Kan je Allergisch Zijn Voor Chocolade? Bestaat Een Chocolade Allergie?

geplaatst in: Eten | 0

Voedselallergieën komen steeds vaker voor. Slechts 25% van de Nederlanders, vooral kinderen, hebben hier last van. Kan je een allergische reactie krijgen van chocolade en wat zijn de symptomen hiervan? Krijg je alleen hoofdpijn door chocolade of zijn er meer symptomen? In deze blog kom je alles te weten over een allergische reactie op chocolade. 

Chocolade allergie


Het is mogelijk om allergisch te zijn voor chocolade en daar kleven symptomen aan vast. De voornaamste reden dat men allergisch is voor chocolade, is omdat er bepaalde allergenen in chocolade zitten die voor een allergie, bij een toename van chocolade, kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn gluten, (koe)melk, noten of een andere toevoeging. In sommige gevallen, dit is nihil, komt er een cacao allergie voor. Meestal openbaart dit zich al op jonge leeftijd. Een cacao allergie op latere leeftijd komt zelden voor. 

Chocolade allergie niezen

Toegevoegde stoffen in chocolade 

Ook kan de theobromine in de chocolade voor een bepaalde allergische reactie zorgen. Des te meer cacao er in chocolade zit, des te meer theobromine er in het product aanwezig is. Wist je dat theobromine ook in cafeïne en in thee zit. Vooral in pure chocolade zit veel theobromine. Klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen kunnen duiden op een te grote dosis van deze stof. Echter is er hierbij geen sprake van een chocolade allergie, maar van een allergische reactie op de stof theobromine.

Ook nikkel of histamine kunnen boosdoeners zijn. Deze stoffen zitten ook in chocolade. Wanneer men gevoelig is voor histamine en een tekort van het DAO-enzym heeft, kunnen er klachten ontstaan. Het is verstandig om producten waarin chocolade zit te vermijden. Echter is dit soms moeilijk te achterhalen, omdat cacao, theobromine en histamine niet op de wikkel van een chocoladereep staan. Wees daarom alert op alle ingrediënten. Cacao zit namelijk niet alleen in zoete producten, maar ook in hartige producten.

Witte chocolade

Het kan zo zijn dat je allergisch bent voor pure en melkchocolade, maar niet voor witte chocolade. Hoe komt dat? Dit komt, omdat er in cacaoboter geen cacao-eiwit zit. Wanneer je een cacao allergie hebt, is het dus mogelijk om witte chocolade te eten. Wanneer je zeer gevoelig bent voor chocolade is het niet verstandig om dit te eten. Dit, omdat er sporen van cacao in kunnen zitten. 

Allergisch voor chocolade? Dit zijn de symptomen!

Er kunnen verschillende symptomen optreden wanneer je allergisch bent voor chocolade. Bij een chocolade allergie kan je last hebben van niezen en/of een loopneus. De symptomen zijn vergelijkbaar met een virus. Het kan gebeuren dat deze klachten een paar weken of maanden aanhouden. Ook kunnen er andere symptomen optreden. Dit zijn alle symptomen op een rij, zoals:

  • Niezen
  • Loopneus
  • Huiduitslag
  • Hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen
  • Tintelingen
  • Maagproblemen
  • Zwelling in het gezicht
  • Duizeligheid

Wanneer je een chocolade allergie hebt, treden de symptomen meestal direct op. Het kan ook gebeuren dat bij een chocolade allergie de symptomen, zoals huiduitslag, hoesten of keelklachten, pas na een paar uur optreden. Wanneer je een chocolade allergie hebt en deze symptomen worden alsmaar erger, dan is het verstandig om een huisarts in te schakelen. 

Chocolade allergie hoesten

Chocolade en hoofdpijn

Het is mogelijk om hoofdpijn door chocolade te krijgen. Dit hoeft geen allergische reactie te zijn. In chocolade zitten bepaalde toevoegingen die hoofdpijn kunnen triggeren. Bij een grote toename van chocolade is het mogelijk om hoofdpijn te krijgen. Sommige onderzoeken tonen aan dat ook andere factoren, zoals bacteriën hier van invloed op kunnen zijn. Dat chocolade van invloed is op migraine is nooit wetenschappelijk bewezen. 

Chocolade en puisten

Het is mogelijk om puisten te krijgen van chocolade. In chocolade zit zuivel. Melkproducten in combinatie met veel koolhydraten kunnen zorgen voor huidproblemen. In chocolade, maar ook in andere melkproducten zitten slechte suikers, vetten en een groeihormoon. Wanneer je chocolade eet, kan dit zorgen voor een verhoogde talgproductie. Hierdoor krijg je last van een geïrriteerde huid. Sommigen stellen dat je door een chocolade allergie ook puisten krijgt. Dit is echter niet het geval. Van een chocolade allergie krijg je geen puisten, maar dit heeft dus te maken met de gevoeligheid van je huid. In hoeverre cacao invloed heeft op het veroorzaken van puisten is echter relatief onbekend.

Alternatief voor chocolade 

Wanneer je een allergie voor chocolade hebt, bestaan er alternatieven. Smaakvervangers voor cacao zijn carobe en cacaoboter. In cacaoboter zitten geen cacao-eiwitten. Ook producten met carobe zijn een goed alternatief.  Deze grondstof is afkomstig uit de peulvruchten van de Johannesbroodboom. Wist je dat de Johannesbroodboom ook zorgt voor de productie van johannesbroodpitmeel? Dit is een verdikkingsmiddel wat in veel producten zit. Door het malen en roosteren van de zaden van de johannesbroodboom ontstaat er poeder. Dit is vergelijkbaar met cacaopoeder. 

Echter zijn er verschillen tussen cacaopoeder en carobe. De belangrijkste verschillen zijn de kleur, smaak, structuur en de prijs. Carobe is van origine lichter van kleur en goedkoper dan cacaopoeder. Daarnaast is het minder sterk van smaak, maar wel zoeter in tegenstelling tot cacaopoeder. Het enige nadeel is dat er meer suikers en minder vetten in zitten. Sommige mensen hebben een theobromine allergie. Dit is een product wat in de cacaoboon zit. Carobe is een goed alternatief voor als je een theobromine allergie hebt. 

Chocolade allergie keel