Heb Ik een Bril Nodig?

geplaatst in: Gezondheid | 0

Merk je de laatste tijd dat je steeds minder goed ziet? Verkeersborden en teksten worden vager en wanneer je naar de tv kijkt moet je misschien wel knijpen met je ogen om het beter te zien. Misschien ben je ook wat sneller moe dan normaal en heb je last van een onverklaarbare hoofdpijn. Deze symptomen gaan vaak gepaard met verminderd zicht veld, maar betekent dit ook dat je een bril nodig hebt? Kom er in dit artikel achter wanneer je aan een bril moet. 

Wanneer bril nodig symptomen?

Wanneer je twijfelt of je een bril nodig hebt, dan heb je waarschijnlijk al enkele symptomen ervaren wat je heeft doen twijfelen. Er zijn een aantal standaard symptomen wat duidt op verminderd zichtveld. Ga bij jezelf na of je de volgende symptomen ervaart:

Wazig zicht

Een van de meest herkenbare en logische symptomen van verminderd zichtveld is wazig zicht. Wazig zicht is vaak een geleidelijk proces wat je niet direct opmerkt. Het kan beginnen bij dat je de verkeersborden vager of minder scherp ziet. Een ander duidelijk teken is als anderen op straat jouw eerder herkennen dan jij hen. 

Tot slot kan tv kijken ook een probleem worden. Merk je dat je jouw ogen moet samenknijpen om de tv te kunnen zien? Dan kun je het best langs een opticien gaan voor een professionele oogmeting. 

Branderig gevoel in je ogen

Een ander symptoom is branderige of droge ogen. Je ogen moeten (onbewust) meer werk leveren om beter te kunnen zien, wat leidt tot een branderig gevoel. Hier kan je op den duur irritaties aan ondervinden, het kan geen kwaad met dit symptoom naar de opticien te gaan.

Onverklaarbare hoofdpijn

Wanneer je niet goed kunt zien, hoe minimaal ook, moeten je ogen extra inspanning leveren. Zo kun je soms onbewust met je ogen knijpen om bijvoorbeeld de tv te kunnen zien. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een aanhoudende hoofdpijn. Wanneer je last hebt van hoofdpijn en niet helemaal goed ziet, kan het dragen van een bril (of lenzen) een passende oplossing zijn. 

Leesproblemen

Heb je de laatste tijd vaker moeite om de ondertiteling op de tv te lezen of moet je een krantenartikel of boek verder van je af houden om het te kunnen lezen? Dan is het erg goed mogelijk dat je een bril nodig hebt. 

Vermoeid

Een ander gevolg van slechter zien is dat je vermoeider kunt zijn dan je normaal gewend bent. Je ogen moeten nu eenmaal meer werk leveren om beter te kunnen zijn. Het symptoom vermoeidheid gaat vaak samen gepaard met andere bovenstaande symptomen. 

Heb je last van een van de bovenstaande of meerdere symptomen? Dan is het goed om een afspraak te maken bij een opticien voor een oogmeting. Tijdens een oogmeting controleert de opticien op de gezondheid van je ogen. Daarnaast kan een opticien constateren of je een oogafwijking hebt en welke. De ogen worden afzonderlijk gecontroleerd maar er wordt ook gekeken naar hoe de ogen samenwerken. 

Op basis van de oogmeting kun je erachter komen wat jouw sterkte is en of je ook daadwerkelijk een bril nodig hebt. Daarnaast kan een opticien persoonlijk advies geven op basis van je gezichtsvorm, ogen, huid en kleur van je haren welke bril het beste bij je past. 

Wanneer moet je een bril

Wanneer je je kan vinden in bovenstaande symptomen wil dat niet gelijk zeggen dat je ook daadwerkelijk een bril nodig hebt. Dit is zonder een professionele oogmeting niet te zeggen. Dit komt omdat de één met -0,25 al hoofdpijnklachten heeft, of er in het dagelijks leven last van heeft dat hij niet perfect ziet terwijl de ander met -2 totaal klachtenvrij is en geen behoefte heeft aan beter zicht. 

Bij welke sterkte een bril

Zoals hierboven al beschreven staat is er geen specifieke sterkte waarbij je aan de bril moet. De klachten kunnen zo sterk per persoon verschillen, dat alleen een professionele oogmeting kan laten blijken of je een bril nodig hebt of niet.  

Wanneer je erge last hebt van klachten is het hoogstwaarschijnlijk dat je een bril nodig hebt, zodat jouw klachten je niet meer belemmeren in het dagelijkse leven. 

Wanneer heb ik een nieuwe bril nodig?

Draag je op dit moment al een bril maar krijg je opnieuw last van verschillende of een van bovenstaande symptomen? Je kunt dezelfde klachten ervaren als voordat je een bril nodig had. Klachten zoals hoofdpijn, vermoeide ogen en opnieuw slecht zicht. Wanneer je klachten ervaart, dan is het aangeraden opnieuw een oogmeting te doen. 

Opticiens raden aan iedere 2 jaar een oogmeting te doen, om te controleren of de huidige bril nog steeds goed past bij jouw ogen. 

Bril nodig? Deze brillen passen het beste bij jouw gezicht!

Ben je erachter gekomen dat je een bril nodig hebt? Dan sta je voor een erg grote keuze. Er zijn immers tal aan brillen verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten. Op basis van jouw gezichtsvorm passen bepaalde vormen beter bij het gezicht. Bekijk hieronder welke bril een match voor jou kan zijn!

Rond gezicht

Heb jij een rond gezicht? Dan past een bril vorm met rechte en hoekige lijnen het beste bij jouw gezichtsvorm. Deze benadrukken vaak de wat bredere bovenkant van het gezicht en juist niet de ronde wangen en kin.

Ovaal gezicht

Een ovale gezichtsvorm is te herkennen aan de evenwichtige verhoudingen. Doordat deze gezichtsvorm van zichzelf al mooi in evenwicht is, staan alle brillen goed bij deze vorm. 

Vierkant gezicht

Bij een vierkant gezicht staat een ovale, ronde of brede brilvorm, omdat ze het gezicht een zachtere uitstraling geven en de jukbeenderen accentueren. 

Driehoekig gezicht

Een driehoekig gezicht wordt mooi in balans gebracht door brede of ronde brillen.

Hartvormige gezichtsvorm

Brede en hoekige monturen brengen de contouren van een hartvormig gezicht mooi in balans. 

Rechthoekig gezicht

Bij een rechthoekige gezichtsvorm past een grote bril. Deze zorgt voor een optische verkorting van het gezicht. Door de rechte vorm staan brillen met ronde lijnen het beste.