Bloemkoollucht in huis

geplaatst in: Wonen | 0

Als je niet van bloemkool houdt of als je geen bloemkool hebt gegeten en het toch ruikt, kan een bloemkoolgeur in huis erg vervelend zijn. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van een bloemkoolgeur in huis. In dit artikel gaan we in op deze oorzaken en wat je tegen de bloemkoollucht kunt doen.

De buren houden van bloemkool

De bloemkoollucht in huis lijkt erg op een zwavelgeur, maar onderscheidt zich door een meer plantachtige geur die blijft hangen. Geloof het of niet, maar de nummer één oorzaak van een bloemkoollucht in huis, is een buurman of buurvrouw die bloemkool heeft gekookt.

Door slechte isolatie is het mogelijk dat de geur van de buren bij jou in huis komt. Betere isolatie van jouw woning is dan ook de beste oplossing tegen een bloemkoolgeur in huis.

Zwammen in de kruipruimte

Een andere oorzaak van die vervelende bloemkoolgeur is de vorming van zwammen of schimmel, voornamelijk in de )vochtige’ kruipruimte. Deze schimmels geven een bloemkoolachtige geur af die zich soms door het huis kan verspreiden.

Een schimmel in de kruipruimte verwijder je door de kruipruimte te isoleren en te ventileren. Er moet dus een luchtstroom door de kruipruimte kunnen en de kruipruimte moet vochtarm zijn. Op die manier krijgen schimmels geen kans om te groeien en is de bloemkoolgeur zo weer uit je huis verdwenen.

In de tussentijd is het aan te raden je huis goed te ventileren, dus ramen op een kier, ventilatiesleuven open en ook als het koud is een luchtstroom in de woning houden. Dit hoeft echt geen tocht te zijn, maar gewoon een raam op een kier is voldoende.

Voedselresten in de afvoer van gootsteen of vaatwasser

De laatste oorzaak van een bloemkoollucht in huis komt ook vrij vaak voor. Door tijdens het koken voedselresten door de gootsteen te spoelen, voornamelijk ongekookte, rauwe groente, kan het zijn dat deze in de afvoer achterblijft en gaat ruiken. Vooral bloemkoolbladeren, broccoli, spruitjes en resten van witte kool geven na een paar dagen liggen een ernstig aan bloemkool gelijkende geur af.

Je komt het beste van de bloemkoollucht in huis af door de afvoer in de keuken te behandelen met een trekveer. Met deze veer ontdoe je de afvoer van resten en dit zorgt ervoor dat de afvoer weer lekker door kan stromen. Binnen de kortste keren ruikt je huis weer lekker.

Vraag en antwoord

Wat zijn oorzaken van bloemkoolgeur in huis?

  1. Slechte isolatie
  2. Zwammen in de kruipruimte
  3. Voedselresten in de afvoer van de gootsteen

Waarmee kun je bloemkoolgeur in huis tegen gaan?

  1. Goede ventilatie
  2. Goede isolatie
  3. De afvoer vrijhouden van voedselresten

Hoe lang blijft bloemkoolgeur in huis hangen?

Dit is afhankelijk van de oorzaak, maar kan vanaf het moment van ontdekken duren tot een week of ¾. In deze tijd moeten de meeste organische materialen wel vergaan zijn en geen geur meer verspreiden.

Hoe kun je voorkomen dat voedselresten vast blijven zitten in de afvoer?

Hiervoor kun je een afvoerzeef gebruiken. Hier blijven de meeste voedselresten in steken.