Hoeveel Calorieën in een Galiameloen & Meer Weetjes

geplaatst in: Eten, Gezondheid | 0

De galiameloen staat bekend om hoe gezond en zoet hij tegelijkertijd is. Door deze bijna onwerkelijke combinatie vraagt een grote groep mensen zich af hoeveel calorieën een galiameloen eigenlijk bevat. De voedingswaarde van de galiameloen is namelijk een raadsel voor de doorsnee consument.

Het antwoord op deze vraag, samen met enkele leuke en interessante weetjes over de galiameloen, zal te vinden zijn in deze blog!

Aantal Calorieën Galiameloen

VoedingsoortHoeveelheidAantal kcal
Galiameloen (1 portie)120 gram32 kcal
Galiameloen (ADH fruit)240 gram64 kcal
Galiameloen (1 gehele meloen)1.000 gram267 kcal
Galiameloen (1 eenheid)1 gram0,3 kcal

De waarden in deze tabel zijn afgerond. De voedingswaarde van de galiameloen is gebaseerd op informatie van het Voedingscentrum.

ADH is een afkorting van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wat Maakt de Galiameloen zo Gezond?

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, bevat de galiameloen zeer weinig calorieën voor een zoete snack. Je kunt beter je tanden in een galiameloen zetten dan in een zak winegums.

Daarnaast bevat deze meloen veel vitamines (waaronder vitamine A t/m D) en mineralen als calcium, magnesium en kalium. Het is dus een van de meest gezonde zoete snacks die je je kunt bedenken!

Wanneer is een Galiameloen Rijp?

Een rijpe galiameloen is zeer gemakkelijk te herkennen. Allereerst scheidt de rijpe meloen een zoete geur af. Daarnaast hebben rijpe galiameloenen een gelere kleur dan de onrijpe varianten. En uiteindelijk zou hij mee moeten geven wanneer je hem lichtelijk indrukt.

Nu weet je wanneer een galiameloen rijp is! Als de galiameloen aan deze eigenschappen voldoet, heb je sowieso een rijpe te pakken.

galia meloen rijp

Hoe moet je een Galiameloen Snijden?

Het snijden van een galiameloen, of een meloen in het algemeen, kan nog weleens een dingetje zijn. Daarom hierna een korte uitleg.

  1. Snijd de galiameloen met een scherp mes doormidden.
  2. Snijd daarna iedere helft nogmaals doormidden. Je houdt dan vier stukken over.
  3. Snijd de zaden uit de galiameloen. Je kunt dit doen door een halve cirkel te snijden.
  4. Maak het vruchtvlees los van de schil. Dit doe je door met het mes boven de schil het vruchtvlees los te snijden. Dit kan lastig zijn.
  5. Snijd de meloen eventueel in partjes.
galia meloen snijden

Hoe (Lang) kun je een Galiameloen Bewaren?

Een galiameloen is eenmaal geopend buiten de vriezer niet enorm lang houdbaar. Je kunt hem dus niet heel lang bewaren. Goed nieuws, want dat betekent dat je een excuus hebt om die zoete vruchtgroente binnen een paar dagen in zijn geheel te verorberen!

Als je van plan bent om de galiameloen op korte termijn naar binnen te werken, kun je hem het beste in de koelkast bewaren. Bedek de meloen daar met folie. Zo is hij nog zo’n twee dagen houdbaar.

Wil je de galiameloen liever invriezen? Snijd dan eerst de schil eraf en verdeel hem in partjes. Hierna kun je hem in een dicht bakje of een zakje doen en invriezen. Op deze manier kun je de galiameloen toch lang bewaren!

galia meloen bewaren