Anoniem en onbekend bellen: dé complete uitleg

geplaatst in: Tech | 0

Anoniem, onbekend, afgeschermd of privé bellen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Het is een truc die door velen wordt toegepast op professioneel gebied, maar het kan ook in je privéleven handig zijn.

Echter is het anoniem bellen voor een grote groep mensen een groot vraagteken. Wat is anoniem bellen precies en wat schiet ik er mee op? Hoe bel ik privé met een mobiele telefoon? En zijn er verschillen tussen apparaten en providers?

Anderen bevinden zich juist aan de andere kant van het spectrum. Misschien word je vaak gebeld door een anoniem nummer en vraag je je af of het nummer te blokkeren of te achterhalen is. En kan je een anoniem nummer eigenlijk terugbellen?

De antwoorden op deze vragen zullen beantwoord worden in deze blog.

onbekend bellen

Wat is anoniem bellen?

Wanneer je anoniem belt, krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn jouw telefoonnummer niet te zien. De telefoon laat slechts de woorden ‘onbekend nummer’ of ‘privé-nummer’ zien. Dat maakt jou als beller dus anoniem!

geheim bellen

Waarom zou ik anoniem willen bellen?

Anoniem bellen wordt gebruikt om diverse redenen. Hierna een paar voorbeelden. Mensen die wel met iemand willen spreken, maar niet willen dat diegene terugbelt, bellen vaak anoniem. Dit wordt nog weleens op professioneel gebied gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een leraar die na school telefonisch contact met een student of ouder op wilt nemen om bepaalde zaken te bespreken.

In dit geval zal er slechts eenmalig gepraat worden. Als de leraar niet anoniem zou bellen, zouden de student en de ouder over het telefoonnummer van de leraar komen te beschikken. Zo kunnen ze in het vervolg altijd de leraar bellen, ook buiten werktijd. Dit wilt de leraar graag voorkomen. Daarom is anoniem bellen in situaties als deze een geschikte optie.

Soms willen mensen je ontwijken. Wanneer je deze mensen belt, zullen ze je telefoonnummer herkennen en weigeren om de telefoon op te nemen. Anoniem bellen kan hier een uitkomst bieden, omdat je nummer dan niet te zien is.

Soms is onbekend bellen juist af te raden. Een grote groep mensen neemt telefoontjes van anonieme bellers niet op omdat bedrijven vaak anoniem bellen om producten te verkopen. In dat soort gevallen kan het verstandig zijn om van tevoren af te spreken dat je rond een bepaalde tijd zal bellen. Zo is de ontvanger sneller geneigd om de telefoon op te nemen.

prive bellen

Hoe bel je anoniem op je mobiel?

De meeste mensen bellen tegenwoordig vanaf hun mobiele telefoon. Het is dan ook handig om te weten hoe je onbekend moet bellen op je Samsung of iPhone toestel. Hierbij heb je twee keuzes: eenmalig anoniem bellen of voor een langere tijd je nummer afschermen.

Eenmalig anoniem bellen

Om slechts eenmalig anoniem vanaf je Apple of Android toestel te bellen, voer je een speciale code in bij het bellen. Je opent het belmenu zoals gewoonlijk en voert een hekje, het cijfer 31 en vervolgens nog een hekje in. Dat is dus #31#. Daarna toets je het telefoonnummer dat je wilt bellen in. Nu bel je privé naar dat nummer!

Dit ziet er als volgt uit:

anoniem bellen mobiel
Het gebruikte telefoonnummer 06-98765432 is hier fictief. Verwissel dit met het nummer dat jij privé wilt bellen.

Blijvend anoniem bellen met je Samsung / Android

Wil je je Android telefoon zo instellen dat je niet iedere keer een code hoeft in te voeren als je anoniem wilt bellen? Dat kan. Let er wel op dat je op deze manier onbekend blijft bellen totdat je de functie uitzet.

Open allereerst de ‘Telefoon’-app op je Android of Samsung apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan naast je zoekfunctie. Klik hier op. Er zal een balkje verschijnen met een aantal opties. Druk op ‘Instellingen’.

Scroll vanuit de Instellingen naar beneden en druk op ‘Meer instellingen’. Er zal een optie genaamd ‘Mijn beller-id tonen’ verschijnen. Druk hierop, en druk vervolgens op ‘Nummer verbergen’. Vanaf nu bel je anoniem op je Android toestel.

anoniem bellen samsung
prive bellen samsung

Blijvend anoniem bellen met je iPhone

Wil je je Apple telefoon zo instellen dat je niet iedere keer een code hoeft in te voeren als je anoniem wilt bellen? Dat kan. Let er wel op dat je op deze manier onbekend blijft bellen totdat je de functie uitzet.

Open allereerst de ‘Instellingen’-app op je iPhone. Vanaf daar scroll je naar beneden en druk je op ‘Telefoon’. Er zal een optie genaamd ‘Nummerherkenning’ in beeld verschijnen. Klik hier op.

Wanneer je hier op gedrukt hebt, kom je op een nieuwe pagina terecht waar opnieuw ‘Nummerherkenning’ staat, ditmaal met een slider. Schuif de slider naar links zodat hij grijs wordt. Vanaf nu bel je anoniem op je iPhone.

anoniem bellen iphone

Anoniem bellen met je huistelefoon

Anoniem bellen via de vaste lijn vanaf je huistelefoon is ook mogelijk, maar werkt iets anders dan onbekend bellen vanaf je smartphone. Dit is namelijk afhankelijk van je provider. Ook hier is het mogelijk om eenmalig of blijvend privé te bellen. Hieronder lees je hoe je het doet.

Anoniem bellen met KPN

Wil je via je huistelefoon anoniem bellen en is KPN jouw provider? Dan heb je meerdere opties.

Als je slechts eenmalig met een anoniem nummer wilt bellen, gebruik je een speciale code. Bij KPN bestaat deze uit een sterretje, het cijfer 31 en nog een sterretje. Dit is dus *31*. Daarna toets je het telefoonnummer zoals gewoonlijk in. Nu bel je eenmalig privé naar dat nummer!

Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon, is het verstandig om via de klantenservice van KPN contact op te nemen met een medewerker. Zij kunnen dit voor je regelen.

Anoniem bellen met Ziggo

Wil je via je huistelefoon anoniem bellen en is Ziggo jouw provider? Dan heb je meerdere opties.

Als je slechts eenmalig met een anoniem nummer wilt bellen, gebruik je een speciale code. Bij Ziggo bestaat deze uit een sterretje, het cijfer 31, nog een sterretje, het nummer dat je wilt bellen en een hekje. Dit is dus *31*nummer#. Nu bel je eenmalig privé naar dat nummer!

Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon, kan je in Mijn Ziggo de nummerweergave permanent blokkeren. Lukt dit niet? Vraag dan een Ziggo medewerker om hulp via de klantenservice.

Anoniem bellen met T-Mobile

Wil je via je huistelefoon anoniem bellen en is T-Mobile jouw provider? Dan heb je slechts één optie: permanent privé bellen.

Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon, kan je een medewerker van T-Mobile via de klantenservice berichten. Deze kan de optie voor je aan- of uitzetten.

Wil je wel slechts eenmalig anoniem bellen, gebruik dan je mobiele telefoon in plaats van de huistelefoon. Een uitleg over hoe je via je mobiele telefoon eenmalig privé kunt bellen, vind je eerder in deze blog.

Anoniem bellen met Tele2

Wil je via je huistelefoon anoniem bellen en is Tele2 jouw provider? Dan heb je meerdere opties.

Als je slechts eenmalig met een anoniem nummer wilt bellen, gebruik je een speciale code. Bij Tele2 bestaat deze uit een sterretje, het cijfer 31, nog een sterretje, het nummer dat je wilt bellen en een hekje. Dit is dus *31*nummer#. Nu bel je eenmalig privé naar dat nummer!

Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon, voer je een speciale code in. Deze code bestaat uit een sterretje, het cijfer 31 en een hekje. Dat is dus *31#. Bel dit, en wacht vervolgens zo’n tien seconden met ophangen. Als het goed is, bel je vanaf nu permanent privé met dit nummer.

Het is wellicht handig om even met een vriend of collega te checken of je inderdaad permanent anoniem belt. Is dat niet zo, herhaal dan de stappen of neem contact op met de klantenservice van Tele2.

Anoniem bellen met Youfone

Wil je via je huistelefoon anoniem bellen en is Youfone jouw provider? Dan heb je meerdere opties.

Als je slechts eenmalig met een anoniem nummer wilt bellen, gebruik je een sterretje, het cijfer 31 en nog een sterretje. Dit is dus *31*. Daarna toets je het telefoonnummer zoals gewoonlijk in. Nu bel je eenmalig privé naar dat nummer!

Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon, is het verstandig om via de klantenservice van Youfone contact op te nemen met een medewerker. Zij kunnen dit voor je regelen.

anoniem bellen ziggo

Anoniem bellen via lokaal nummer

Tegenwoordig is het ook mogelijk om anoniem te bellen via een lokaal nummer. Diverse diensten op het internet beweren het mogelijk te maken om onbekend te bellen naar alle nummers, waaronder betaalde nummers als 0900.

Hier kan je gebruik van maken door op één van deze sites een bedrag aan beltegoed te storten. Vervolgens ontvang je in je mail een unieke code. Je belt dan de dienst en tikt de code in. Daarna is het volgens hen mogelijk om naar alle nummers privé te bellen.

Een kanttekening hierbij is dat wij dit niet uitgeprobeerd hebben. Wij raden dan ook aan om de standaard opties in je mobiel of de opties van je provider te gebruiken om anoniem te bellen.

anoniem 0900 bellen

Anoniem bellen uitzetten

Heb je permanent anoniem bellen aangezet op je smartphone of via je provider en wil je dit weer uitzetten? Geen probleem! Hieronder vind je hoe je dit doet.

Blijvend anoniem bellen uitzetten op je Samsung / Android

Als je het anoniem bellen ooit aan hebt gezet op je Android of Samsung toestel, kan je het net zo makkelijk weer uitzetten. Let er wel op dat mensen je nummer weer kunnen zien totdat je de functie weer aanzet.

Open allereerst de ‘Telefoon’-app op je Android of Samsung apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan naast je zoekfunctie. Klik hier op. Er zal een balkje verschijnen met een aantal opties. Druk op ‘Instellingen’.

Scroll vanuit de Instellingen naar beneden en druk op ‘Meer instellingen’. Er zal een optie genaamd ‘Mijn beller-id tonen’ verschijnen. Druk hierop, en druk vervolgens op ‘Nummer tonen’. Vanaf nu kunnen anderen je nummer weer zien als je belt vanaf je Android toestel.

Blijvend anoniem bellen uitzetten op je iPhone

Als je het anoniem bellen ooit aan hebt gezet op je Apple toestel, kan je het net zo makkelijk weer uitzetten. Let er wel op dat mensen je nummer weer kunnen zien totdat je de functie weer aanzet.

Open allereerst de ‘Instellingen’-app op je iPhone. Vanaf daar scroll je naar beneden en druk je op ‘Telefoon’. Er zal een optie genaamd ‘Nummerherkenning’ in beeld verschijnen. Klik hier op.

Wanneer je hier op gedrukt hebt, kom je op een nieuwe pagina terecht waar opnieuw ‘Nummerherkenning’ staat, ditmaal met een slider. Schuif de slider naar rechts zodat hij groen wordt. Vanaf nu kunnen anderen je nummer weer zien als je belt vanaf je Apple toestel.

Blijvend anoniem bellen uitzetten op je huistelefoon

De manier van het uitzetten van anoniem bellen op je huistelefoon verschilt sterk per provider. Hier een korte lijst met hoe enkele van de grootste providers dit aanpakken.

KPN: Neem contact op met de klantenservice. De KPN-medewerkers kunnen dit voor je regelen.

Ziggo: In Mijn Ziggo kun je de nummerweergave weer permanent aanzetten. Lukt dit niet? Vraag dan een Ziggo medewerker om hulp via de klantenservice.

T-Mobile: Bericht een medewerker van T-Mobile via de klantenservice. Deze kan permanent anoniem bellen voor je aan- of uitzetten.

Tele2: Wanneer je permanent anoniem wilt bellen via de huistelefoon uit wilt zetten, voer je een speciale code in. Deze code bestaat uit een hekje, het cijfer 31 en nog een hekje. Dat is dus #31#. Bel dit, en wacht vervolgens zo’n tien seconden met ophangen.

Youfone: Neem contact op met de klantenservice. De medewerkers kunnen dit voor je regelen.

anoniem bellen uitzetten

Privé-nummer blokkeren

Gebeld worden door een onbekend nummer op je Samsung of iPhone kan zeer frustrerend zijn. Veel mensen zijn dan ook vaak op zoek naar een mogelijkheid om specifieke anonieme bellers te blokkeren.

Helaas is het niet direct mogelijk om een specifieke anonieme beller te blokkeren. Voor het blokkeren van een gebruiker is namelijk het telefoonnummer van de beller vereist.

Er bestaan echter wel mobiele applicaties die beweren het mogelijk te maken om anonieme nummers te blokkeren, zoals TrapCall en Bel Control. Deze komen echter vrij dubieus over. Wij hebben ze daarom niet geprobeerd.

Er bestaat gelukkig wel een normale, maar ietwat omslachtige manier om alsnog geen telefoontjes van de anonieme bellers te ontvangen.

Door alle voor jou onbekende nummers te blokkeren, kan je voorkomen dat je door privé-nummers gebeld wordt. Dit blokkeert echter ook alle nummers die je niet in je telefoon hebt staan, maar die wel voor anderen zichtbaar zijn. Het blokkeren van alle voor jou onbekende nummers op je Samsung of iPhone doe je als volgt:

Onbekende nummers blokkeren op Android / Samsung

Wil je alle voor jou onbekende nummers blokkeren op je Android of Samsung toestel? Dit doe je als volgt:

Open de ‘Telefoon’-app op je apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan. Klik hierop. Druk vervolgens op ‘Instellingen’. Je komt vervolgens in de oproep-instellingen van je telefoon terecht. Vanaf hier druk je op ‘Nummers blokkeren’. Bovenin staat een slider. Schuif deze naar rechts.

Vanaf nu kunnen voor jou onbekende nummers jou niet meer bereiken. Let er nogmaals wel op dat dit voor alle nummers die niet in jouw telefoon staan, geldt.

Onbekende nummers blokkeren op iPhone

Wil je alle voor jou onbekende nummers blokkeren op je iPhone toestel? Dit doe je als volgt:

Open de ‘Instellingen’-app op je telefoon. Scroll vervolgens naar beneden en druk op ‘Niet storen’. Tik daarna op ‘Sta oproepen toe van’, en dan op ‘Alle contacten’.

Vanaf nu kunnen voor jou onbekende nummers jou niet meer bereiken. Let er nogmaals wel op dat dit voor alle nummers die niet in jouw telefoon staan, geldt.

prive nummer blokkeren

Een privé-nummer achterhalen

Er kunnen meerdere redenen zijn om een privé-nummer te willen achterhalen. Sommige mensen worden lastiggevallen, gestalkt of constant gebeld door een anoniem nummer zonder dat ze dit willen. Het kan dan erg verleidelijk zijn om dit nummer te blokkeren.

Helaas is het niet mogelijk om zelf een privé-nummer te achterhalen. Hier zal je de hulp van je provider voor nodig hebben. Deze zullen een onderzoek starten naar de anonieme beller.

De beste manier om je provider op de hoogte te stellen van een irritante anonieme beller, is om eerst zelf zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de dagen en tijdstippen dat je gebeld wordt. Geef deze aan je provider door.

Vervolgens zal de provider aan de hand van deze informatie proberen om de identiteit van de anonieme beller te achterhalen. De provider zal deze beller verzoeken om te stoppen met de overlast. Als hier niet op ingegaan wordt, maakt de provider de gegevens van de anonieme beller aan jou bekend en kan je het privé-nummer achterhalen.

prive nummer achterhalen

Een privé-nummer terugbellen

Helaas kan je een privé-nummer niet terugbellen. Hiervoor moet je beschikking hebben tot het telefoonnummer van de beller.

Verwachtte je een dringend telefoontje van een anonieme beller, maar heb je deze gemist? Als je even wacht, dan is de kans groot dat deze persoon je later terugbelt. Er zit helaas niets anders op.

prive nummer terugbellen