Boom dood maken? 10+ simpele methoden toegelicht!

geplaatst in: Vrije tijd, Wonen | 0

Een boom biedt je schaduw en bescherming tegen de wind. Het trekt vogels en insecten aan, geeft je tuin kleur en zorgt voor diepte in de ruimte. Toch kan een boom dood maken in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de wortels van de boom de fundering van je woning aantasten, wanneer bomen te dicht naar elkaar toe groeien of wanneer de boom het licht uit je woning wegneemt. 

Bomen zijn vaak erg sterk, waardoor een boom zelf dood laten gaan over het algemeen geen optie is. Het kan jaren tot zelfs tientallen jaren duren! Pas wanneer de boom heel oud is of ziek wordt, bestaat de kans dat deze zelf dood gaat. 

Dat maakt het aantrekkelijk om zelf actie te ondernemen. Maar hoe maak je een boom dood? Kun je bijvoorbeeld een boom doden met azijn of chloor? Of kunnen schroeven of een koperen spijker in de boom de boom dood krijgen? Een boom dood maken kan op veel verschillende manieren en wordt vaak als alternatief gezien voor het kappen van de boom. Hier krijg je niet standaard een vergunning voor. 

Je leest alle methoden in deze blog!

boom dood maken

Boom doden met chemicaliën 

Een van de opties die je hebt bij bomen vergiftigen, is het gebruik van chemicaliën. Houd er rekening mee, dat deze chemicaliën ook andere bomen in de tuin aan kunnen tasten. Zeker wanneer je naast een boom ook fruitbomen of fruitstruiken hebt staan, is het gebruik van chemicaliën af te raden. Daarbij voelt niet iedereen zich even prettig bij een boom doden met chemicaliën. In dit geval zijn er andere oplossingen om de boom dood te krijgen. 

Het voordeel van een boom doden met chemicaliën is het feit, dat deze chemische herbiciden relatief goedkoop zijn. Daarbij zijn ze erg effectief in vergelijking met verschillende andere middelen. Houd rekening met gezondheidsrisico’s die een boom doden met chemicaliën met zich mee kan brengen. 

Tip: draag bij een boom vergiftigen met chemicaliën altijd veiligheidskledij. Denk aan een bril, speciale handschoenen, een jas en een lange broek. 

boom chemicalien

Boom doden met chloor 

Chloor is een van de middelen die je kunt gebruiken bij het doden van een boom. Een boom doden met chloor betekent dat het middel op verschillende punten in de boom geïnjecteerd moet worden. Voor het injecteren van een middel als chloor heb je speciale apparatuur nodig. 

Makkelijker is het daarom om een snijoppervlaktebehandeling uit te voeren. Hierbij verwijder je een strook van de schors van de boom. Bij voorkeur in een neerwaartse beweging, zodat het chloor langs de kern van de boom stroomt en hier vervolgens langzaamaan in zal trekken. Je kunt chloor langs de opengesneden schors druppelen, maar dit bijvoorbeeld ook middels een kwast aanbrengen. 

Een boom doden met chloor werkt vaak minder goed in de lente. In deze periode stromen er veel sappen door de boom, die de opname van het chloor bemoeilijken. Het is om deze reden verstandig te wachten tot de zomer of herfst wanneer je een boom wilt doden met chloor. Als je verder nog last hebt van ongedierte zoals mieren sta je ook nog twee vliegen in één klap!

boom doden met chloor

Boom dood maken met RoundUp 

RoundUp is een geschikt middel om een boom mee dood te maken. Het is effectiever dan het gebruik van chloor.

Deze onkruidverdelger wordt niet alleen gebruikt om een boom dood te maken. Je kunt het middel ook gebruiken om van verschillende soorten onkruid af te komen. Een boom doden met RoundUp gaat het makkelijkst middels de injectiemethode. Zou je de methode gebruiken die reeds beschreven werd, dan loop je het risico dat ook planten in de buurt van de boom worden aangetast. Iets wat je liever voorkomt! 

Het voordeel van een injectiebehandeling om een boom te vergiftigen, is het feit dat je vooraf precies kunt bepalen hoeveel van de chemicaliën je in de boom spuit. Bij een injectiebehandeling injecteer je de chemicaliën steeds om de 5 tot 10 centimeter in de boom. Dit doe je rondom de boom en bij voorkeur op verschillende hoogtes. 

boom dood maken met roundup

Boom doden met petroleum 

Een derde optie is een boom doden met petroleum. Je kunt hierbij dezelfde techniek gebruiken als bij het doden van de boom met chloor. 

Snijd op een aantal plekken de schors weg en smeer of druppel hier wat petroleum in. Petroleum is minder schadelijk voor andere planten dan RoundUp. Het middel injecteren is hierdoor niet direct noodzakelijk, wat het doden van de boom met petroleum goedkoper maakt. Er hoeft geen speciale apparatuur aangeschaft te worden. 

Tip: in plaats van het middel langs de boom te laten lopen, zou je een gaatje in de boom kunnen boren. Vervolgens kun je petroleum of andere chemicaliën in het geboorde gat spuiten. 

boom doden met petroleum

Boom doden met zoutzuur 

Een boom doden met zoutzuur gaat op een andere manier dan het doden van de boom met de reeds genoemde chemicaliën. 

Zorg dat er een grote, stevige wortel van de boom wordt blootgelegd. Vervolgens snijd je hier een stukje uit, zodat de kern van de wortel bereikbaar is. Spuit nu enig zoutzuur op deze wortel, of laat de fles zoutzuur op z’n kop bij de wortel staan. Houd er rekening mee dat de grond vervuild raakt na het gebruik van zoutzuur. 

Het is onverstandig om met blote handen door de aarde te woelen of hier andere planten te poten. Doe dit pas nadat de boom en bijbehorende wortels verwijderd zijn. 

boom doden met zoutzuur

Accuzuur om boom dood te maken 

Er zijn verschillende manieren om met accuzuur een boom dood te maken. Je zou kunnen kiezen voor de methode die genoemd werd voor het gebruik van petroleum: een gat in de boom boren en daar accuzuur in spuiten. Dit is een goedkope manier om de boom te vergiftigen. Ook het gebruik van accuzuur rond een opengesneden wortel kan helpen om de boom dood te maken. 

Het nadeel van het gebruik van accuzuur rond de wortels is dat deze eerst voor een groot deel uitgegraven moeten worden. Dit betekent dat je mogelijk andere planten moet verwijderen, of bijvoorbeeld het terras open moet halen afhankelijk van de locatie van de boom. 

accuzuur boom

Met herbicide boom vergiftigen 

Tot dusver werden verschillende opties beschreven om met een herbicide een boom dood te maken. Niet iedereen voelt zich even prettig bij het gebruik van herbiciden. Het tast immers ook andere planten en struiken aan bij een verkeerd gebruik. 

Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die kunnen helpen bij het vergiftigen van een boom. Denk aan middelen als zout, azijn en een koperen spijker. Het voordeel van met een herbicide een boom vergiftigen is het feit, dat een herbicide doorgaans veel krachtiger is dan bijvoorbeeld zout of azijn. Zeker een oudere boom is vaak niet dood te krijgen met dergelijke huis-tuin-en-keukenmiddelen. 

Bij het gebruik van een herbicide is het erg belangrijk de instructies op de verpakking hiervan door te nemen. Het voorkomt letsel bij het doden van de boom. 

herbicide boom

Boom dood maken met een koperen spijker 

Een van de populairste alternatieven voor het gebruik van een herbicide is het aanbrengen van een koperen spijker in de boom. Je kent wellicht de televisieprogramma’s waarin twee partijen tegenover elkaar staan, omdat de ene partij een koperen spijker in een boom van de ander geslagen heeft. Het is namelijk mogelijk om een boom te vergiftigen met een koperen spijker.

Hoewel het regelmatig voorkomt dat men een boom probeert dood te maken met een koperen spijker, zal dit lang niet altijd lukken. Een koperen spijker tast de boom weliswaar aan, maar zal doorgaans niet direct de doodsoorzaak zijn. In het bijzonder wanneer het om oudere bomen gaat. 

Wel kan de schade veroorzaakt door de koperen spijkers de boom verzwakken, waarmee de kans op ziekte toeneemt. Bij een kleinere boom kan een koperen spijker wel leiden tot de dood van de boom. In het bijzonder wanneer er een roestige koperen spijker in de boom aangebracht wordt.

boom dood maken koperen spijker

Boom dood maken met zout 

Zout wordt niet alleen gebruikt als middel tegen bomen. Het middel wordt ook gebruikt om onkruid te doen laten verdwijnen van een terras of oprit. Leg een hoopje zout op het onkruid en giet hier vervolgens water overheen. Het leidt ertoe dat het zout de planten zal deshydrateren, waardoor deze sterven. Je kunt deze methode ook toepassen bij bomen. In dit geval graaf je een wortel uit, tast je de wortel op verschillende punten en strooi je hier vervolgens zou overheen. Door het zout te vermengen met water wordt het vocht uit de wortels ontnomen, waardoor de boom uiteindelijk dood zal gaan. 

Tip: wanneer je voornemens bent om op korte termijn andere planten op de plek van de boom te poten, is het gebruik van zout onverstandig. Zout tast de bodem aan, waardoor deze minder vruchtbaar zal zijn na het gebruik hiervan. 

boom dood maken zout

Boom doden met azijn 

Vergelijkbaar met zout wordt ook azijn regelmatig ingezet om onkruid te verwijderen. In het bijzonder schoonmaakazijn is populair. Het goedje is echter niet alleen effectief om van onkruid af te komen. Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.

Houd er in dit laatste geval rekening mee dat azijn andere planten aan kan tasten. Pas dus goed op wanneer je azijn rond de wortels van de boom giet. 

boom doden met azijn

Strooizout om boom dood te maken 

Vergelijkbaar met het gebruik van keukenzout, kan ook strooizout helpen om een boom dood te maken. Een boom vergiftigen met strooizout werkt op dezelfde wijze, als bij het gebruik van keukenzout. Verwijder de beschermende buitenste laag van een wortel voor een deel en strooi hier zout op. Vervolgens vermeng je het strooizout met water, zodat er vocht uit de wortels van de boom wordt onttrokken. 

Strooizout tast de structuur van de bodem aan, waardoor je de aarde de komende tijd niet kunt gebruiken voor het aanplanten van nieuwe planten of struiken. Verstandig is het om de aarde bij het verwijderen van de wortels van de dode boom te vervangen voor schone, nieuw bemeste aarde. 

strooizout boom

Boom doden met kokend water 

De meest milieuvriendelijke wijze van een boom te doden is met kokend water. In de basis zal kokend water de gezondheid van een boom nauwelijks aantasten. Dit geldt in het bijzonder voor de wat oudere boom. Bij een jonge boom is de kans op schade groter wanneer je kokend water gebruikt. 

Een combinatie van kokend water met zout is effectiever. Zoals eerder op deze pagina genoemd werd, zal een combinatie van water met zout vocht uit de boom onttrekken. Dit verzwakt de boom, waardoor deze uiteindelijk dood zal gaan. 

boom doden met kokend water

Boomstam schors verwijderen 

Op deze pagina werden verschillende middelen uitgelicht die een boom dood maken. Er zijn diverse manieren waarop je het middel aan kunt brengen. Een herbicide injecteren is de meest lastige manier van een boom vergiftigen, omdat hier speciale apparatuur voor benodigd is. Makkelijker is het om het middel langs de boom te laten lopen. In beide gevallen is boomstam schors verwijderen de eerste stap. Een herbicide op de boomstam schors zelf gieten heeft vaak nauwelijks zin. 

Boomstam schors verwijderen kan op verschillende manieren. Met een boormachine kun je een deel van de schors verwijderen. Ook de combinatie van een hamer met beitel werkt vaak goed. Een derde optie is het gebruik van een kleine zaag, waarmee je een driehoekje uit de boom zaagt om zo tot de kern hiervan te komen. 

boomstam schors verwijderen

Boom vergiftigen zonder sporen 

Op het moment dat je hinder ondervindt van een boom welke niet op je eigen terrein staat, kan een boom vergiftigen zonder sporen verleidelijk zijn. Dit is niet zonder risico! Naast het feit dat een boom doden zonder sporen erg lastig is, ben je ook strafbaar bezig. Een boom behoort tot andermans eigendommen, waarvan het vernielen logischerwijs niet is toegestaan. 

Wil je een boom doden zonder sporen in je eigen tuin, dan is het verstandig om de wortels van de boom aan te tasten en hier vervolgens een herbicide op aan te brengen. Je kunt het gegraven gat vervolgens al snel weer dichten. Schade aan de boomschors is vrijwel altijd zichtbaar, omdat een deel van de schors verwijderd moet worden. 

Boete voor boom vergiftigen 

Zoals reeds genoemd werd, is een boom vergiftigen strafbaar. De kans is zodoende groot, dat je een boete krijgt voor het dood maken van andermans boom. Op het moment dat kan worden aangetoond dat jij verantwoordelijk bent voor het doden van de boom, kan de eigenaar hiervan een rechtszaak tegen je beginnen. Bij eerdere rechtszaken werd een boete opgelegd aan degene die een boom vergiftigd had. 

boom doden zonder sporen

Boom snel dood laten gaan 

Een boom snel dood laten gaan kan een behoorlijke uitdaging zijn. In het bijzonder, wanneer het om een oudere boom gaat. Dergelijke bomen zijn bijzonder sterk, waardoor de meeste middelen niet krachtig genoeg zijn om de boom op een korte termijn dood te maken. Het meest krachtige middel is RoundUp. Het is echter ook een van de schadelijkste herbiciden voor tuinen. 

Niet alleen het middel wat je gebruikt, speelt mee in de tijd die het kost om een boom dood te maken. Ook de methode die gebruikt wordt om het middel aan te brengen is van invloed. 

De meest effectieve wijze om een boom te vergiftigen is het gebruik van de injectiemethode. Hierbij wordt de herbicide in de boomstam geïnjecteerd. De kans dat het middel wordt opgenomen door de boom is hierdoor het grootst. Bij het aanbrengen van een herbicide op de laag onder de boomschors, loop je het risico dat sapstromen van de boom het opnemen van de herbicide bemoeilijken. 

boom snel dood laten gaan

Boom vergiftigd door buren 

Eerder las je al dat een boom vergiftigen van buren strafbaar is. Heb je zelf een boom die vergiftigd is door buren of omwonenden? In dat geval kun je deze buren aanklagen, mits je bewijs hebt dat zij de boom dood hebben proberen te maken. Het is vaak erg lastig om zonder bijvoorbeeld camerabeelden aan te tonen wie een boom vergiftigd heeft. Mochten je buren op basis van het geleverde bewijs vervolgd worden, dan is de kans groot dat zij een boete opgelegd krijgen en de schade moeten vergoeden. Schade kent verschillende vormen bij een boom vergiftigen: het afvoeren van de dode boom, het herstellen van de aangetaste bodemstructuur en de kosten voor het plaatsen van een nieuwe boom. 

boom vergiftigd door buren

Berkenboom vergiftigen

Een berkenboom doden kan op verschillende manieren. De meest effectieve wijze is het injecteren van een herbicide als RoundUp. Voor het injecteren hiervan heb je speciaal gereedschap nodig. Het maakt dat het soms slimmer is een professioneel bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van een boom. 

Een alternatief is het verwijderen van een stukje boomschors en vervolgens het naar beneden laten lopen van een herbicide. Deze methode werkt niet in de lente, omdat er in dat seizoen veel sappen langs de boom lopen. Deze sappen bemoeilijken de opname van de herbicide. 

Ook zou je een gat in de boomstam kunnen boren en hier vervolgens een bestrijdingsmiddel in kunnen spuiten om de berkenboom te vergiftigen.

Iets minder effectief is het aantasten van de wortels van de berkenboom na het blootleggen hiervan. Vervolgens kun je op de aangetaste wortels een herbicide, zout of bijvoorbeeld azijn aanbrengen. 

berkenboom vergiftigen

Coniferen dood laten gaan

Coniferen zijn vaak bijzonder lastig uit een tuin te verwijderen. Mede door de sterke wortels van deze bomen. Doordat de bomen veel licht uit de tuin weg kunnen nemen als ze groter worden, kan het opzet dood laten gaan van coniferen een optie worden. 

Maar coniferen verschillen enigszins van ‘gewone’ bomen. Dat roept enkele vragen op. Waarvan gaan coniferen dood? En wat zijn de manieren om coniferen dood te laten gaan? 

Waar een boom dood maken in veel gevallen wordt gedaan door de boomschors aan te tasten en daaronder een herbicide aan te brengen, is het bij coniferen slimmer om de wortels te beschadigen. Tast de wortels op een aantal punten aan en spray of giet daar vervolgens een herbicide op. 

Mocht dit onvoldoende werken, dan zou je de coniferen eerst voor een groot deel kunnen snoeien en vervolgens een middel als RoundUp kunnen injecteren in de stam hiervan. Zonder de coniferen te snoeien is het vaak erg lastig om bij de stam te komen.

conifeer dood maken

Veelgestelde vragen

Is een boom dood maken strafbaar?

Een boom dood maken is strafbaar wanneer het om andermans eigendommen gaat. Denk aan een boom op het terrein van de buren, een boom op grond van de gemeente, enzovoorts. 

Meer informatie over hoe je een boom dood maakt, vind je in deze blog.

Kan ik een boom dood maken met RoundUp?

Jazeker. RoundUp is een zeer krachtige herbicide die je kunt gebruiken bij een boom vergiftigen. Het is verstandig om dit middel met speciaal gereedschap in de boom te injecteren. Zo voorkom je schade aan andere planten en struiken. 

Je leest meer over een boom dood maken met RoundUp in deze blog.

Wat zijn de gevaren van een boom dood maken?

Een boom dood maken kan risico’s met zich meebrengen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een dode boom tijdig verwijderd wordt. Zo voorkom je dat deze om kan vallen. Spray of giet een herbicide daarnaast ver bij andere planten vandaan. 

De gevaren van een boom dood maken worden verder toegelicht in mijn blog.

Welke huis-tuin-en-keukenmiddelen kan ik gebruiken om een boom te doden?

Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.

Alles wat je wilt weten over een boom dood maken met huis-tuin-en-keukenmiddelen vind je in deze blog.

Wat te doen als mijn boom vergiftigd is door de buren?

Wanneer je bewijs hebt dat de buren een boom vergiftigd hebben, is het verstandig aangifte te doen. Je kunt een rechtszaak beginnen om kosten voor de boom en het afvoeren hiervan vergoed te krijgen. 

Benieuwd naar meer informatie over dit onderwerp? Lees dan de volledige blog.

Kan ik een boom doden door een koperen spijker of schroef in de boom te plaatsen?

Een koperen spijker kan een jonge boom doden. Bij een oudere boom is dit vaak niet mogelijk. Wel zal een spijker de gezondheid van de boom in dit geval aantasten, waardoor je de boom ziek maakt en deze sterft. 

Je vindt meer informatie over schroeven in de boom om een boom te doden in de volledig uitgeschreven blog.

Hoe kan ik een boom vergiftigen zonder sporen?

De makkelijkste manier om een boom te doden  zonder sporen, is door de wortels hiervan aan te tasten. Spray of giet vervolgens een herbicide over de aangetaste wortels van de boom. Houd er rekening mee dat dit schadelijk kan zijn voor de bodemstructuur.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan zeker de volledige blog.