Blue Monday: Alles wat je moet weten

geplaatst in: Vrije tijd | 0

Blue Monday is een dag die ieder jaar weer opnieuw een plekje in de kranten weet te krijgen. Maar niet alleen de kranten, ook social media en andere sites slaan op hol. Ook de gewone burger praat er over bij het koffieapparaat.

In deze blog vind je een uitleg over wat Blue Monday is en wanneer de dag plaatsvindt, maar ook of de dag wel daadwerkelijk bestaat. Daarnaast zullen diverse acties op de dag en de het muzieknummer met dezelfde naam besproken worden. Ook aan de betekenis van het begrip ‘Blue Monday’ zal aandacht besteed worden.

Informatie over de verwarring met ‘blauwe maandag’ zal ook besproken worden, samen met tips om de beruchte dag door te komen. Uiteindelijk zal de tegenpool van deze dag benoemd worden.

bleu monday

Wat is Blue Monday?

Blue Monday, soms in de Nederlandse taal ook wel bekend als ‘blauwe maandag’ of ‘deprimaandag’, staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar.

De dag is ooit bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij constateerde dat op die dag de combinatie van gefaalde goede voornemens, de te overbruggen tijd tot de vakantie, de donkere dagen en het feit dat de meeste mensen die dag weer aan het werk moeten, leidt tot de meeste sombere gevoelens.

De combinatie van deze factoren maakte de dag volgens Arnall de depressiefste dag van het jaar. Hij stelde een formule op om zijn punt te bewijzen.

Deze formule combineert de maten voor het weer, je schulden, je maandelijkse salaris, de verstreken tijd sinds kerst, hoe goed de goede voornemens volgehouden worden, je motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen om zo tot de meest depressieve dag van het jaar te komen.

Arnall kreeg echter veel kritiek op zijn idee en formule. Hierover meer later in de blog.

wat is blue monday

Wanneer is het Blue Monday?

Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari, maar kan ook op de tweede of vierde maandag van de maand vallen. Daarnaast wordt ook de maandag van de laatste volledige week van januari vaak aangewezen als Blue Monday.

Hieronder volgt een overzicht van de aankomende, vorige en toekomstige dagen waarop Blue Monday valt of viel.

Aankomende Blue Monday

De eerstvolgende Blue Monday (op het moment van schrijven) zal plaatsvinden op maandag 25 januari 2021.

Oude Blue Monday Data

Op het moment van schrijven vielen de voorgaande tien Blue Mondays op:

 • 2020: maandag 20 januari
 • 2019: maandag 21 januari
 • 2018: maandag 15 januari
 • 2017: maandag 16 januari
 • 2016: maandag 18 januari
 • 2015: maandag 19 januari
 • 2014: maandag 20 januari
 • 2013: maandag 21 januari
 • 2012: maandag 16 januari
 • 2011: maandag 17 januari

Toekomstige Blue Monday Data

De toekomstige tien Blue Mondays zijn op het moment van schrijven:

 • 2022: maandag 17 januari
 • 2023: maandag 16 januari
 • 2024: maandag 15 januari
 • 2025: maandag 20 januari
 • 2026: maandag 19 januari
 • 2027: maandag 18 januari
 • 2028: maandag 17 januari
 • 2029: maandag 15 januari
 • 2030: maandag 21 januari
 • 2031: maandag 20 januari
wanneer is het blue monday

Blue Monday: Betekenis

De benaming ‘Blue Monday’ klinkt ons inmiddels bekend in de oren. Maar wat betekent Blue Monday eigenlijk; waar komt de naam vandaan?

Het begrip ‘Blue Monday’ bestaat uit twee delen: ‘Blue’ en ‘Monday’. Het ‘Monday’-gedeelte komt natuurlijk van het feit dat de dag ieder jaar op een maandag valt. Het woord ‘Blue’ heeft hier echter een iets andere betekenis en heeft niets met de kleur blauw te maken.

Het komt namelijk van het Engelse begrip ‘feeling blue’. In het Nederlands staat dit ongeveer gelijk aan je neerslachtig of somber voelen. En dat is precies wat er volgens psycholoog Cliff Arnall gebeurt op Blue Monday! Vandaar dus de naam.

betekenis blue monday

Is Blue Monday Verzonnen?

Zoals eerder in de blog te lezen was, is Blue Monday bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij constateerde dat de combinatie van gefaalde goede voornemens, de te overbruggen tijd tot de vakantie, de donkere dagen en het feit dat de meeste mensen op maandag weer aan het werk moeten, leidt tot de meest deprimerende dag van het jaar.

Deze formule combineerde de maten voor het weer, je schulden, je maandelijkse salaris, de verstreken tijd sinds kerst, hoe goed de goede voornemens volgehouden worden, je motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen. Zo kwam je volgens Arnall uiteindelijk bij de depressiefste dag van het jaar uit.

De formule en het idee van Arnall werden echter overspoeld met kritiek, waardoor het fenomeen Blue Monday slechts een jaar na de bedenking al bekend kwam te staan als een verzinsel.

Allereerst de formule. De psycholoog kon geen verklaring geven voor hoe de formule was opgesteld. Daarnaast meet de formule niet in de grootheid ‘tijd’. Ook andere formules die Arnall opstelde waren onlogisch en beslist niet wetenschappelijk.

Bovendien ging het gerucht rond dat Arnall de formule en het idee in opdracht van het Britse reisbureau Sky Travel naar buiten had gebracht. De meest deprimerende dag van het jaar vormt namelijk een zeer goed excuus om een reisje te boeken en te ontsnappen aan de sombere gedachten.

Dit gerucht bleek waar te zijn: Blue Monday is een hoax bedacht door het pr-bureau Porter Novelli in opdracht van Sky Travel. Psycholoog Cliff Arnall, die destijds werkte bij de universiteit van Cardiff, verbond zijn naam aan de zogenaamd wetenschappelijke formule om het idee geloofwaardiger te maken.

Blue Monday is dus pure onzin. Ondanks dat, gebruiken veel bedrijven het idee nog steeds als een manier om producten te verkopen die je kunnen helpen om de sombere dag door te komen. Ook de media besteden er nog volop aandacht aan. Zo blijft het concept van Blue Monday jaren nadat het bedacht is nog steeds in stand.

blue monday verzonnen

Blue Monday Kortingen

Blue Monday kan voor bedrijven een excuus zijn om een deel van het assortiment in de aanbieding te doen. Op deze dag zijn er doorgaans meer producten in de aanbieding dan de dag ervoor of erna. Daardoor vormt Blue Monday een perfecte reden om eindelijk die nieuwe computer in huis te halen. Open bol.com en trakteer jezelf!

Niet iedere winkel doet echter aan de kortingen en sommige bedrijven werken met codes of coupons. Enkele zaken hebben het hele weekend voor Blue Monday aanbiedingen, terwijl andere alleen op de dag zelf het assortiment afprijzen. Hou daarom de winkels in de gaten.

blue monday korting

Blue Monday Nummer

De naam ‘Blue Monday’ is ook vereeuwigd in de titel van een nummer van de Britse band New Order. Ondanks dat het nummer een naam deelt met de depressiefste dag van het jaar, hebben de twee niets met elkaar te maken. Het nummer kwam oorspronkelijk uit in 1983, 22 jaar voordat Cliff Arnall het concept van Blue Monday bedacht.

Het grappige is dat de woorden ‘Blue Monday’ helemaal niet in het nummer zelf voorkomen, maar wel de titel vormen. De benaming kwam van het boek ‘Breakfast of Champions, or Goodbye Blue Monday’, dat de drummer van de band destijds aan het lezen was. Ook dit boek was volledig ongerelateerd aan het concept van Cliff Arnall.

blue monday nummer

Blauwe Maandag: Hetzelfde als Blue Monday?

Blue Monday wordt in de Nederlandse taal nog weleens ‘blauwe maandag’ genoemd. Het vormt een letterlijke vertaling van het Engelse begrip. Alhoewel dit werkt als een synoniem, heeft dit begrip eigenlijk een andere betekenis. Wat is een blauwe maandag dan?

‘Een blauwe maandag’ is een gezegde dat ‘een korte tijd’ betekent. Als je ergens een blauwe maandag geweest bent, ben je er eigenlijk maar heel even geweest.

De meest deprimerende dag van het jaar heeft dus naast de soortgelijke naam geen verwantschap met dit gezegde.

wat is blauwe maandag

Tips om Blue Monday Door te Komen

Zoals eerder beschreven, is Blue Monday slechts een verzinsel, bedacht om in de januarimaand meer vakanties te verkopen. Ondanks dat, kan je je op Blue Monday nog steeds rot voelen. Alhoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zit er wel enigszins logica in de bewering dat je rond deze tijd van het jaar nare gevoelens kan hebben.

Hieronder enkele tips om de meest depressieve dag van het jaar door te komen:

 1. Trakteer jezelf. Maak je favoriete avondmaal klaar of ga een avondje naar de sauna. Dan heb je ook nog iets om de hele dag naar uit te kijken!
 2. Spreek af met je vrienden. De tijd vliegt voorbij als je het samen spendeert.
 3. Kom in beweging! Alhoewel sporten niet ieders favoriete bezigheid is, maakt bewegen wel stofjes vrij die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Trek die joggingbroek aan, en ga ervoor!
 4. Luister naar muziek. Zet wat feel-good nummers op of luister naar je guilty pleasure. Goede kans dat je je beter voelt! Meezingen is verplicht.
 5. Ga vroeg naar bed. Een paar extra uurtjes kunnen wonderen doen voor je stemming, zeker als je kampt met een slaaptekort.

Deze dag staat vaak ook in het teken van depressie. Een depressie is helaas meestal niet op te lossen met simpele tips. Wanneer je je al meer dan twee weken somber voelt, kampt met nare gedachten en verminderde interesse hebt in dingen, bestaat de kans dat je een depressie hebt. In dit geval is het bezoeken van een huisarts aanbevolen.

blue monday tips

Orange Monday: Tegenpool van Blue Monday

Niet iedere Blue Monday is daadwerkelijk een ‘blue Monday’. Een goed voorbeeld daarvan was Blue Monday 2012, die destijds op 16 januari viel. Deze maandag was meer oranje dan blauw doordat de zon volop scheen. Twittergebruikers doopten de dag dan ook als #OrangeMonday.

Deze dag kwam te staan voor een positieve levenswijze en toonde aan dat ook de meest depressieve dag van het jaar zijn positieve kanten kan hebben.

orange monday