Hoeveel Woorden Kunnen er op een A4? Dit Zijn het Aantal Woorden!

geplaatst in: Werk | 0

Heb je altijd al willen weten hoeveel woorden er op één A4 kunnen? Of hoeveel boekpagina’s er op 1 A4 pagina kunnen? Lees dan snel verder! In deze blog wordt antwoord gegeven op de vraag hoeveel woorden er op 1 A4 kunnen. 

Hoeveel woorden kunnen er op 1 A4?

Op een leeg vel papier kunnen relatief veel woorden, maar wat is het gemiddeld aantal woorden per pagina? Gemiddeld worden er tussen de 350 tot 500 woorden op een vel papier geschreven. Hierbij is gekeken naar een standaard tekst. In de drukwereld wordt een Lorem Ipsum tekst gehanteerd. Wanneer je deze tekst in een Wordbestand exporteert, kom je op ongeveer 500 woorden uit, verdeeld over 5 paragrafen. Ook als je kijkt naar een tijdschriftpagina komt dit redelijk overeen. En tijdschriftpagina bestaat meestal uit zo’n 600 woorden en is vergelijkbaar met het aantal woorden op een A4.

Hoeveel tekens per pagina

Wat is het standaard aantal woorden per pagina? 

Er wordt gesproken over een gevulde A4 als de pagina voor 80 tot 90 procent is volgeschreven. Er is dus geen standaard van hoeveel woorden er per pagina geschreven moeten worden. Het gemiddeld aantal woorden per pagina is heel verschillend en afhankelijk van de volgende factoren, zoals: 

  • Regelafstand
  • Witregels
  • Lettertype
  • Lettergrootte 

Hoeveel woorden worden er per regel geschreven?

Een gemiddeld uitgeschreven regel telt ongeveer 11 woorden. Hoeveel woorden er per regel worden geschreven op een A4 is verschillend. Gemiddeld ligt dit tussen de 32 tot 35 woorden. 

Woorden tellen PDF

Hoe kan ik het aantal woorden zelf tellen?

Een tekstverwerkingsprogramma telt automatisch het aantal woorden in je tekst.  Het tellen van de woorden is via de statusbalk in Word zichtbaar. Wanneer het tellen van het aantal woorden niet automatisch gebeurt, is het ook mogelijk om dit zelf in Word op te zoeken. In het tabblad ‘controleren’ is het mogelijk om  ‘woorden tellen’ aan te zetten. Ook in Google Docs, PDF of Excel is het mogelijk om het aantal woorden te tellen.

In Google Docs is het tellen van het aantal woorden niet zichtbaar. Dit kan je vinden onder het tabblad ‘extra’ of via de sneltoets Ctrl+shift+C. Wel moet je opletten dat niet alle programma’s even nauwkeurig te werk gaan. Het aantal woorden is een ruime schatting van hoeveel woorden er per A4 worden geschreven. Wil je het exact aantal woorden per A4 weten? Er zijn verschillende, professionele programma’s die met meer zekerheid kunnen zeggen hoeveel tekens er per pagina staan.  

Hoeveel boekpagina’s is 1 A4 pagina?

In de meeste gevallen schrijf je een boek op een A4 formaat. Echter wordt een boek vaak uitgegeven in A5 formaat. Hoe kom je te weten hoeveel pagina’s je kunt vullen met het geschreven aantal woorden?  Dat doe je als volgt;

Stel je voor, je hebt 1000 woorden geschreven in een Word-formaat en je wilt weten hoeveel boekpagina’s je hiermee vult. Om dit te achterhalen moet je het aantal woorden door 250 delen. Er staan namelijk gemiddeld 250 tot 300 woorden op één bladzijde van een boek. Met 1000 woorden beschik je over 4 pagina’s. Dit zou betekenen dat een volgeschreven A4, 2 boekpagina’s oplevert. 

Woorden tellen Excel

Dé conclusie

Net zoals je niet met zekerheid kunt zeggen hoeveel woorden een A4 is, is het ook niet met zekerheid te zeggen hoeveel woorden er op één boekpagina kunnen. Dit komt, omdat het woordenaantal ook bij een pagina van een boek van meerdere dingen afhankelijk is, zoals:

  • Bladspiegel: de marges rondom de tekst
  • Lettertype
  • Illustraties  

Als er wordt gekozen voor een brede marge, zal een boek uit meerdere pagina’s bestaan. Dit geldt ook voor het lettertype en de illustraties. Het aantal woorden per pagina is dus nooit helemaal uit te rekenen. Wanneer je wilt weten hoeveel woorden er per A4 kunnen, moet je nagaan of dit belangrijk is. In de meeste gevallen is de inhoud belangrijker dan het aantal woorden op een A4.