormen of elastische pan blijft plakken. Daarnaast kunt u ook het aantal keukengerei van bakpapier verminderen. Voordat u de bakvormen of bakvormen in de oven plaatst, laat u ze in de oven uitlekken en haalt u ze vervolgens netjes uit de oven.

Alternatieven voor bakpapier

Wanneer je thuis geen bakpapier hebt en geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor bakpapier. 

Olijfolie gebruiken als bakpapier

Een tweede alternatief voor bakpapier is olijfolie of andere soorten bak/braad oliën. Deze kun je gebruiken om de bakplaat mee in te smeren, waardoor de baksels niet aan de bakplaat blijven plakken. Kijk wel goed uit voor je vingers wanneer je de baksels van de hete plaat af wilt halen. 

Aluminiumfolie gebruiken als bakpapier

De eerste vervanging voor bakpapier is iets wat we vrijwel allemaal in huis hebben: aluminiumfolie. Aluminiumfolie is een stuk gladder dan bakpapier, maar wel zeer geschikt voor de oven.

In sommige gevallen is aluminiumfolie zelfs geschikter dan bakpapier voor het bereiden van gerechten, bijvoorbeeld voor het braden, grillen of garen van vlees. 

Wil je koekjes of pizza bakken op aluminiumfolie, dan is het verstandig vooraf het folie licht in te smeren met olie. Zo voorkom je dat het deeg blijft plakken aan het aluminiumfolie. 

Wil je aluminiumfolie gebruiken voor het garen van een kip of kalkoen? Voorkom dat de bovenkant verkleurd door de glanzende kant van het aluminiumfolie aan de buitenkant te wikkelen. Wanneer je wilt dat een gerecht juist warm blijft, wikkel dan de matte kant naar de buitenkant. 

Siliconen bakmat gebruiken als bakpapier

De eerste twee alternatieven voor bakpapier heeft vrijwel iedereen in huis. Maar bak je regelmatig of wil je besparen op het niet herbruikbare bakpapier? Dan is een silicone bakmat een goed alternatief! Een bakmat werkt in principe precies hetzelfde als bakpapier, maar dan is het herbruikbaar. Je kunt de bakmatten erg gemakkelijk afwassen. 

Wanneer moet je bakpapier vervangen?

Het is mogelijk dat je de oven open doet en je ziet dat er toch nog 1 gebruikt vel bakpapier in ligt. Je vraagt je dan misschien af: Is bakpapier herbruikbaar? Nu is bakpapier normaal gesproken slecht eenmaal bruikbaar. Dit komt omdat er na gebruik vaak nog etensresten achterblijven, waardoor het niet aan te raden is het vel opnieuw te gebruiken. 

Toch is bakpapier wel prima herbruikbaar wanneer het schoon is van etensresten. Het enige waar je op moet letten is dat het bakpapier niet donkerbruin of zwart geworden is voor gebruik. Dit duidt erop dat het bakpapier sneller kan afbreken en dat de smaak van het gebruikte bakpapier is het eten kan komen. 

Kan aluminiumfolie ook in de oven?

Aluminiumfolie is zeer geschikt voor in de oven. Het is echter niet geschikt voor in de magnetron, dit wordt nog wel eens vaak door elkaar gehaald. Dit komt doordat een magnetron straling uitstraalt om gerechten te verwarmen. Als die stralingen worden teruggekaatst, bijvoorbeeld door aluminiumfolie, is dit slecht voor de magnetron. De oven gebruikt een andere techniek om op te warmen, zonder behulp van straling. Dit betekend dat aluminiumfolie prima in de oven kan. 

Bakpapier of aluminiumfolie gebruiken?

Zowel bakpapier als aluminiumfolie zijn onmisbaar in elke keuken. Toch is het soms moeilijk om te beslissen welke van de twee je het beste kunt gebruiken bij welk gerecht. 

Het grootste verschil tussen de twee bakmaterialen is dat bakpapier niet blijft kleven aan de ingrediënten, en aluminiumfolie wel. Omdat bakpapier een antikleeflaag heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.

Zo zijn bepaalde rechten geschikt voor aluminiumfolie zoals gebraden kip of kalkoen uit de oven. En zijn bepaalde gerechten geschikter voor bakpapier zoals koekjes. Vis uit de oven en geroosterde groente uit de oven zijn zowel geschikt voor aluminiumfolie als voor bakpapier. 

Gebruik je liever helemaal geen aluminiumfolie of bakpapier? Kies er voortaan toch voor om dit vaker te gebruiken: je bakplaten en ovenschotels blijven er immers mooier van én je hoeft daardoor minder vet te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je bakpapier vervangen?

Klik hier voor meer informatie.

Kan je aluminiumfolie als bakpapier gebruiken?

Klik hier voor meer informatie.

Kan je aluminiumfolie in de oven doen?

Klik hier voor meer informatie.