Een nieuwe verfkleur op je betonnen muur ziet er heel erg goed uit. Met een kleine aanpassing verander je de hele ‘look and feel’ van je woonkamer of slaapkamer. Als je rekening houdt met verschillende tips is het mogelijk om zelf een betonnen muur te verven. Wij leggen uit hoe je een betonnen muur kunt verven zonder strepen en eventuele luchtbellen.
Inhoud van dit artikel
Betonnen muur verven
Als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd zijn de betonnen muren vaak ‘behangklaar’. Deze ‘behangklare’ afwerking is wat minder vlak in tegenstelling tot een gesausde muur. Behangen is mogelijk, maar verven vergt de nodige inspanning. In een kale betonnen muur zitten namelijk allemaal kleine giet gaatjes.
Een betonnen muur verven met latex is niet de oplossing. Met latexverf is het namelijk niet mogelijk om de gaatjes dicht te krijgen. Doe je dit wel dan ontstaan er als het ware kleine luchtbellen op de muur. Met het behandelen en voorstrijken van de muur voorkom je (als je jouw betonnen muur gaat schilderen) gaatjes en zorg je voor een mooi eindresultaat zonder strepen.
Wij leggen je aan de hand van 4 methodes uit hoe je jouw betonnen muur glad kunt krijgen, de betonnen muur kunt voorstrijken en kunt vervolgens kunt schilderen.
Methode 1: Stuc de betonnen muur
Met een dunne stuclaag worden alle kleine oneffenheden netjes weggewerkt. Met stucwerk heb je dus gegarandeerd een vlakke ondergrond. Daarnaast is stucen ook beter voor de vochtregulatie van je muur. Echter is het een duurdere oplossing in tegenstelling tot andere methodes. De kosten om muren te laten stucen zijn variërend en kunnen oplopen tot zo’n €22 euro per vierkante meter. De prijs is gebasseerd op de dikte van de stuclaag en de hoedanigheid van de muur. Je kunt kiezen om je muur te laten stucen door een stucadoor.
Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld rood- of geelband of fiks & finish. Vervolgens is het mogelijk om met bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld Ardoplan de muur nog wat gladder te maken. Dit is echter optioneel. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe dat moet!
Stappenplan voor het stucen
Stap 1: Randen afplakken
Plak de vloer en het plafond af. Gebruik hier bijvoorbeeld een stucloper voor en plak er vervolgens ducttape over. Op deze manier verschuift de loper niet. Ook kan je zeil of iets anders gebruiken om de randen af te plakken.
Stap 2: De muur voorstrijken
Maak de wand stofvrij door middel van een stoffer. Pak vervolgens een voorstrijkmiddel. Een muur voorstrijken voor het schilderen is erg belangrijk. Voorstrijk zorgt ervoor dat muurverf gelijkmatig kan worden aangebracht op een muur zonder giet gaatjes en luchtbellen.
Voorstrijk is nodig bij een zuigende ondergrond. Dit kan je eenvoudig testen door een vochtige spons tegen de muur te houden. Als een muur donker wordt is het een zuigende ondergrond en gebruik je voorstrijk grondeer. Bij een niet zuigende muur zoals beton gebruik je voorstrijk hechtlaag.
Een muur voorstrijken voor het schilderen is een secuur karwei. Voorstrijkmiddel kan spetters afgeven die moeilijk van je handen afkomen. Gebruik daarom handschoenen. Pak vervolgens een verfroller en giet de voorstrijk in een verfbak. Pak de verfroller en rol van beneden naar boven in de verfbak totdat er genoeg voorstrijk op je verfroller zit. Tijdens het rollen blijft de voorstrijk op de verfroller zitten.
Ook kan je de voorstrijk met een kwast verdelen over de muur. Na gemiddeld 6 uur is de voorstrijk helemaal droog. In de meeste gevallen kan je al eerder aan de slag om een betonnen muur te verven met latex of een andere verfsoort. Laat de voorstrijk circa 1 tot 2 uur drogen. Daarna kan je de muur verven zonder dat je strepen krijgt.
Stap 3: Aanbrengen van hoekbeschermers
Bescherm vervolgens de hoeken van het stucwerk met hoekbeschermers. Doe dit voordat je begint met stucen. Het liefst zo’n 3 uur van tevoren. Er zijn verschillende soorten hoekbeschermers. Gebruik voor een stuclaag tot 3 millimeter een dunpleister hoekbeschermer. Gebruik voor stuclagen die dikker zijn dan 3 millimeter een dikpleister hoekbeschermer.
Stap 4: Stuc aanmaken
Volg de instructies op de verpakking van het stucmiddel. Gebruik een speciekuip of emmer en een mixer. Op de verpakking staat hoeveel water je bij de stuc moet doen. Meng dit en voeg er cementgebonden stucmortel bij. Wacht een paar minuutjes en mix alles tot een glad mengsel.
Stap 5: Stuc aanbrengen
Gebruik een troffel en een raapbord. Schep met de troffel het mengsel op het raapbord. Vervolgens pak je een pleisterspaan en breng je de stuc op de muur aan. Het is belangrijk om alles zo gelijkmatig aan te brengen. Doe je dat niet? Dan blijf je onregelmatigheden zien. Dat zou zonde zijn van al het werk!
Stap 6: Gladmaken van de stuc
Is alles gestuct? Pak dan een rijlat en maak de muur glad. Met een rijlat is het mogelijk om de stuc gelijkmatig over de muur te verdelen. Doe dit na een halfuur nog eens. Na en klein halfuur is de stuc voor het grootste gedeelte droog. Voor het controleren bestaat een handig trucje. Duw voorzichtig met een van je vingers in het stucwerk.
Als je dit niet meer in kunt drukken is de stuk droog en kan je verdergaan naar de volgende stap. Pak vervolgens een spackmes. Maak het gips glad door het spackmes tegen de muur in een hoek van 45 graden te houden. Het is belangrijk om van boven naar beneden te werken. Deze methode zorgt ervoor dat alle kleine giet gaatjes dicht gaan. Wacht vervolgens nog een halfuur voordat je aan de volgende stap begint.
Stap 7: Sponzen en pleisteren van de muur
Pak een spons en maak deze nat. Door rondjes te maken schuur je het mengsel. Met de spons maak je als het ware een klein sliblaag. Deze laag is nodig voor het pleisteren, de volgende stap.
Na ongeveer 10 minuten maak je de muur opnieuw glad met een spackmes. Deze keer houdt je een hoek van 30 graden aan. Trek vervolgens de tweede sliblaag helemaal glad. Laat de muur een half uur rusten voordat je verder gaat.
Stap 8: Opdrogen van de muur
Maak de muur vochtig door middel van een plantenspuit. Pak vervolgens het spackmes en maak de muur voor de laatste keer glad. Doe dit ook in een hoek van 30 graden. Laat de muur drogen. Het kan soms een paar dagen duren voordat de stuc droog is en je de betonmuur kunt verven.
Methode 2: Behang en verf op het beton
Een nieuwbouwwoning wordt behangklaar opgeleverd. Vliesbehang kan een goede optie zijn voor een gladde muur. Vliesbehang bestaat uit een papieren of vinyl toplaag, waarbij de rug van het behang van vlies is. Vandaar de naam ‘vliesbehang’.
Er zijn verschillende soorten vliesbehang, zowel met als zonder een bepaalde structuur. Wil je een gladde muur voordat je gaat verven? Behang de wand met (reno)vliesbehang en verf hier vervolgens overheen. Deze optie is in tegenstelling tot stucwerk goedkoper, maar ook brandvertragend en stootvaster.
Methode 3: Gebruik plamuurmiddel
Er zijn verschillende soorten middelen waar je een muur mee kunt opvullen. Het opvullen zorgt ervoor dat je jouw betonnen muur kunt verven zonder de gaatjes te zien. Ook schilders maken vaak gebruik van een plamuurmiddel om een muur te egaliseren.
Voorbeelden van plamuurmiddel wat ook door schilders wordt gebruik is bijvoorbeeld Red Devil. Uiteraard zijn er ook andere middelen om de gaten mee te dichten, zoals bijvoorbeeld allesvuller. Dit is echter wel een tijdrovende klus, aangezien je alles met de hand moet aanstippen.
Methode 4: Gebruik structuurverf
De andere drie methodes zorgen ervoor dat de muur geëgaliseerd wordt. Echter is het ook mogelijk om structuurverf te gebruiken. Structuurverf is erg geschikt om oneffenheden weg te werken. Doordat er een structuur in de verf zit zie je de kleine giet gaatjes niet.
Deze soorten verf zijn geschikt voor een betonnen muur
Beton is erg poreus en daar moet je rekening mee houden bij een kale betonnen muur verven. Echter zijn er verschillende soorten verf die geschikt zijn voor een betonnen muur. Ook zijn er diverse soorten verven beschikbaar die geschikt zijn bij een gekleurde muur overschilderen.
Wil je een beton muur verven binnen in je woning? Dan zijn een primer en watergedragen muurverf nodig. De primer zorgt bij het verven van de beton muur binnen in de woning dat de verf beter hecht. Dit zorgt voor een beter resultaat, namelijk een egale binnenmuur.
Betonverf kent vele voordelen. Zo zorgt betonverf voor een langere levensduur en maakt het de muur waterdicht. Andere voordelen van verven op beton zijn dat het de muur beter beschermt tegen stoten en krassen en dat het minder vuil aan hecht.
Dispersieverf
Dispersieverven worden het meeste toegepast bij het verven op beton. Het voordeel van dit soort verf is dat ze vaak snel drogen, niet ruikbaar zijn en er een mogelijkheid is om verf te verdunnen met water. Enkele voorbeelden van dispersieverven zijn:
Latex muurverf
Latex muurverf zorgt voor een robuuste uitstraling. Muurverven zonder een bepaalde poriënstructuur worden met latex aangeduid. Dit is een van de meest gebruikte verfsoorten die op beton wordt gebruikt.
Epoxy dispersieverf
Dit soort wordt met name binnen gebruikt, omdat er geen oplosmiddel in zit. Vooral op vochtig beton is dit een zeer geschikte verfsoort, maar het wordt ook voor als vloercoating gebruikt. Heb je een grote vochtplek op je muur? Gebruik dan epoxy dispersieverf!
Acrylaatdispersie muurverf
Deze muurverf wordt meestal als bindmiddel voor buiten gebruikt. Dit omdat het zorgt voor kleurbehoud. Ook is het geschikt tegen UV-straling. Ook voor binnenmuren wordt deze verfsoort gebruikt, omdat het goed dekt en een mat uiterlijk heeft.
Daarnaast zijn er ook schimmelwerende dispersieverven. De naam zegt het al, deze verf is geschikt tegen schimmel in bijvoorbeeld je badkamer of een andere vochtige ruimte.
Vezel dispersieverf
Wil je een bepaalde vezelstructuur aanbrengen aan je binnenmuur? Gebruik dan deze verfsoort. Omdat er kunststofvezels als vulmiddel in de verf verweven zitten, ontstaat er bij het verven een bepaalde structuur.
Structuurverf
Structuurverf kan vergeleken worden met latex verf. Het enigste verschil is dat er bij structuurverf zandkorrels, ook wel kwartskorrels worden toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een bepaald effect op je binnenmuur. Structuurverf is goed geschikt voor moeilijke ondergronden en kan dik worden aangebracht op de muur.
Oplosmiddelhoudende verf
Bij oplosmiddelhoudende verven is het bindmiddel in organische vloeistoffen opgelost. Een voorbeeld is chloorrubberverf of bitumenverf. Andere voorbeelden zijn:
Chloorrubberverf
Chloorrubberverf wordt buiten gebruikt. Het is bestand tegen water en een licht chemisch agressieve omgeving. Chloorrubberverf bestaat uit redelijk veel oplosmiddel, wat voor de helft verdampt. De naam zegt het al, het bindmiddel is gebaseerd op chloor. Ook is het mogelijk bij een gekleurde muur overschilderen.
Alkydharsverf
Deze verf dekt goed op een betonnen muur. Je moet het alleen niet op een onbehandelde betonnen muur doen, aangezien het kan verzepen. Betonverf is een alkydharsverf.
Epoxyhars Verf
Dit is een zeer geschikte verfsoort voor beton doordat het goed bestand is tegen agressieve stoffen en goed dekt. Dit type verf wordt gebruikt op een betonvloer, maar ook bijvoorbeeld in een silo.
Vinylverf, styreenverf en acrylaatverf
Vinyl, styreen en acrylaatverf kan goed tegen water. In tegenstelling tot chloorrubberverf heeft deze soort verf een goede kleurbehoud. Ook zit er iets minder oplosmiddel in.
Polyurethaanverf
Naast Epoxyharsverf is dit de meest voorkomende verfsoort voor beton. Het is een veelzijdige verfsoort die veel bescherming biedt. Daarnaast hebben ze een lange levensduur doordat het onder andere slijtvast is.
Bitumenverf
Deze verfsoort wordt gebruikt op ijzer, staal, beton, steen en hout. Het nadeel is dat deze verf niet tegen teveel zon kan. Het teer wat in de verf zit zal afbreken, zodra er teveel zonlicht is.
Betonnen muur verven zonder gaatjes erin
Het is mogelijk om te verven op beton. Hoe je dit zelf kan doen leggen we in vijf stappen uit!
Stap 1: Behandel de betonnen muur voor
Strijk de muur voor en maak alle kleine giet gaatjes dicht. Kijk voor meer informatie bij het stappenplan voor een betonnen muur voorstrijken. Schuur de muur glad en maak het stofvrij. Door de muur voor te strijken voorkom je strepen op je muur.
Stap 2: Schaf verf en een primer aan
Ga naar een doe-het-zelf-zaak of een verfwinkel en schaf verf en een primer aan. Let op: niet alle verf is geschikt voor een betonnen muur. Maak je gebruik van verf wat ongeschikt is voor een betonnen muur? De levensduur van de verf zal mogelijk korter zijn. Ook het eindresultaat kan mogelijk tegenvallen.
Stap 3: Verven van een betonnen muur
Roer de verf goed door. Doe je dit niet dan krijg je geen egaal eindresultaat en zullen er klonten of kleurverschil verschijnen.
Stap 4: Plak alle randen af
Om te voorkomen dat alles onder de verf komt te zitten is het verstandig om randen af te plakken met schilderstape. Plak de randen bij het plafond, de plinten en eventueel de kozijnen af.
Stap 5: Verf de betonnen muur
Maak voor het verven van een kale betonnen muur gebruik van zowel een kwast als een verfroller. Begin met de verfroller. Smeer de verf eerst in de lengte uit. Ga hier vervolgens in de breedte overheen en daarna weer in de lengte. Herhaal dit totdat de verf gelijkmatig is verdeeld over de muur.
Is de muur egaal geverfd? Pak je kwast en verf vervolgens alle randen. Met een kwast kan je net iets nauwkeuriger te werk gaan in tegenstelling tot een verfroller. Uiteraard zorgt de schilderstape er voor dat niet alles onder de verf komt te zitten. Het nadeel is dat je met een kwast een kleiner oppervlak kunt verven. Dit precieze klusje neemt dus iets meer tijd in beslag, maar het eindresultaat mag er zijn!
Kan je een gekleurde muur nog een keer schilderen?
Het is mogelijk om over verf te schilderen op een betonnen muur. Als er watergedragen verf is gebruikt en de verflaag nog kwalitatief goed is, hoef je geen primer te gebruiken. Je hebt dan namelijk al een goede onderlaag. Wel is het belangrijk dat de muur schoon is. Als je het niet zeker weet, gebruik dan voor de zekerheid een primer.