Turkse pizza (lahmacun) we kennen het allemaal. Lahmacun is een traditioneel midden – oosters gerecht. Meestal pikant van smaak. Een deegje belegd met gehakt, ui, tomaten en verse kruiden. Het wordt vaak voorbereid in de oven. Wordt vaak bij Turkse eettentjes verkocht. Maar heb je weleens gehoord hoeveel calorieën erin zitten? Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met soorten Turkse pizza’s met het calorieën aantal erbij.
Inhoud van dit artikel
Calorieën Turkse pizza
Calorieën per stuk:
Turkse pizza kip: 639 kcal
Turkse pizza kaas: 779 kcal
Turkse pizza: 449 kcal
Turkse pizza kip kaas: 969 kcal
Turkse pizza kalf: 646 kcal
Turkse pizza döner: 690 kcal
Turkse pizza döner kaas: 1020 kcal
Turkse pizza kalf kaas: 976 kcal
Portie knoflooksaus: 45 kcal
Portie sambal: 31 kcal
Dit zijn veel calorieën, maar als je er meestal 1 van eet zit je ook meteen vol. Als je dit dus af en toe zou eten kan het geen kwaad.Maar je moet er zeker niet te veel van eten.
Turkse pizza verbrand je gemiddeld door 25 minuten lang op tempo te lopen!
Gezonde Turkse pizza
Lekker & anders: 369 kcal per stuk (180 g)
Marhaba: 237 kcal per stuk
Zelf een Turkse pizza maken
Het bakken van de Turkse pizza duurt ongeveer 30 minuten.
Maken van het deeg duurt ongeveer een uur.
Alle benodigdheden
gehaktmengsel:
- 2 uien
- 2 tomaten
- 2 eetlepels zout
- halve glas zonnebloemolie
- 400 gram gehakt
- 2 paprika’s
- 12 steeltjes koriander
- 1 teentje knoflook
- 70 gram tomatensaus
Deeg:
- 6 – 6,5 glazen bloem (ongeveer 700 gram)
- ½ glas zonnebloemolie
- 1 glas lauw melk
- 1 glas lauw water
- 1 pakje bakkersgist
- ½ eetlepel suiker
- 1 eetlepel zout
Bereiden Turkse pizza
Meng de melk, water en suiker. Doe daarna het bakkersgist erbij, blijft dit mengen totdat je geen klontjes meer hebt. Vervolgens doe je de zonnebloemolie, zout en meel erbij. Dit kneed je totdat het lekker zacht is. Daarna doe je er een theedoek overheen en laat je het deeg ongeveer een uur rusten. In die tussentijd kun je het gehakt mengsel maken.
Je kunt de groenten heel fijn snijden met je handen. Hak alle groenten fijn en doe ze samen met zonnebloemolie en tomatenpuree in de hakmolen. Het moet in kleine stukjes worden bewaard, als je het te fijn snijdt, wordt de topping te waterig, wat we niet willen. Doe de groenten na het snijden in een bakje en meng met het gehakte vlees. En voeg zout toe.
Nadat het deeg rust, maken we ongeveer 18 deegballen. Rol de deegbal uit en houd deze ongeveer 2 mm dik. Verdeel het gehakte vleesmengsel erover en bak Turkse pannenkoeken. Er zijn twee verschillende manieren om dit te doen:
Bereiden pizza pan
Je kan het ook in een pizzapan maken op 200 graden voor ongeveer 5 minuten met de deksel erop. Hierbij geldt ook dat als de onderkant bruin is en het gehakt gaar is, is de Turkse pizza klaar.
Als ze klaar zijn dek dan meteen de Turkse pizza’s af met een theedoek zodat die niet uitdrogen.
Oven
Oven op 200 graden.
Doe de Turkse pizza op 200 graden voor 5-6 minuten. Als de onderkant van de Turkse pizza een beetje bruin is en het gehakt gaar is, is die klaar.