Heb ik recht op statiegeld bij aankoop van een gasfles?

geplaatst in: Finance, Vrije tijd | 0

Hoe krijg ik bij het inleveren van een gasfles statiegeld?

Bij de meeste gasflessen heb je recht op statiegeld. Dat geldt dus niet voor elke gasfles. Bij de EasyBlue (5kg) Primagaz gasfles ontvang je geen statiegeld, maar bij aankoop van een EasyBlue (plus of XL) Primagaz gasfles ontvang je wel statiegeld.

Er is veel onduidelijkheid over het statiegeld bij een gasfles. Bij lokale winkels zoals de gamma, is het vaak niet mogelijk om statiegeld terug te kijken. Wanneer je een aankoop doet bij online retailers is het vaak wel mogelijk om statiegeld terug te krijgen. Je kan dan namelijk een statiegeld bon krijgen.

Indien het niet mogelijk is om statiegeld terug te krijgen, is het wel mogelijk om een lege gasfles in te leveren voor een volle gasfles. Bij aankoop van een gasfles betaal je voor het    gas + fles, als je de gasfles ruilt voor een volle gasfles dan betaal je alleen voor het gas.

Stappenplan voor statiegeld BeneGas gasfles

Bij BeneGas is het zeer gemakkelijk om statiegeld te krijgen voor je gasfles. Bij aankoop van je gasfles.

  • Zodra je de gasfles hebt ontvangen, is het tijd om je gasfles aan te melden op de website van BeneGas. Je ontvangt per direct een mail met je statiegeldbewijs na het aanmelden van de gasfles.
  • Vervolgens lever je de gasfles in bij een officieel verkooppunt van Benegas Light. De gasfles moet wel onbeschadigd zijn, bij grote beschadigingen van de fles vervalt het recht op statiegeld.
  • Het is nu tijd om het bovenste gedeelte statiegeldbewijs te mailen naar info@benegas.com. Het onderste deel houdt je zelf als bewijs van inname.
  • Het geld zal binnen twee weken na ontvangst op je rekening worden gestort.

Gasfles zelf vullen

Het is niet mogelijk om op elke soort gasfles statiegeld te ontvangen, maar het is wel bijna altijd mogelijk om je gasfles te ruilen voor een nieuwe. In Nederland is het verboden om zelf je gasflessen te vullen, vanwege veiligheidsredenen.

Op een gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer, waardoor het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% word gevuld. Door de stijgende druk is de kans groot dat de fles bij hogere temperaturen zelfs kan openscheuren. Het gas lekt dan in de omgeving en dat zorgt voor brandgevaar.

Voor LPG dampgastanks voorzien van een 80% vulbegrenzer geldt volgens de Nederlandse wetgeving, dat deze alleen gevuld mogen worden bij een tankstation als het LPG voor de aandrijving van het voertuig word gebruikt.

Gasfles ruilen

Bij het ruilen van een gasfles, is het belangrijk dat je goed let op de keuringsdatum. Een gasfles kan je gebruiken voor 10 jaar zonder keuring. Bij een gasfles zonder statiegeldrecht ben je zelf verantwoordelijk voor het keuren van de gasfles. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraam, of op een etiket.

De eigenaar van de fles is altijd verantwoordelijk voor de keuring, bij een statiegeld fles zorgt de producent hier automatisch voor. Gasflessen met statiegeld kan je het beste ruilen bij gasvulstations. Gasvulstations hebben vaak een divers aanbod van merken als:

  • Benegaz
  • Primagaz
  • Antargaz
  • Campinagaz

Het is ook mogelijk om je gasflessen te ruilen bij kampeerbedrijven. Enkele kampeerbedrijven hebben zelfs een eigen vulinstallatie.

Waar koop je een gasfles?

Gasflessen zijn makkelijk te verkrijgen. Je kan makkelijk een gasfles kopen bij bijvoorbeeld de gamma. Bij de gamma heb je verschillende soorten gasflessen die je kan kopen, de Primagaz gasfles en de Campingaz gasflessen zijn het populairst. Natuurlijk zijn gasflessen ook bij andere winkels beschikbaar en niet alleen bij de gamma, zoals bij de Welkoop en bij bol.com.

Hieronder noteer ik de gemiddelde prijs van Gasflessen.

NaamKilogramAanschafprijsVullingStatiegeld
EasyBlue Plus6 kg propaan€55,00€25,00€25,00
EasyBlue XL9,5 kg propaan€70,00€35,00€35,00
10,5 kg gasfles10,5 kg propaan€55,00€35,00N.V.T
33kg gasfles33 kg butaan€151,00€96,00N.V.T
Campingaz(901)0,40 kg butaan€58,70€20,00N.V.T
Campingaz(904)1,80 kg butaan€87,80€27,00N.V.T
Campingaz(907)2,75 kg butaan€97,00€35,00N.V.T
Benegaz Light5 kg€82,95€27,95€55,00
Benegaz Light7,5 kg€90,95€35,95€55,00
Benegaz Light10 kg propaan€99,95€44,95€55,00

(De prijzen die hier boven gemeld zijn, zijn directe verkoopprijzen van de bedrijven zelf.)

Mocht je de gasfles liever van een ‘grote’ site als bol.com willen bestellen, check dan zeker de onderstaande link. De site biedt een groot aantal verschillende gasflessen van diverse merken aan.

Hoe vervoer je een gasfles

Als je beschikt over een caravan, camper of een vouwwagen dan is er een aangewezen locatie voor het vervoeren van je gasfles. Mocht je met de auto reizen, is het verstandelijk om de gasfles rechtop in de kofferbak te vervoeren. Verzeker jezelf voor het inladen dat de kraan op de fles goed dicht zit en niet los kan raken door bijvoorbeeld contact met bagage, kofferbankwand of door de trillingen in de auto.

Denk er aan een kofferbak is niet geventileerd, waardoor het gas zich kan ophopen en dit zorgt uiteraard voor gevaarlijke situaties. Zorg ook dat de gasfles stevig vast zit, zodat de gasfles niet heen en weer kan rollen. Dezelfde maatregelingen gelden ook voor een lege gasfles.

Mocht je iets missen, of zijn er dingen niet helemaal duidelijk. Laat het dan weten in de reacties.