Bamboe bestrijden en verwijderen

geplaatst in: Wonen | 0

Bamboe is een populaire plant soort die in tuinen vaak wordt gebruikt als erfafscheiding of als beschutting. Bamboe is een woekerplant, oftewel een snel groeiende plant. Door de dikke bamboe en vele wortel uitlopers van de bamboe gaat de plant woekeren. Het bestrijden van bamboe kan doormiddel van een wortelbegrenzer of het gebruik van natuurlijke producten en chemische producten. Bamboe kan volledig worden verwijderd. In dit artikel beschrijf ik manieren om bamboe te bestrijden en te verwijderen.

Wild groeiende Bamboe

Oorzaak van woekerende bamboe 

Bamboe plant soorten staan er om bekend dat ze explosief gaan woekeren, wat een synoniem is voor dat ze hard en wild groeien. De oorzaak zijn dikke bamboe stengels en de wortels die vele uitlopers hebben, die ook wel rhizomen worden genoemd. Dit is het geval bij de meeste soorten bamboe. Wortels van bamboe groeien bij onjuist planten en bij het ontbreken van de juiste producten daardoor de hele tuin door.

Het stoppen van de woekerende bamboe omschrijf ik als een lastige klus omdat de wortels van bamboe door verschillende soorten afzet folies groeit. Dit zorgt er vaak voor dat de met plezier aangekochte bamboe uiteindelijk als een miskoop gaat aanvoelen.

Tips om bamboe wortels te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om snel groeiende bamboe te bestrijden. Hieronder vind je die manieren die ik adviseer om woekerende bamboe tegen te gaan.

Bamboe wortels bestrijden met een wortelbegrenzer

Veel soorten bamboe groeien de hele tuin door en het duikt soms zelfs in de tuin van de buren op met de nodige schade tot gevolg. Met speels gemak groeit bamboe door bijvoorbeeld vijverfolie heen, wat nog meer schade veroorzaakt. Een van manier om de wildgroei van bamboe wortels en bamboe scheuten tegen te gaan is door het gebruik van een Rhizoombegrenzer. Dit zorgt ervoor dat de wortels gecontroleerd gaan groeien en niet gaan woekeren.

3 stappen om een wortelbegrenzer aan te leggen

Bij het gebruik van een wortelbegrenzer om de woekerende wortels tegen te houden is het belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Graaf een geul rondom het bamboe

Bij het aanleggen van de wortelbegrenzer adviseer ik om met een schep een geul te graven rondom de bamboe plant met een diepte van ongeveer 60 tot 70 cm. Door de begrenzer zal de bamboe niet te ver de breedte in groeien. Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in.

  • Plaats de wortelbegrenzer verticaal in de geul

Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden. De geul hoeft nog niet gedicht te worden.

  • Overlap de twee uiteinden

Om de stevigheid van de wortelbegrenzer te waarborgen is het belangrijk dat de twee uiteinden ongeveer tussen 10 en 15 cm overlappen. Zodra dit is gedaan boor je elke paar centimeter een gat in het overlappende stuk begrenzer om het vervolgens te verstevigen met bouten en ringen Dit zorgt ervoor dat de begrenzer niet los komt. Nadat deze stap is uitgevoerd dicht je de geul weer met de uitgeschepte grond.

Wortelbegrenzers zijn op verschillende verkooppunten aan te schaffen zoals bijvoorbeeld in een tuincentrum. Een rol wortelbegrenzer is ook online vinden, daarvan vind je hier een voorbeeld van.

Tip : Als je de bamboe gaat planten is het van belang dat de begrenzer niet direct tegen de plant aan wordt gebracht maar dat er voldoende ruimte tussen zit. Dit is afhankelijk van hoe breed je de bamboe wilt laten groeien.

voorbeeld van een juist geplaatste wortelbegrenzer

Bamboe wortels bestrijden met natuurlijke producten

Als je de bamboe liever niet met chemische middelen bestrijdt maar wel graag wilt tegenhouden dan adviseer ik om de wortels van de bamboe te bestrijden met natuurlijke producten. Onder andere omdat het minder schadelijk is dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. 

Twee natuurlijke producten die ik aanraad zijn azijn en keukenzout. Het voordeel hiervan is dat het minder werk kost dan het compleet verwijderen van de bamboe wortels. Om deze methoden te gebruiken moet je de bamboe tot kort boven de grond afzagen om er vervolgens er scheutjes azijn over heen te gieten. Ik raad aan om dit gedurende 6 tot 8 weken eenmalig per week te doen. Tijdens deze periode is het ook belangrijk dat je de bamboe kort houdt. 

Het keukenzout moet worden gebruikt in combinatie met azijn door de begrenzer opzij te duwen en er vervolgens zout en azijn in te gieten. Ook dit moet één keer per week gedurende 8 weken gedaan worden.. Mocht je geen begrenzer hebben, dan raad ik aan om geul te graven tot aan de wortels en er dan het zout en de azijn erin te strooien.

Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien. 

Tip: Gebruik het alleen op de plekken waar het nodig is. Overmatig gebruik kan leiding tot het wegnemen van voedingstoffen in grond

Bamboe wortels bestrijden met chemische middelen

De wortels van de bamboeplant zijn ook met minder natuurlijke producten te bestrijden. Bij het bestrijden met chemische middelen moet de bamboe ook worden kort gezaagd en kort gehouden.

Veel gebruikten middelen voor het bestrijden van bamboe zijn chloor, glyfosaat en zoutzuur. Ook hiervoor zijn bij verschillende tuincentra en online speciale glyfosaat middelen te koop. Twee bekenden glyfosaat producten zijn roundup en panic. Zoutzuur kan in verdunde vorm worden gekocht, wat vervolgens over de afgekapte bamboe stengels moet worden gespoten. Ditzelfde geldt ook voor de chloor optie. Het nadeel hiervan is dat het schadelijk is voor ondergrond van je tuin. Bij het gebruik van deze middelen raad ik ook aan het handschoenen en een mondkapje te dragen

.

Stappen om bamboe wortels te verwijderen

Als de bamboe wortels te veel last veroorzaken is de meest effectieve manier het compleet verwijderen van bamboe. Er bestaat ook de mogelijkheid om gespecialiseerde hoveniers inhuren als je bamboe wilt verwijderen. Het zelf verwijderen van bamboe kost best wat werk maar het is goed te doen door het volgen van een aantal stappen.

  • Snoeien of afzagen van de bamboe

Bamboe kan flink de hoogte ingroeien. Het is daarom verstandig om de bamboe eerst af te zagen. Hiermee maakt je het verwijderen van bamboe wat gemakkelijker. Een heggenschaar kan worden gebruikt bij een dunnere bamboe soort, zoals de ‘jiuzhaigou’ bamboe. Bij een dikke bamboe soort, zoals de ‘semiarundinaria’, raad ik het gebruik van een kettingzaag aan.

brown bamboo sticks on brown wooden table
  • Het maaien van de bamboe wortels en stengels

Als de bamboe stengels dun zijn kan grasmaaier worden gebruikt. Zijn de bamboe stengels van een groter/dikker formaat? Dat is het gebruik van een kettingzaag aangeraden voor het maaien van de bamboe stengels. Als er twijfel bestaat of jouw bamboe soort te dik is voor een grasmaaier, dan raad ik altijd aan om een kettingzaag te gebruiken.

Dunne bamboe
Dikke bamboe
  • Het uitgraven van de bamboe wortels

Bij het uitgraven van de bamboe met een schep of met een graafmachine is het belangrijk om eerst ruim te graven rondom de bamboe. Hiermee controleer je tot waar de bamboe wortels zijn gegroeid. Het is ook belangrijk om diep in de grond te graven zo zorg je ervoor dat alle bamboe wortels zijn verwijderd.Hierbij raad ik aan om minimaal 70 cm diep te graven.

Als er niet diep genoeg wordt gegraven bestaat de kans dat niet alle wortels worden gevonden en verwijderd. Dit kan er weer voor zorgen dat het bamboe weer ongewild gaat groeien en woekeren.

Kosten om bamboe te verwijderen

De kosten om bamboe te laten verwijderen door een hovenier lopen vaak hoog op. Het is onder andere afhankelijk van de grootte van het bamboe oppervlak. Gemiddeld is het uurtarief van een hovenier 50 euro per uur. Bij deze klus moet je er op rekenen dat het meerdere uren duurt. Zo ligt gemiddelde totaal prijs op 250 euro.

Meest gestelde vragen

Hoe kan ik bamboe het best verwijderen?

De meest effectieve manier om van je bamboe af te komen is door 3 stappen te volgen. Het zelf verwijderen van bamboe kan een tijd rovende klus zijn. Klik verder om er achter te komen hoe dit het beste kan doen.

Wat kost het om bamboe te verwijderen?

De kosten om bamboe te laten verwijderen door een hovenier lopen vaak hoog op. Het is wel afhankelijk van de grootte van het bamboe oppervlak. Wil je weten hoe duur het is om bamboe te laten verwijderen klik dan snel verder.

Hoe diep kan bamboe groeien?

Bamboe groeit vaak diep en wild. De groeit van het bamboe verschilt wel per soort bamboe In dit artikel beschrijf ik hoe diep en op wat voor manier bamboe groeit.

Kan bamboe tegen chloor?

Verschillende chemische producten zijn effectief tegen het bestrijden van wild groeiende bamboe. Chloor is één van de meerderen middelen die hier voor kunnen worden gebruikt. Klik verder om erachter te komen welken dat zijn