Help! Dikke knie na val

geplaatst in: Gezondheid | 0

Het overkomt ons allemaal, bij de één vaker dan bij de ander. Het kan je zo overkomen je struikelt over iets en je valt ongelukkig op je knie. Je kan veel pijn hebben in je knie na een val. Hoe weet je wat je moet doen na zo’n ongelukkige val.

Wanneer je bent gevallen op je knie, is het mogelijk dat je knie erg dik wordt. Je kan je knie gekneusd hebben of er kan vocht in je knie zitten. Hoe vind je dat uit? Lees het hier!

Dikke knie na val: wat nu?

Je bent misschien wel gevallen van je fiets, je komt thuis en merkt dat je knie dik is. Het kan zijn dat het een kleine zwelling is of je hebt misschien wel je knie gekneusd. Het is belangrijk om eerst te kijken naar je klachten. In de meeste gevallen valt de ernst mee.

Als de knie erg dik is, heeft de huisarts vaak moeite met het onderzoeken van het probleem. Elke beweging doet veel pijn dus de huisarts kan niet zien wat het probleem is. Als je denkt dat er echt wat mis is met je knie, bel dan de huisarts. De huisarts maakt vervolgens een afspraak voor 5 tot 7 dagen na het ongeval. De knie is dan minder dik en de huisarts kan beter de problemen onderzoeken. Een röntgenfoto wordt alleen gemaakt als de huisarts denkt dat u een bot gebroken heeft.

 • Pijn in knie na val
 • Dikke knie
 • Lopen gaat met moeite
 • Het gevoel dat je door je knie zakt.
 • Knieschijf pijn na val
 • Knieschijf uit de kom
 • Het kraakbeen in de knie (meniscus) is soms beschadigt
 • Gekneusde of verrekte knie

Bij deze klachten is het advies om nog steeds te blijven bewegen. Beweging is namelijk goed voor de genezing. Het is ook aan te raden om ijs te gebruiken tegen de pijn in knie na de val. Lees meer over het behandelen van zwelling hieronder.

Hoe herken je: vocht in knie na val

Je kan vocht in je knie herkennen aan een dik opgezwollen knie. Dit kan ontstaan na een blessure aan de kniebanden, pezen of meniscus. Overbelasting is een ander kenmerk voor een gezwollen knie. Gelukkig is het geen aandoening, dus mocht je vocht in je knie hebben na de val kan het verholpen worden.

Oorzaak vocht in knie na val

Bij een val op de knie kan het gewricht ernstig schade oplopen en zeer pijnlijk aanvoelen. Het wordt veroorzaakt door een inwendige bloeduitstorting, je knie gaat hierdoor opzwellen. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld op je knie bent gevallen.

Wat te doen aan vocht in knie na val

De behandeling hangt af van de ernst en oorzaak van het probleem. Bij gescheurde kruisbanden of een meniscusprobleem kan een operatie vereist zijn. Hetzelfde kan nodig zijn bij het verwijderen van een cyste. Afhankelijk van het probleem kan een lange revalidatie vereist zijn. In de meeste gevallen is de behandeling niet zwaar. Hieronder wat tips om vocht in de knie tegen te gaan.

IJs en rust tegen vocht in knie na val

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen tegen vocht in de knie. Bij een plots ontstaan van vocht in de knie, is het verstandig om meteen de zwelling tegen te gaan met ijs. Dit kan je simpelweg doen met ijs gel (coolpack).

Stap 1

 • Pak een washandje of een theedoek en wikkel de coolpack in. Je wilt voorkomen dat je de coolpack direct op je huid krijgt.

Stap 2

 • Bedek je knie met ijs. Het is belangrijk dat je met het ijs de zwelling maximaal 15 tot 20 minuten gaat koelen. Als je langer gaat koelen gaat het lichaam proberen de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen.

Stap 3

 • Herhaal dit elk uur (streef voor 4 à 5 keer per dag). De eerste uren is de effectiviteit het grootst.

Dit is de beste manier om zelf je knie te herstellen na de val. Bij langdurige pijn verzoek ik je om contact op te nemen met een fysiotherapeut.

Het beste medicijn tegen knie pijn na val, is natuurlijk rust. Dit is logisch, maar toch is het belangrijk om te melden. Je knie heeft rust nodig om het herstelprocedure ingang te zetten. Het is belangrijk om je bewegingspatroon op te bouwen. De bedoeling is dat je van minimale beweging naar steeds meer gaat. Ondanks dat rust belangrijk is, is het niet de bedoeling om helemaal niks meer te doen. Je lichaam kan doormiddel van lichte belasting en beweging op sterkte komen.

Gel of zalf tegen vocht in knie na val

Een andere mogelijkheid om water in de knie te behandelen is het aanbrengen van zalf of gel. Sommige ontstekingsremmende middelen (bijvoorbeeld ibuprofen) zijn ook verkrijgbaar in de vorm van gel, zalf of crème.

Een voorbeeld van een effectief werkende gel die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt is ibuprofen gel, zoals in onderstaande link. Door dit middel als gel te gebruiken belast je niet onnodig je maag met tabletten. Een voordeel van deze gel is dat de vochtophoping in de knie plaatselijk bestreden wordt.